A sportingatlanban is lehet pénz

Vágólapra másolva!
A hazai sportingatlan-fejlesztésben érdekelt Quaestor Ingatlan a győri focistadion mellé irodaházat és bevásárlócentrumot emel, Balatonkenesén pedig golfpályát, apartman-üdülőfalut és szállodát épít.
Vágólapra másolva!

A Quaestor Ingatlan szállodát, irodaházat és bevásárlóközpontot épít a Győri ETO futballstadionját is magába foglaló ingatlanon. A májusban induló építkezéssel párhuzamosan folytatódik a stadion rekonstrukciója, hogy a megpályázott 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság igényeit kielégítő létesítmény mielőbb elkészüljön.

Ruisz György, a Quaestor Ingatlan vezető építésztervezője az [origo] kérdésére elmondta, a felújítás érdekessége, hogy az egyes szakaszokat lerombolják, majd újat építenek a helyükön, miközben az átalakítások nem zavarják a mérkőzéseket és a nézők elhelyezését sem.

A négy lelátó közül a hosszabb, a pálya keleti szárnya már elkészült az összesen 30 ezer nézőt befogadó leendő arénában. A stadion átalakítását, a lelátó befogadóképességének növelését részben állami források bevonásával végzik.

A társaság néhány hét múlva elkezdi egy Duna Plaza méretű bevásárlóközpont építését az ETO-ingatlan másik részén - itt szórakoztatóközpont, szálloda és irodaház is helyet kap.

Az épület alsó három szintjén áruházat alakítanak ki a hozzá tartozó szolgáltató egységekkel úgy, hogy a stadionba tartó nézők az áruházon keresztülhaladnak majd. A beruházást a jövő év végén fejezik be, a bérlők egy részével már megkötötték az előszerződéseket.

Az ingatlanüzlet és a sport kapcsolódik össze a Quaestor Ingatlan balatonkenesei golfpálya-építési szándékában is. Ruisz György szerint hazánkban a golfpályaépítés önmagában veszteséges vállalkozás, viszont a pályavendégek vonzóak lehetnek egy igényes apartman-üdülőház és egy igényes szálloda számára.

Márpedig Balatonkenese szépsége, a balatoni panoráma jó alapot teremt a golfingatlan-fejlesztéshez, s az ottani szolgáltatások együttese már teljesíti a befektető elvárásait.

Magyarországon a golfozás egyelőre kevesek szórakozása, igaz, egyre gyarapodó tehetős réteg kedvelt időtöltése. Már létezik olyan vásárlóközönség, amelynek a számára a golfozás mint életforma jelenik meg.

A Quaestor golfpályája egy természetvédelmi oltalmat élvező löszfalon, de nem közvetlenül a vízparton terülhet el. A hatósági engedélyek birtokában hamarosan megkezdődnek az építkezések, annak megfelelően, hogy miként módosítja a végső követelményeket a tervtanács.

A kivitelezés egyik sarokpontja ugyanis, hogy a természetvédők aggályait vegyék figyelembe a befektetők. Ruisz György erre tett ígéretet, állítása szerint a löszfal állékonyságára, a csapadékvíz elvezetésére különösen nagy figyelmet fordítanak, akárcsak arra, hogy a pályán a térség hangulatával egyező, a fejlesztési elképzelésekhez idomuló tervet valósítsanak meg.

Bálint Tóth János

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!