Csökkenő hozam a régiós ingatlanpiacon

Vágólapra másolva!
A befektetők nem elégedettek a hazai hozamokkal, ezért maguk is építtetnek irodaházakat. A forint árfolyamának változása viszont hidegen hagyja őket, csak egy esetleges forintválság okozna gondot nekik.
Vágólapra másolva!

A közép-kelet-európai régióban az ingatlanbefektetések hozama csökkent, magasabb hozamok a szállodai és szabadidős tevékenységre szolgáló épületeknél lehetségesek még - hangzott el a REevolutio kiállításon rendezett CB Richard Ellis (CBRE) konferencián csütörtök délután.

Az eszmecserén Iryna Pylypchuk, a CBRE munkatársa adott bevezetőben áttekintést a régiós ingatlanpiacról. Ez idő szerint Moszkvában 9,5 százalék, Isztambulban 9 százalék, a szűkebb régióban 6 százalék körül van a hozam. Az EU-ba legutóbb belépett Bulgáriában is csak 7 százalék.

Ezzel kapcsolatban a fő kérdés az volt, hogy mi az oka a hozam csökkenésének. Erről két álláspont alakult ki, az egyik szerint kevés az ingatlan a piacon, és nagy mennyiségű tőke versenyez ugyanazért, így letöri a hozamokat.

Más vélemény szerint - ezt képviselte a CBRE részéről Mészáros Margaréta és Noah Steinberg, a Wallis vezérigazgatója is - az utóbbi időben van már elég befektetésre alkalmas ingatlan a magyar piacon, vagy legalábbis nem nagy a hiány. A hozamok csökkenését úgy próbálják kivédeni a befektetők, hogy fejleszteni is kezdenek, így a kétféle tevékenység profitja egy kézbe kerül.

A magyarországi adó- és illetékproblémák is szóba kerültek. Ezeket úgy védik ki az ingatlanpiac szereplői, hogy az ingatlant tulajdonló céget vásárolják meg. Ezzel viszont a nyakukba veszik e cég átvilágításának problémáját.

Az adók kapcsán nem kerülték meg a részvevők a tervezett ingatlanadót sem, de konkrét adatok hiányában állást nem foglaltak. Ezzel szemben arra a kérdésre, hogy a forint árfolyamának változása miként hat az ingatlanpiacra, a válasz egyértelmű volt: alig. A szereplők ugyanis euróban számolnak, így gondot csak a forint összeomlása okozna, ha a bérlők nem tudnának fizetni, de erre alig van esély.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről