Útfejlesztésekben bízhat az építőipar

Vágólapra másolva!
Májusban 10,1, az év első öt hónapjában pedig közel 7 százalékkal esett vissza az építőipari termelés. A rendelésállomány ugyanakkor markáns bővülést mutat.
Vágólapra másolva!

Az építőipari termelése 2009 májusában 10,1 százalékkal csökkent éves összevetésben. Az év első öt hónapjában a termelés 6,9 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál; szezonálisan kiigazítva májusban 3,3 százalékkal maradt el az előző havitól - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal.

Az építőipari termelés trendje a világgazdasági válsághoz kötődően az elmúlt hónapokban lassú csökkenést mutat, 2009 májusában a két építményfőcsoport termelése eltérően alakult. Az építőipari termelés 10,1 százalékos mérséklődésén belül az épületeken végzett munkák volumene közel egynegyedével csökkent, az egyéb építményeken végzetteké viszont - út-, vasút-, és közműépítéseknek köszönhetően - 7,9 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

A májusban kötött szerződések volumene 16,3 százalékkal nagyobb volt az előző évinél, ezen belül épületek építésére 10,1 százalékkal kisebb, egyéb építményekre 56,9 százalékkal nagyobb volumenű szerződést kötöttek, az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene pedig 26,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A jelentős bővülés a rendkívül alacsony előző évi bázis mellett a gyorsforgalmi úthálózat bővítésére és vasút-korszerűsítésre kötött nagy értékű szerződések eredménye.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!