Nulla fűtésköltségű irodaház épül

Vágólapra másolva!
Magyarország első nulla fűtésköltségű 800 négyzetméteres irodaházának az építése jövő tavasszal kezdődik és az év végére lesz kész Fótligeten - mondta Béleczki Attila, a beruházó-kivitelező Bauland Kft. ügyvezetője.
Vágólapra másolva!

Egy 100 éve épült ház fűtéséhez évente és négyzetméterenként 25 liter fűtőolaj szükséges. A mai szabványoknak megfelelő háznál ez lecsökken 10-12 literre, míg a passzív házaknál 1,5 liter a norma, de ezt is kiváltják az épület tetejére szerelt napelemek villamos energiájával - közölte az irodaház tervezője, Szekér László.

Passzívnak hívják azt a házat, amely minimális mennyiséget enged át falain és ablakain a benti hőből, és ezért csak a leghidegebb téli napokon igényel fűtést. Miután a hő bent tartása miatt a ház a szerkezeti elemein keresztül nem szellőzik, így géppel szellőztetik.

A hőcserélő az elszívott használt levegő hőjét átadja a beszívott friss levegőnek. Nagy hidegben egy elektromos fűtőpatron tovább melegíti a friss levegőt, így állandóan 18 Celsius fok lesz a lakás vagy iroda minden helyiségében. Az egyéni hőmérsékletet az ablak-radiátorral lehet beállítani - mondta el Roland Leuch, a BASF Luwoge Consult tanácsadó cégének munkatársa. Az ablak - amely a passzív házban 3 rétegű üvegezéssel készül - belső oldalára egy szemmel alig érzékelhető vékony fém-fóliát ragasztanak, amely villanyáram bevezetésével felmelegszik.

A fótligeti irodaház háromszor négyszáz négyzetméter alapterületű, a földszintjén kávézó és raktár található, az irodák két szinten 800 négyzetmétert foglalnak el. Az épület határoló falai a BASF Neopor termékéből készülnek. Ez egy grafittal elegyített szürke színű polisztirol (hungarocell), amelynek különösen jó a hőszigetelése. Az anyagból Lego-szerű elemeket préselnek, ezekből rakják össze a házat úgy, hogy az elemek belsejében lévő réseket kibetonozzák. Fűtéshez a napelemekkel megtermelt villanyáramot használja az irodaház. A napelemeket árnyékolóként helyezik a déli ablaksor fölé. Az irodaház négyzetméterenként nettó 200 ezer forintba kerül, ez megfelel a hagyományos irodák építési költségének.

Németországban a BASF egy beton szerkezetű (paneles) ház fűtését csökkentette 2 liter fűtőolaj alá. Ezt úgy érték el, hogy az erkélyeket lebontották, mivel azok hőhidat képeztek (behúzták a hideget a lakásokba), majd hőszigetelték a házat. Az ablakokat is a már említett "radiátoros" típusra cserélték. Következő lépésként gépi szellőzésre állították a házat, majd a tetejére napelemeket, a végfalaira napkollektorokat (ezek melegvizet állítanak elő) szereltek. Az 1600 négyzetméteres épület minden négyzetméterének fűtéséhez így már csak 2 liter olaj kell, a projekt viszont 2 millió euróba került.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!