Rumsfeld: Egyre több iraki katona adja meg magát

Vágólapra másolva!
Egyelőre az amerikai kormány sem tudja, hogy milyen eredménye volt a ma hajnalban megkezdett támadásnak - közölte Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. Rumsfeld az iraki katonáknak és a lakosságnak is azt ajánlotta , hogy hallgassák a szövetségesek rádióadását, és tartsák magukat az abban elhangzó tanácsokhoz. Rumsfeld közölte: egyre több iraki katona adja meg magát a szövetségeseknek.
Vágólapra másolva!

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter kijelentette: az iraki rezsim napjai meg vannak számlálva. Az iraki katonák eldönthetik, hogy életüket áldozzák-e a jelenlegi halódó rendszerért, vagy részt vesznek egy új, demokratikus Irak újjáépítésében - tette hozzá Rumsfeld sajtótájékoztatóján Washingtonban. A védelmi miniszter kiemelte, a háború nem egy vallás, nem egy nép ellen folyik, hanem egy rezsim ellen, Amely azonban el fog tűnni, és már most is történelemnek tekinthető.

A hajnali amerikai támadásokról azt mondta az amerikai védelmi miniszter, hogy a célpont az iraki felső vezetés egy központja volt. A támadások okozta károkról azonban nem szolgált részletekkel, így arról sem, hogy vajon az iraki diktátort vagy más vezetőket sikerült-e megölni.

Irak-oldalhttp://origo.hu/irakHírek és háttér az [origo] mellékletébenFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

A védelmi miniszter felszólította az iraki katonákat, hogy ne forduljanak saját honfitársaik ellen, és ne hajtsák végre a Huszein-rezsim azon parancsait, amelyek arra buzdítanak, hogy gyújtsák fel az olajkutakat, pusztítsák el az ország védőgátjait. Rumsfeld közölte: azok, akik végrehajtják ezeket a parancsokat, bűnöket követnek el, amiért meg fogják őket büntetni. A védelmi miniszter azt tanácsolta az iraki katonáknak, hogy hallgassák a szövetségesek rádióadását, és tartsák magukat az abban elhangzó felszólításokhoz.

Rumsfeld a tájékoztatón azt mondta, hogy Dél-Irakban valószínűleg 3-4 olajkutat már felgyújtottak. Mint a védelmi miniszter közölte, bizonyítékaik vannak arra, hogy az iraki katonák meghallgatják a szövetségesek felszólításait, és arra készülnek, hogy megadják magukat. Mint mondta, több iraki katona már megadta magát, és kapcsolatban állnak további iraki egységekkel, amelyek ezt tervezik.

Az iraki népnek Rumsfeld azt üzente, hogy a felszabadulás napja közel van. A lakosokat szintén arra kérte, hogy hallgassák a szövetségesek rádióadását, és tartsák be az abban elhangzó tanácsokat, így ne menjenek dolgozni, maradjanak távol a katonai létesítményektől és a közelükbe telepített katonai egységektől, valamint Szaddám Huszein rezidenciáitól, lehetséges tartózkodási helyeitől.

Rumsfeld kijelentette: a szövetséges csapatok csak a legszükségesebb ideig maradnak Irakban, amíg be nem fejezik feladatukat. Egy nappal sem tovább - tette hozzá a miniszter.

A háborús akciót övező nemzetközi koalícióról azt mondta, hogy a sajtó állításával ellentétben ez nem csak az Egyesült Államok akciója. Közölte: a 45 támogató ország mellett többen is segítik az akciót, egyesek nyíltan, mások névtelenül, de vannak köztük arab országok is. (Az amerikaiak a 45 támogató ország közé sorolták Magyarországot is.) Donald Rumsfeld szerint a jelenlegi Irak-ellenes koalíció nagyobb, mint az 1991-es Öböl-háború idején volt.

Rumsfeld figyelmeztette az amerikai kormányzat tagjait is: ha bárki titkos, bizalmas információt szolgáltat ki az akcióról, akkor azzal a szövetséges katonák életét veszélyezteti.

A sajtótájékoztatón részt vett Richard Myers tábornok, az amerikai hadsereg vezérkari főnöke is. Myers közölte, a hadsereg a katonák biztonsága érdekében nem erősíti meg és nem is tagadja majd a hadmozdulatokról szóló esetleges híreket, ahogy nem fogják kommentálni a televíziós képeken bemutatott esetleges akciókat sem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről