Budapesti panel már 120 ezer forinttól

Vágólapra másolva!
Még mindig sok az eladó panellakás a fővárosban, az árak pedig nem nagyon mozdulnak felfelé. Népszerűek ugyanakkor a panelprogramban részt vett épületek, itt némi áremelésre is lehetőség van. Lakótelepi lakások négyzetméterára 120-140 ezer forinttól indul, ám sokakat visszatartanak a magas havi rezsiköltségek - áll a Duna House friss elemzésében.
Vágólapra másolva!

Bár több felmérés is kimutatta korábban, hogy sokan nagyon szívesen elmenekülnének a panellakásukból, a kereslet egyáltalán nem szűnt meg, ugyanis azoknak, akik kevés tőkével rendelkeznek gyakorlatilag a lakótelepi lakás megvásárlása lehet az egyetlen megoldás.

A későbbi értékesíthetőség szempontjából azonban egyáltalán nem mindegy, hogy a vásárlásra a város melyik részében kerül sor.

Divatos lakótelepek

Vannak ugyanis "divatlakótelepek" - ilyen például a már sokszor emlegetett Pók utca, valamint a budai oldalon maradva Gazdagrét, a pesti oldalon pedig a Kárpát utca és környéke, és vannak alig-alig keresett paneles környékek, mint például a Havanna lakótelep. Ha már a vevő panel vásárlása mellett dönt, alaposan megnézi, mit vesz - hívja fel a figyelmet Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője.

Sokan idegenkednek a 10 emeletes, hosszú szalagházaktól, az alsó emeletektől, valamint a nagyon erősen beépített lakótelepektől. Sokkal inkább kedves a leendő vásárlónak, ha egy 4 emeletes épületben, lehetőleg minél kevesebb szomszéddal rendelkező lakást kínálnak számára - természetesen ez az árakon is meglátszik -, egy ilyen ingatlanért, mivel jellemzően kevés van belőlük, többet kérnek, mint egy "átlagpanelért".

A Havanna a legolcsóbb

Rengeteget számít a döntésnél a lakótelep hírneve és presztízse - a már említett, egykoron nagyon rossz közbiztonságáról híres, mára azonban teljesen normalizálódott Havanna lakótelepen már 120 ezer forintos négyzetméteráron is kínálnak ingatlanokat, 70 négyzetméteres panellakásba 8,5 millióért be lehet költözni.

Ennyiből a belvárosban egy közepes állapotú garzonlakásra sem biztos, hogy sikerül üzletet kötni. Szintén olcsónak számít egyebek mellett Újpest, ahol például 150-170 ezer forintért már válogatni lehet az eladásra kínált lakásokból.

Meglepő árak a XVI. kerületben

Nem kérnek különösebben sokat az egyébként jó közlekedési kapcsolattal rendelkező Kőbányáért sem: 160-190 ezer forintért itt is bőséges a kínálat, bár az árak utcák alapján erősen differenciáltak lehetnek.

Hasonló az árszínvonala a külső pesti kerületeknek is: a XVIII., XIX., XX. kerületekben sem kell ennél többet fizetni panellakásért - bár errefelé is léteznek divathelyek, a XVI. kerületi Lándzsa vagy a Centenáriumi lakótelepen időnként meglepően magas négyzetméterárakkal is lehet találkozni: egyes lakásokért négyzetméterenként 250 ezer forint feletti összeget kérnek.

Budán 170 ezer forint az alsó határ

A budai oldalért - már szinte hagyományosan - többet kell fizetni: a legolcsóbbnak számító Békásmegyeren 170 ezer forinttól indulnak felfelé a négyzetméterárak, a város központja felé haladva ez némileg emelkedik (180-220 ezer forintra is akár), míg a dél-budai részeken akár 240-250 ezer forintos ár sem elképzelhetetlen egy négyzetméterért - különösen nem a népszerűnek számító Gazdagréten.

Egészen drága tud lenni a Pók utcai lakótelep - itt egy-egy lakás ára a Duna-part közelségének köszönhetően olykor vetekszik egy pesti új építésű lakás árával, nem ritka a 270 000 forintos négyzetméterár sem.

Panelprogram - plusz 5-10 százalék

Noha a Duna House tapasztalatai szerint nagy az érdeklődés a panelprogramban részt vett házak iránt - hiszen ez egyrészt alacsonyabb rezsiszámlákat, jobb életminőséget jelent, másrészt jól mutatja, hogy a háznak vannak tartalékai, és össze tudnak fogni a lakók -, jelentősen többet nem fizet meg a piac az ilyen típusú lakásokért, általában 5-10 százalék az a felár, amit el lehet kérni egy ilyen házban található lakásért.

Ennél többet csak akkor, ha tényleg igazi luxuspanellakásról van szó, ezek esetében olykor már a 300 ezer forintot is súrolhatja a négyzetméterár.

Nagy a szórás

Az árak fővárosszerte széles sávban szóródnak, jellemzően 150-260 ezer forint között), attól pedig nem kell félni, hogy bárki lemarad: a legváltozatosabb, még a hetvenes években beépített elemeket tartalmazó lakásoktól kezdve a full extrás belső kialakítású lakásokig minden igényt lefed a fővárosi panelkínálat.

Aki viszont befektetési szempontból gondolkodik panellakáson nagyon fontolja meg: az árak régóta viszonylag egy helyben toporognak, és az energia-áremelések miatt a bérlők sem biztos, hogy tolongani fognak a lakásért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!