Özönlik a tőke az európai ingatlanpiacra

Vágólapra másolva!
Csaknem másfélszer annyi tőke érkezett az európai ingatlanpiacra az idei első félévben, mint egy évvel korábban, pedig a hozamok tovább estek.
Vágólapra másolva!

Az idei év első felében 89,7 milliárd eurónyi (23 700 milliárd forint) befektetés érkezett az európai ingatlanpiacra. Ez 42 százalékos növekedés az elmúlt év ugyanezen időszakához képest és 7 százalékos 2005 második feléhez mérten - áll a CB Richard Ellis friss tanulmányában.

A tranzakciók majdnem fele határokon átívelő volt. Az ilyen típusú beruházások 42,9 milliárd euróra nőttek, és az összes érték 49 százalékát adták. A határokon átívelő beruházásokban leginkább amerikai, brit, ír és német befektetők domináltak. A nagyobb ügyletek száma tovább nőtt, 58 százalékuk több mint 100 millió euró (26,5 milliárd forint) értékű volt.

A befektetői aktivitás az irodákra fókuszált, 43,2 milliárd eurós forgalommal. A kiskereskedelmi ingatlanpiac gyengébbnek bizonyult a tavalyi évhez képest, a brit bevásárlóközpontok iránti kisebb befektetői aktivitásnak köszönhetően. A bevásárló-központokkal kapcsolatos összes tranzakciók értéke mindössze 7,5 milliárd eurót tett ki. Az ipari szektorban a befektetői forgalom 5,4 milliárd euróval továbbra is erőteljes maradt.

Az ingatlanok iránti erőteljes kereslet közvetlen hatást gyakorolt a hozamokra, amelyek ebben az évben tovább estek. A legmeredekebb zuhanás ismételten a kelet-közép-európai régióban következett be. Az első osztályú hozamok - mindegyik szektor átlagában - 5,08 százalékon állnak a CRBE adatai szerint. A hozamok esésének egyik fő oka az alacsony kamatszint, habár ez már növekedésnek indult.

Megnőtt a befektetői étvágy a vegyes használatú ingatlanok és a szállodák iránt is. A szállodai befektetői piac meglehetősen aktívnak bizonyult, elérve a 4 milliárd eurót az év első felében. Az ingatlanos cégek ismét elég aktívaknak bizonyultak, mind vásárlóként, mind pedig eladóként.

Az alapok tovább erősítették jelenlétüket mint eladók, nagyrészt a német nyíltvégű alapok tevékenységének köszönhetően, amelyek egyébként első alkalommal bizonyultak nettó eladónak Németországon kívül. A német nyíltvégű alapok 7,3 milliárd összértekben értékesítettek ingatlanokat, elsősorban London belvárosában (2,3 milliárd euró), Párizsban (2 milliárd euró) és Németország-szerte (2,1 milliárd euró).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről