A franciák és a németek még mindig a háború ellen érvelnek

Vágólapra másolva!
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerda délutáni ülésén Joschka Fischer német és Dominique de Villepin francia külügyminiszter megerősítette: kormányuk továbbra sem támogatja az Irak elleni háborút, mert még mindig van esély Irak békés lefegyverzésére. Hans Blix, az iraki fegyverzetellenőrök vezetője csalódottságának adott hangot, amiért nem kaptak több időt munkájuk elvégzésére.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerda délutáni ülésén Hans Blix, a világszervezet fegyverzetellenőreinek vezetője újabb jelentésben számolt be a fegyverzetellenőrök munkájáról. Blix kijelentette: csalódott, amiért az ellenőrök nem kaptak több időt az Irakban történő vizsgálódásokra. Így korábbi munkánk is kárba vész - mondta. Blix szerint Irak ahhoz keveset tett, hogy a fegyverzetellenőrök be tudják fejezni munkájukat. Úgy vélte ugyanakkor, hogy el kell ismerni az iraki kormányzat egyre növekvő erőfeszítéseit. Józanul kell értékelnünk az Irak által szolgáltatott információkat - fogalmazott Blix.

Joschka Fischer német külügyminiszter Blix beszámolóját értékelve megerősítette: a német kormány továbbra sem támogatja az Irak elleni háborút, mert még lát lehetőséget Irak békés lefegyverzésére. Fischer kijelentette: az ENSZ BT nem maradhat néma a közelgő háborúval kapcsolatban. A német külügyminiszter megköszönte a fegyverzetellenőrök munkáját és esetleges további tevékenységükhöz támogatást ígért.

Fischer szerint nem volt ugyan kielégítő az erőfeszítés, amit Irak tett a fegyverzetellenőrök munkájának segítésére, úgy vélte ugyanakkor, hogy a békés leszerelésre még mindig van lehetőség, ha határidőt szabnak az iraki kormányzatnak. Fischer kijelentette: a világbékéért az ENSZ BT a felelős most és az lesz a jövőben is. Ennek nincs alternatívája - fogalmazott. Hozzátette: az ENSZ nem felelős azért, ami a világszervezeten kívül történik.

Fischer beszédében úgy vélte, hogy Irak megtámadása nem visz előre és humanitárius katasztrófához vezethet. A fegyveres megoldás csak a legutolsó megoldás lehet, ha már minden más lehetőség elfogyott - mondta. Kijelentette ugyanakkor: nem hisszük, hogy most nincs más megoldás.

Dominique de Villepin francia külügyminiszter is megerősítette, hogy kormánya továbbra sem támogatja Irak megtámadását. Kijelentette: Franciaország számára a háború csak az utolsó megoldás lehet, de most még van valós kilátás Irak békés leszerelésére. Egy ország sem dönthet egyedül Irak sorsáról - mondta. Villepin úgy vélte: az Irak elleni támadás nem szabadítja meg a világot a terrorizmustól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről