Júniusban gyengélkedett az építőipar

Vágólapra másolva!
Négy százalékkal volt rosszabb az építőipar első féléve 2006 hasonló időszakánál. A júniusi adat még gyengébb, és a szerződések száma is alaposan visszaesett.
Vágólapra másolva!

A építőipari termelés 2007 júniusában mind a kiigazítatlan adatok alapján, mind a munkanaptényezővel kiigazítva 15,8 százalékkal csökkent 2006 júniusához képest, az év első hat hónapjában a termelés 4 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 8,9 százalékkal volt kisebb júniusban az előző havinál. A termelés csökkenése mind a nagyszervezeteknél, mind a kis- és középvállalkozások körében megfigyelhető volt. Júniusban jelentősen csökkent az előző években elsősorban útépítéssel foglalkozó nagy- és középvállalkozások termelése.

A szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése 21,2 százalékkal esett vissza 2006 júniusához képest, míg január-júniusban 7,8 százalékkal volt alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. Az épületgépészeti szerelés júniusi termelése 0,6 százalékkal, a befejező építésé 5,9 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az épületek építésének volumene kiigazítatlan adatok alapján 15,2 százalékkal, az egyéb építményeké 16,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2006 júniusában. Évkezdettől az épületek építése kismértékben, 1,3 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 6,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva az épületek építése 7,4 százalékkal, az egyéb építményeké 5,2 százalékkal volt alacsonyabb, mint májusban.

Az építőipar június végi szerződésállománya 41,3 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések állománya 23 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére kötötteké a felére esett vissza.

Az építőipari vállalkozások júniusban kötött új szerződéseinek volumene 22,3 százalékkal volt kisebb az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések volumene 16,9 százalékkal, az egyéb építmények építésére kötötteké 28,2 százalékkal csökkent. Az év első hat hónapjában kötött szerződések volumene egynegyedével maradt el a 2006. január-júniusitól.

Tavaly júniushoz képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai a korábbinál kisebb mértékben, 6,5 százalékkal nőttek, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 6,7 százalékkal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havihoz képest 0,2 százalékkal növekedtek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről