Feladták Bászrát az irakiak

Vágólapra másolva!
Bászrában vannak a szövetséges erők. A stratégiai fontosságú dél-iraki városban több száz iraki katona harc nélkül megadta magát. Az amerikaiak vezette erők szombaton délután elfoglalták Násziríja dél-iraki várost is és a tőle kissé nyugatra fekvő Eufrátesz-hidat.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

Az éjszakai erős bombázás után szombat délelőtt a szövetségesek szárazföldi csapatai folytatták előrenyomulásukat Irak déli részén, ahol két stratégiai jelentőségű város - Irak egyetlen kikötője, Umm Kászr, és az ország második legnagyobb, olajipari szempontból is jelentős települése, Bászra - bevétele volt a céljuk. Mindkét településnél viszonylag jelentős ellenállásba ütköztek. Bászrát végül közép-európai idő szerint délután 2-kor sikerült bevennie a szövetséges csapatoknak - jelentette a BBC. A BBC tudósítója szerint ugyanakkor a szövetségesek a külvárosban tartózkodnak, mert nem tartják szükségesnek, hogy a városközpontba bevonuljanak.

A CNN és a BBC sokáig egymásnak ellentmondó híreket közölt Umm Kászr sorsáról: az amerikaiak a város bevételéről számoltak be, míg a brit közszolgálati televízió szerint az iraki hadsereg a város belső, a tengertől távolabbi részében ellenállt a támadásnak. Késő délelőtt a brit katonai szóvivő bejelentette: a szövetséges alakulatok már ellenőrzésük alatt tartják a várost, amelyben maradt néhány iraki ellenállási góc. A harcok során az amerikaiak 400-450 iraki hadifoglyot ejtettek, áldozatokról nem érkezett jelentés. Az iraki tájékoztatási miniszter ezzel szemben azt közölte, hogy az iraki erők tartják állásaikat a kikötővárosban.

Az [origo] Irak-oldalahttp://origo.hu/irak/Térkép a támadásokróljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)A háború legfrissebb hírei SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Hasonló forgatókönyv szerint zajlott a csata a második legnagyobb iraki város, Bászra határában. Az első jelentések szerint a várostól délre jelentős páncélos csata kezdődött, melyben az amerikaiak Cobra-helikopterek és tüzérséget is bevetettek. Az amerikai tengerészgyalogság egyik kapitánya a Reuters hírügynökségnek azt mondta, az utcai harcok elkerülése érdekében tárgyalásokon szeretnék rávenni az irakiakat a város feladására. A jelek szerint sikerrel: Sir Michael Boyce tengernagy, brit vezérkari főnök szombaton délelőtt bejelentette: "úgy tűnik", az iraki alakulatok elhagyják Bászrát. A BBC délután már azt jelentette, hogy a szövetséges erők is megerősítették, hogy a várost ellenőrzésük alá vették. Este azt is közölték, hogy a bászrai repülőteret is elfoglalták a szövetségesek.

Boyce hivatalosan közölte azt is, hogy több ezren estek fogságba, miután a teljes iraki 51. hadosztály megadta magát a szövetségeseknek. A BBC jelentése szerint a magát feladó hadosztály leszerelése folyamatban van és a várost nem védi más jeletősebb erő, csupán Szaddám Huszein biztonsági alakulatának egy kisebb egysége.

Az iraki tájékoztatási miniszter ugyanakkor mindezt valótlannak minősítette.

Közben megindult a város felé a a brit hadsereg Sivatagi patkányok néven elhíresült 7. Páncélos Hadosztálya, amely már az Öböl-háborúban is kitüntette magát. A jelentések szerint egyes brit egységek már elfoglalták állásaikat a várostól Észak-Nyugatra.

A BBC arról is hírt adott, hogy a szövetségesek fontolgatják annak a lehetőségét, hogy a Dél-Iraki város körül blokádot vonnak, és szabadon hagyják a kijáratokat, hátha megadják magukat a védők. Az indoklás szerint az amerikai-brit erők nem kívánnak utcai harcokba bonyolódni.

Újabb iraki hadosztály dezertált/irak/20030322ujabb.html

Közben a nyugati híradások szerint folytatja az előrenyomulást az amerikai 3. Gyalogsági Hadosztály észak felé, és az egység elfoglalta az Eufrátesz partján fekvő Násziríja városát. A BBC tudósításai szerint a szövetséges csapatok folyamatosan nyomulnak Bagdad felé, bár a pénterki híradások is a Násziríja-körüli összecsapásokról szóltak. Az iraki vezetés - legalábbis a televízióban rendszeresen megjelenő információs miniszter - szerint többször is feltartották ellentámadásokkal a vonuló páncélosokat, sőt öt tankot ki is lőttek és megöltek több szövetségest.

Dél-iraki fejlemény, hogy a térség olajmezőinek jelentős részét már szövetséges csapatok ellenőrzik, de megneheziti a dolgukat az itt-ott kibontakozó ellenállás, és az, hogy Szaddám Huszein az összes olajkutat felkészítette a megsemisítésre, vagy elaknásította.

A brit katonai vezetés sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy a szövetséges légierő 3 ezer bevetést hajtott végre péntek éjszaka, és mindegyik harci gép biztonságban visszatért bázisára. Geoff Hoon brit védelmi miniszter közölte: a támadásban egy brit tengeralattjáró Tomahawk manőverező robotrepülőgépekkel kilőtte az iraki hírszerzés bagdadi főhadiszállását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről