Felhős marad a szerda

Vágólapra másolva!
Alig pár órát tart a napos idő. Gyenge melegfront érkezik, hatása alig érezhető. Európa időjárását most ciklon alakítja, amely középpontja a Ladoga-tó felett örvénylik.
Vágólapra másolva!

Délelőtt fokozatosan feloszlanak a sűrű ködfoltok, amelyek délnyugaton alakultak ki kisebb körzetekben. A többé-kevésbé derült idő viszont alig pár órát tart. Délelőtt északnyugaton, délután másutt is megnövekszik a felhőzet. Több napsütés délen és délkeleten lesz.

Északon gyenge eső eshet helyenként. Napközben ismét megerősödik, néhol viharossá fokozódik a nyugati, északnyugati szél északon.

Melegfront érinti a Kárpát-medencét nyugat, északnyugat felől, de a talaj közelében lényegében nem lesz melegebb keddhez képest. Kora délután 7 és 12 fok között valószínű a legmagasabb nappali hőmérséklet. Késő estére 3, 9 fok közé hűl le a levegő.

Az időjárás-érzékenyek egyre inkább melegfronti hatásra számítsanak. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén, tartós álmosságérzet jelentkezhet. Az autósokat a csökkenő koncentrálóképesség és a megnövekvő reakcióidő érinti.

Lassan melegszik

Európa időjárását most ciklon alakítja, amely középpontja a Ladoga-tó felett örvénylik. A ciklon előoldalán enyhe, nedves levegő áramlik a Balkán-félsziget és Ukrajna keleti, Oroszország déli területei fölé; ott helyenként még 20 fok közelébe melegszik fel délutánra a levegő.

Ugyanakkor a ciklon hátoldalán hideg levegő árasztotta el Európa északnyugati és középső részét. Emiatt nappal sem emelkedik már 10 fok fölé a hőmérséklet Belgiumban, Hollandiában és Luxemburgban és az Alpok országaiban.

Szerdán lassan megszűnik a hideg levegő utánpótlása. A magasabb légrétegekben nyugat felől ismét enyhébb levegő halad Közép-Európa felé, de ennek hatása szerda estig a Kárpát-medencében még nem lesz érezhető.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!