Porviharokat okozhat a március 15-i hidegfront

Vágólapra másolva!
Nagyon ritkán fordul elő Magyarországon, hogy ennyire száraz legyen a levegő, mint most. A porviharok kellemetlen meglepetést okozhatnak az utakon, a szárazság miatt könnyebben kigyulladhat az erdő.
Vágólapra másolva!

Délutánonként 10-15 százalék közé csökkent a levegő relatív nedvessége helyenként az elmúlt napokban (ezt mutatja a lenti térkép). Ritkán fordul elő a Kárpát-medencében, hogy ennyire száraz legyen a levegő, és ráadásul szombatig derült, napos és száraz marad az idő.

A talaj felső rétege is száraz, és még nem borítja növényzet. Így okozhat porviharokat az a hidegfront, amely viharos széllel éri el az országot március 15-én délután-este elészaknyugat felől – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Magyarországon ritka a porvihar, de jellemzően a tavaszi, száraz hidegfrontok miatt fordul elő esetenként. Az időjárási jelenség az utakon is kockázatos lehet, mert lehetnek olyan szakaszok, ahol a szél felkapja a szomszédos szántóföldről a port, így meglepetésszerűen lecsökken a látótávolság.

A pirosas foltok jelzik, hol volt a legszárazabb a levegő (hol volt a legkisebb a relatív nedvesség) kedd délután Forrás: OMSZ

A száraz idő miatt gyakrabban gyulladhat fel a növényzet. A napokban többször fordultak elő szabadtéri tűzesetek a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint. Ezeknek nem csak az emberi gondatlanság, hanem az enyhe, kevés csapadékkal járó tél és a mostani száraz, helyenként szeles idő az oka. A tüzek füstjéről néha a meteorológiai radarok jelei is visszaverődnek.

A száraz levegő miatt ekkora a hőingás is ezekben a napokban, vagyis nagy a hőmérsékleti különbség a hajnali fagyok és az ilyenkor szokásosnál melegebb délutánok között. Zabaron például kedden 25 fokot változott a hőmérséklet tizenkét óra leforgása alatt (erről itt olvashat bővebben).

Radarkép március 12-én délután 14:30-kor az ország északkeleti részéről. A felvételen elsősorban a tűzesetek füstcsóváiról visszaverődő radarjelek látszanak Forrás: OMSZ

A legerősebb radarjelek vasárnap. A képen a szabadtéri tűzesetek füstcsóváiról visszaverődő radarjelek látszanak; a csóvák a északkeleti szél irányának megfelelően nyúlnak el Forrás: OMSZ

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!