Pang az ipari ingatlanok piaca

Vágólapra másolva!
Csökkenő fejlesztői aktivitás, akciós bérleti díjak, kevesebb üzletkötés jellemezte a magyarországi ipari ingatlanok piacát 2009 első félévében - olvasható a Colliers International ingatlan-tanácsadó cég budapesti irodájának hétfői piaci jelentésében.
Vágólapra másolva!

Az első félév során mintegy 25 000-30 000 négyzetméter bérleményt mondtak fel a bérlők, ami nagyjából megegyezik az újonnan aláírt bérleti szerződések mértékével (26 400 négyzetméter). Ez a bérlői aktivitás töredéke a tavalyi rekord év első félévében mértnek (190 000 négyzetméter) - olvasható az elemzésben.

A cég tapasztalatai szerint sok potenciális bérlő kivár, halogatja döntését, illetve a jelenlegi helyszínen újratárgyalja vagy éppen meghosszabbítja szerződését. A nagyobb volumenű spekulatív fejlesztői aktivitás a Colliers szerint gyakorlatilag megszűnt.

Az év hátralévő részében városi helyszíneken további mintegy 50 000 négyzetméternyi, döntően kis méretű, különálló épület átadása várható, míg 2010 első félévére vonatkozólag egyelőre csak egy-két kisebb épület átadását prognosztizálja a nemzetközi ingatlantanácsadó.

A fejlesztések csökkenése mellett az üresedési ráta is nőtt: a mutató a 2008 végi adatokhoz (234 000 négyzetméter, 17 százalék) képest jelentősen emelkedett 2009 első félévének végére (336 200 négyzetméter, 22,1 százalék). Ez a Colliers szerint döntően az év elején átadott új épületeknek köszönhető.

A bérleti piachoz hasonlóan az értékesítési szegmens aktivitása is igen alacsony szintű, döntően végfelhasználók általi kisebb telek- és épületvásárlások fordulnak elő elszórtan.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!