Robbanások, áramkimaradás Bagdadban

Vágólapra másolva!
Folyamatos légicsapások érik Bagdadot, a robbanások zavart okoztak a város áramellátásában is. Hatalmas füstfelhők emelkedtek a magasba több helyen is, miután az irakiak olajjal feltöltött árkokat gyújtottak meg. A légicsapások közép-európai idő szerint délután fél kettőkor kezdődtek. Este légicsapások érték a dél-iraki Bászrát és az északon található Moszult.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldala/irak/index.htmlTérkép a támadásokróljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html',%20500,%20620)A háború legfrissebb hírei SMS-benjavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html',%20500,%20620)

Nagy erejű robbanások rázták meg közép-európai idő szerint vasárnap 0 óra után nem sokkal Bagdad központját, és az iraki főváros peremkerületeit. A Reuters brit hírügynökség helyszínen tartozkodó tudósítója azt jelentette, hogy a tucatnyi detonációt követően nem hallotta, hogy az iraki légvédelem működésbe lépett volna.

Robbanások rázták meg Bagdadot szombaton röviddel éjfél, közép-európai idő szerint este tíz előtt, sötétbe borítva egyes városnegyedeket. A három napja zajló amerikai és brit bombázások során most fordult elő először, hogy a csapások zavart okoztak az áramellátásban.

Az AFP hírügynökség korábban arról számolt be, hogy legalább kilenc robbanás rázta meg az iraki főváros déli, nyugati és északi részét, amelyekben katonai célú létesítményeket értek találatok. Bagdad déli részén az al-Rasíd hadiipari vállalat telephelye is a célpontok között volt.

A légitámadás közép-európai idő szerint délután fél kettő körül kezdődött. A város fölött hatalmas füstfelhőket mutatott a BBC. A füst oka, hogy az irakiak olajjal feltöltött árkokat gyújtottak fel a város körül.

Délután a külváros felől hallatszó időnkénti robbanásokról és a nem szűnő füstről számoltak be a helyszínen tartózkodó külföldi tudósítók. Közép-európai idő szerint este fél 8-kor újabb intenzív robbanásokról számolt be a BBC.

Iraki nyilatkozatok szerint legalább három személy meghalt és 200 megsérült a szövetséges támadások következtében.

Az amerikai haderők szombat este rakétákkal lőtték Bászra városát is. Az iraki hivatalos hírügynökség, az INA egyébként azt közölte, hogy az iraki erők visszavertek négy amerikai-brit szárazföldi hadoszlopot a dél-iraki Bászra, Fáo, Násziríja, Rumália és Szamáva térségében.

Moszulban közép-európai idő szerint este tíz után robbanások, légvédelmi tűz és elhúzó repülőgépek látszottak - jelentette a Reuters tudósítója, aki az észak-iraki várostól mintegy 40 kilométernyire, már a kurdok által ellenőrzött országrészben lévő Kalakból figyelte az ötperces légi támadást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről