Dél-Koreai bosszú a léggömbökért: hangosbeszélőből megy éjjel-nappal a közös határon a popzenék és az antikommunista tartalom

Fotó: Mairo Cinquetti / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Vágólapra másolva!
A Breitbart arról számolt be, hogy pénteken a dél-koreai fegyverek erők az Észak-Koreával közös határon ismét szünet nélkül közvetítenek hangosbeszélő segítségével antikommunista tartalmakat, Kim Dzsong Un által betiltott híreket és különféle könnyűzenéket. Észak-Korea szerint velük szemben ez minden idők legirritálóbb akciója.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea évek óta jelzi, hogy a dél-koreai közvetítéseket tartja az egyik legirritálóbb akciónak a rezsim ellen, amely szigorúan ellenőrzi, hogy polgárai milyen médiát fogyaszthatnak legálisan. Ugyanis minden olyan média, amelyet nem az észak-koreai rezsim hozott létre, illegális az országban, így biztosítva azt, hogy a polgárok nem kapnak megfelelő tájékoztatást a külvilágról.

Dél-Korea azt követően kezdte meg akcióját, hogy Észak-Korea folyamatosan szeméttel teli léggömböket küldtek át a dél határvidékre, válaszul a dél-koreai legfelsőbb bíróság döntésére. amely alkotmányellenesnek minősítette, hogy a kormány megakadályozza az aktivistákat abban, hogy politikai röpiratokat vagy élelmiszert szállító léggömböket szállítsanak Észak-Koreába.

Ahogy azt az Origo megírta, május 28-án, a hajnali órákban, mintegy 150 léggömb érkezett meg Észak-Koreából Dél-Korea területére. A ballonokra szemeteszsákokat erősítettek, azok állati eredetű trágyát, emberi ürüléket, szemetet szállították a két országot elválasztó demilitarizált övezet felett. A léggömbök komoly károkat okoztak Dél-Korea-szerte. Phenjan ennek kapcsán azt állította, több mint 1000 léggömböt küldtek át a határon. Emellett a rezsim folytatja ballisztikus rakétákkal végrehajtott erődemonstrációit is.

Kim Dzsongun rezsimje csütörtökről péntekre virradó éjszaka pedig körülbelül 200 léggömböt küldött át a szomszédjához. A Korea JoongAng Daily című napilap szerint közülük azonban csak mintegy 40-nek sikerült átlépnie a határt az időjárás miatt.

Ha [a déli] söpredék tovább folytatja durva és mocskos játékát, [Észak] ellenlépésének módja elkerülhetetlenül meg fog változni

- figyelmeztetett Kim Dzsongun nővére, Kim Jó Dzsong kedden, a legutóbbi léggömbök ledobása előtt.

A dél-koreai hadsereg megerősítette, hogy a léggömbök többnyire papírt tartalmaztak, és úgy tűnt, hogy nem tartalmaznak veszélyes anyagokat, majd 

kiadtak egy közleményt, hogy a határon 24 órán keresztül sugároznak hangszórórendszer segítségével különféle adásokat. 

Az adások csütörtök este kezdődtek meg és helyi idő szerint péntek hajnali 4 óra körül fejeződtek be - jelentette a JoongAng. 

A Breitbart emlékeztet, Észak- és Dél-Korea 1950 óta áll hadiállapotban, ami annak a következménye, hogy a kommunista Észak megtámadta a Délt, hogy megpróbálja a kommunizmust az egész Koreai-félszigetre ráerőltetni. Bár az aktív harcok 1953-ban fegyverszüneti megállapodással zárultak, egyik fél sem írt alá békeszerződést vagy adta meg magát, így a háború hivatalosan soha nem ért véget.

Mint korábban írtuk, a "léggömbháború" hosszú ideje tart a két ország között, és egyáltalán nem ártalmatlan taktikáról van szó - a ballonok miatt tovább romolhat a két ország viszonya. Miként az Origo összeállításában bemutatta, Phenjanban a politikai vezetés kezében van a léggömbök küldésről szóló döntés, ám a déli országrészben ezeket az akciókat nem az állam szervezi és irányítja, hanem aktivisták hajtják végre. Ők úgy gondolják, a rendelkezésükre álló eszközökkel tenniük kell az északi országot uraló rezsim gyengítéséért.

A legutolsó nagy észak-koreai léggömbakció még 2016-ban zajlott le. Akkor Phenjan propagandaüzeneteket tartalmazó pamfleteket küldött át a határon.

A déli ország hasonló akcióit gyakran olyanok hajtják végre, akik korábban sikeresen átszöktek Észak-Koreából Dél-Koreába.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!