Újabb B-52-esek indultak Irakba

Vágólapra másolva!
Hétfő kora hajnalban újabb B-52-esek indultak a brit királyi légierő fairfordi támaszpontjáról Irakba. Az iraki háború kezdete óta harmadszor szálltak fel az óriásgépek.
Vágólapra másolva!

Harmadszor indultak az angliai támaszpontról iraki bevetésre amerikai B-52-es bombázók hétfő hajnalban.. Összesen 14 stratégiai bombázót telepített az amerikai hadsereg Nagy-Britanniába, ebből pénteken nyolc, vasárnap két gép volt bevetésen. Ezúttal egyelőre nem közölték, hogy hány gép szállt fel.

Az [origo] Irak-oldala/irak/index.htmlTérkép a hadműveletekrőljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

A B-52-es hadászati bombázót (a Stratofortresst) a Boeing-cég kezdte el gyártani még az ötvenes években: ez a hatalmas, nyolc hajtóműves gép óriási hatósugárral rendelkezik, és eredetileg stratégiai csapások végrehajtására tervezték a Szovjetunió ellen. Végül azonban a vietnami háborúban esett át a tűzkeresztségen (ahol az amerikaiak többek között szőnyegbombázásokra vetették be), és az 1991-es Öböl-háborúban is fontos szerepet játszott.

A gép igazi monstrum: 49 méter hosszú, szárnyainak fesztávja 56 méter, teljes terhelés mellett 219 tonna a felszállósúlya. Az elmúlt évtizedekben több mint 700 darabot építettek belőle, és még ma is mintegy 100 korszerűsített B-52-es szolgál az amerikai légierőben. A repülő hatósugara 12-14 ezer kilométer, s mivel a levegőben is utántölthető, szinte korlátlan ideig a levegőben maradhat: ennek csak a hatfős személyzet tűrőképessége szab határt. A gép majdnem ezer kilométeres óránkénti sebességet érhet el, és 27 tonnás fegyverzettel rendelkezik: bombákkal, levegő-föld rakétákkal és manőverező robotrepülőgépekkel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről