Bekerítették Mexikót a viharok

Hurrikán és trópusi vihar Mexikóban, katona áll az elöntött acapulcói reptéren
Vágólapra másolva!
Mexikót gyakran érik trópusi viharok és hurrikánok, azonban nagyon ritka, hogy kettő zúduljon le gyakorlatilag egyszerre. Egyes körzetekben 1000 milliméter eső eshetett le.
Vágólapra másolva!

A Csendes-ócenról érkező Manuel trópusi vihar szeptember 15-e délután ért partot Manzanillo közelében, míg az Ingrid hurrikán másnap érte el az ország keleti partját La Pesca közelében. Hasonló természeti katasztrófa 1958 óta nem fordult elő Mexikóban.

Az Indrig első fokozatú hurrikánnak számít a 120 kilométer/órás szélsebesség miatt (a legkisebbnek egy 5 fokozatú skálán). A két vihar az ország kétharmadát érintette Miguel Osorio Chong belügyminiszter szerint. Egyes körzetekben akár 1000 milliméternyi csapadék is leeshetett – közölte Juan Manuel Caballero, a mexikói meteorológiai szolgálat vezetője, amivel megdőlt az egész hurrikánszezon csapadékrekordja.

Így nézett ki a Manuel és az Ingrid a szeptember 15-én készült műholdképen (a NASA Terra műhold Modis egységének felvétele) Forrás: [origo]

A heves esőzés miatt megáradtak a folyók, több földcsuszamlás történt. Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb viharában legalább 55 ember vesztette életét országszerte, és több tízezer embert kellett kitelepíteni.

Kedden Acapulcóban tört ki káosz, mert az áradás autókat sodort el, házakat döntött romba Mexikó leghíresebb nyaralóhelyén. A város nemzetközi repülőterét elárasztotta a víz, így mintegy 40 ezer turista a városban rekedt.

A három napja tartó heves esőzések elvágták az üdülőhelyhez vezető utak jelentős részét, az ellátás akadozik. Az áradások hatalmas károkat okoztak a főleg a turizmusból élő, hollywoodi sztárok körében is népszerű Acapulcónak.

Acapolco látképe Forrás: AFP/Pedro Pardo
Elmosott út Monterreyben Forrás: MTI/EPA/Miguel Serra

Lehet azonban pozitív oldala is annak, hogy ilyen szoros egymásutánban érte el trópusi vihar és hurrikán Mexikó csendes-óceáni és karibi partvidékét. Jeff Masters, a Weather Underground időjárási portál szakírója szerint a Manuel valószínűleg gyengítette az Ingridet. A Manuel miatt nyugat-keleti légáramlás indult meg a légkör magasabb rétegeiben, amely fokozta az úgynevezett szélnyírást az Ingrid fölött, vagyis lényegében szétfújta a hurrikánt.

Acapulco víz alatt Forrás: AFP/Pedro Pardo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!