Az iraki elnök palotái

Vágólapra másolva!
Szaddám Huszein iraki elnök legfontosabb palotája lángba borult a péntek esti bombázás következtében. A bagdadi Köztársasági Palota képezi a magját az elnöki létesítményeknek, amelyek összesen több mint ezer épületből állnak.
Vágólapra másolva!
Szaddám Huszein egyik palotája

Az ország különböző részein elterülő nyolc elnöki ingatlan alapterülete együttvéve 31,5 négyzetkilométer, ennek majdnem harmada mesterséges tavakból áll. A 38 ezer négyzetméter alapterületű Köztársasági Palotán kívül még két további elnöki létesítmény található a fővárosban: a Radvaníja-komplexum a repülőtér közelében - a nyolc ingatlan legnagyobbika -, valamint a Szijud-épületegyüttes.

Tikritben, Szaddám Huszein szűkebb hazájában, Szalaheddin kormányzóság székhelyén található egy 4. létesítmény. Egy további palota van Bászrában, a második legnagyobb iraki városban, az Eufrátesz és a Tigris összefolyásánál.

Irak-oldalhttp://origo.hu/irak

További elnöki épületek találhatók az észak-iraki Moszulban, a Bagdadtól 120 kilométerre északnyugatra fekvő Tartarban és attól valamivel keletre, a Szamarrához közeli Dzsabal Macsulban. Az elnöki paloták éveken át vita tárgyát képezték az ENSZ és Bagdad között, mivel Szaddám Huszein többnyire nem engedte be azok területére a nemzetközi fegyverzetellenőröket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről