Állítólag török csapatok indultak Észak-Irakba

Vágólapra másolva!
Egyes sajtóhírek szerint török csapatok indultak meg pénteken Észak-Irakba. A műveletek megindításával Törökországnak több célja is lehet: elkerülni az észak-iraki kurdok esetleges támadását, megakadályozni egy kurd állam létrejöttét, valamint megállítani a várható menekültáradatot.
Vágólapra másolva!

Meg nem erősített sajtóértesülések szerint pénteken török szárazföldi csapatok indultak meg Törökországból Észak-Irakba. A török csapatok Irakba indulásáról beszámolt a CNN-Turk adása és több észak-iraki hírforrás is.

Irak-oldalhttp://origo.hu/irakHírek és háttér az [origo] mellékletébenFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

A hírek szerint a török csapatok északra vezénylését Ankara azzal indokolta, hogy az iraki háborút több észak-iraki kurd szervezet is Törökország elleni támadásokra használhatja fel. Ankara szerint a KADEK, a független Kurdisztán megteremtéséért küzdő gerillamozgalom, valamint a Kurdisztáni Munkáspárt, a PKK utódszervezete készülhet ilyen akciókra.

Az állítólagos műveletek megindításának oka az is, hogy Törökország mindenáron meg akarja akadályozni egy kurd állam létrejöttét Észak-Irakban. A török egységek küldetésének másik célja, hogy még iraki területen feltartóztassák a menekültek áradatát.

Délkelet-Törökországban, a kurd területeken olyan hangokat hallani, hogy a török kormányzat döntése gyakorlatilag egyenértékű azzal, hogy Ankara leszámoljon az észak-iraki kurd autonóm területekkel. Mint Peremiczky Attila, a Budapesti Nap munkatársa jelenti a helyszínről, egyes baloldali török és kurd pártvélemények szerint a kormány az odaküldött haderővel megpróbálja majd lefegyverezni a hegyekben maradt mintegy 30-40 ezer gerillát, akik hűek maradtak a bebörtönzött kurd vezérhez, Abdullah Öcalanhoz. A törökországi kurdok szerint Ankara hasonló helyzetet akar teremteni az észak-iraki kurdok lakta területeken, mint amilyen Törökországban van.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről