Bush tárgyalt és vacsorázott - a támadás előtti órák

Vágólapra másolva!
Egy közel háromórás tanácskozás során döntött úgy az amerikai elnök, hogy megindítja a támadást Irak ellen. A tanácskozás után még egyeztetett beszédírójával, megvacsorázott feleségével, majd ottani idő szerint este 22.15-kor a televízióban is bejelentette a csapások kezdetét. A beszéd sugárzása előtt Bush még egyszer átfutotta a szöveget, öklével a levegőbe csapott, majd megjegyezte: "Jól érzem magam." A támadás bejelentését megelőző órák történéseiről a The New York Times írt összefoglalót.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Bush bejelenti a támadást

A bagdadi támadásról szóló döntés valamikor - ottani idő szerint - este fél hét és hét óra között született meg a Bush elnök által összehívott ülésen. Az Ovális Irodában tartott ülés nem sokkal négy óra előtt kezdődött. Jelen volt Donald Rumsfeld honvédelmi miniszter, Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó, George J. Tenet CIA-igazgató, valamint Dick Cheney alelnök. Utóbbi egyébként a 2001. szeptember 11-i merényletek óta a biztonsági előírások miatt nagyon ritkán volt egy helyszínen az elnökkel. Nem vett részt ugyanakkor a megbeszélésen Colin Powell külügyminiszter, pedig neki már van tapasztalata az Irak elleni hadviselésben. Az 1991-es Öböl-háború idején ő volt az amerikai hadsereg vezérkari főnöke.

A 15.40-kor kezdődött ülést George Bush hívta össze, hogy megvitassák azt a CIA-információt, miszerint az iraki vezetés tagjai - köztük Szaddám Huszein iraki elnök és fiai - egy helyre fognak összegyűlni az elkövetkezendő órákban. (Egy másik tekintélyes amerikai napilap, a The Washington Post értesülései szerint a CIA egész pontosan olyan adatokhoz jutott, melyek szerint Szaddám egy Bagdadtól délre fekvő magánrezidencián tanácskozik legfőbb tanácsadóival.)

Miután az elnök és tanácsadói eldöntötték, hogy ez az alkalom megfelelő arra, hogy támadást indítsanak Irak ellen, Bush elnök lezárta az ülést. Ekkor este hét óra lehetett. Bush ezt követően rövid megbeszélést tartott beszédírócsapatának vezetőjével, Michael Gersonnal, majd átsétált a Fehér Ház lakrészébe, ahol megvacsorázott feleségével.

Irak-oldalhttp://origo.hu/irakHírek és háttér az [origo] mellékletébenFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Nem sokkal nyolc óra után Busht értesítették, hogy az általa szabott ultimátum lejárta után sem hajlandó Szaddám Huszein elhagyni Irakot. Két órával később - ottani idő szerint 22.15-kor - az elnök az Ovális Irodában elmondta televíziós beszédét, amelyben bejelentette, hogy megkezdődtek az első csapások Irak ellen. Mielőtt beszédét megkezdte volna, kezébe vette a beszéd egy másolatát, öklével a levegőbe csapott, és annyit mondott: "Jól érzem magam." Erről a rövid kis jelenetről a The New York Times újságírójának egy olyan fehér házi személy számolt be, aki egy külső monitoron figyelte a beszédre készülő elnököt.

Bush bejelentésével véget vetett az egész nap tartó találgatásoknak a támadás megindításáról. A 48 órás ultimátum kihirdetése óta a Pentagonból és a Fehér Házból ellentmondó információk jelentek meg arról, hogy az idő lejártával Bush elrendeli-e a támadást. Utóbb persze a tisztviselők már mind azt közölték, hogy számítani lehetett a döntésre.

Csütörtök reggelre az elnök összehívta nemzetbiztonsági tanácsának tagjait, majd egyeztetést tartott Donald Rumsfelddel a további katonai tervekről. Később találkozott Michael Bloomberggel, New York polgármesterével és Tom Ridge belbiztonsági miniszterrel. Velük a belföldi biztonsági tervekről és azok költségeiről folytatott megbeszéléseket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről