Nem csak öröm forrása a borospince

Vágólapra másolva!
Úri körökben sikk egy szőlőbirtok művelése, a hozzá tartozó pincével vagy présházzal. A húsznál is több hazai borvidéken szüret után csendes a pincék körül az ingatlanpiac.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi években jelentősen visszaesett a présházak és borospincék, illetve a hozzájuk kötődő szőlőültetvények iránti kereslet. Az elfordulás egyik oka, hogy a kezdeti fellángolás után a városi emberek is megtapasztalták a szőlőművelés és bortermelés nehézségeit.

Ez utóbbira utal a borospince.hu hírportál egyik hirdetése, amely bemutat egy 22 millió forintra tartott, új építésű, de régi stílust képviselő, 40 négyzetméter belterű, hátsó telekkel bíró ingatlant. Mivel az ingatlan nagysága a közzétételből nem derül ki, feltételezhetően "aranyból" kell a pincének lennie.

Néhány éve sikk volt borospincét, illetve présházat vásárolni, ahol az újdonsült szőlősgazda felvághatott a birtokára érkező ismerősök, munkahelyi kollégák előtt. A saját készítésű bor, a természetközeli időtöltés igénye éveken át kedvezett az ingatlanforgalomnak, ám mára az adásvételek száma jelentősen visszaesett még a történelmi borvidékeken is.

Gál Imre, a Magyar Tengerpart Ingatlanforgalmazó és Tanácsadó Bt. társtulajdonosa szerint sokan nem számoltak azzal, hogy a szőlőművelés fáradságos és pontos munkát igénylő foglalatosság.

Aki csupán pihenési szándékkal vásárolt magának présházas-borospincés ingatlant, mára az is szeretne túladni birtokán, amelyhez többnyire szántóföld, kisebb-nagyobb gyümölcsös tartozik.

Még azok számára is gond a föld megművelése, akik a hétköznapi munkák elvégzésére felfogadnak valakit. Falusi körzetekben nehéz megfelelő embert találni, mindenki a maga szőlőskertjét műveli.

A bt. hét partnercéggel karöltve a Balaton északi és déli településein, a vízparttól 20-25 kilométer távolságig kínál egyebek között pincével rendelkező ingatlanokat, továbbá igényes, panorámás telken fekvő pincés házakat.

Főleg a környék szépsége nyitja meg a vásárlók pénztárcáját s kevésbé a borospince működtetésével járó munka várható öröme. Siófok-Kiliti szőlőhegyén például 1,5 millió forintért teljes felújításra váró, míg a tóparttól 9 kilométerre fekvő Ságváron 4 millióért már jó állapotú présházat lehet találni, amelyhez egy háromezer négyzetméteren fekvő szőlőültetvény és gyümölcsös tartozik.

A Velencei-tó környékén inkább hozzáadott értéknek számít a lakóházakhoz tartozó pince és présház, a vásárlást eredendően a telek és a rajta lévő ház motiválja - állítja Fejérné Csete Katalin, az Élvit Ingatlan vezető értékesítője.

A kínálatban számos olyan családi ház szerepel, amelyhez pince is tartozik, másutt önálló présházat vagy pincét árulnak. A pázmándi szőlőhegyen is inkább az építési telkeket keresik, amelyen előny lehet a többnyire régi építésű pince.

Az alápincézett családi házak többségét eredeti parasztstílusban újították fel, az utcáról alig észrevehető, hogy az épület alatt igényesen kialakított pince is van. Fejérné Csete Katalin rámutatott: egy pince értéket jelent, emeli az ingatlan eladásának esélyét, de alapvetően a telken lévő családi házon múlik az adásvétel sikere.

A Velencei-tónál új jelenség, hogy növekvő számban érdeklődnek olyan vásárlók, akik számára a fővárost övező agglomeráció is drága, itt viszont találnak megfizethető áron kínált családi házas ingatlanokat, amelyek egy részén egykoron pince is épült.

Bálint Tóth János

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről