Bush-Blair találkozó Camp Davidben

Vágólapra másolva!
Tony Blair brit miniszterelnök szerda este -közép-európai idő szerint az éjszakai órákban- Camp Davidbe érkezett, hogy George Bush amerikai elnökkel az iraki háborúról és a transzatlanti kapcsolatokról tanácskozzon.
Vágólapra másolva!

A találkozójukat a marylandi Catoctin-hegységben lévő elnöki üdülőhelyen a sajtó haditanácsnak minősíti, a brit kormányfő azonban az iraki háború részletein kívül távolabbra mutató politikai kérdéseket is meg akar vitatni.

Londont aggasztja a transzatlanti kapcsolatok állapota, továbbá azt szeretné, ha az ENSZ szerepe nem korlátozódna a segélyakciókra a háború utáni Irakban. Blair csütörtök este, az ENSZ New York-i székhelyén Kofi Annan főtitkárral találkozik.

Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakTérképjavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

A brit kormányfő szerint Európának és Amerikának felül kell kerekednie nézeteltérésein és össze kell fognia Irak újjáépítésének, valamint a közel-keleti békefolyamat újraindításának céljából. Blair szeretné, ha a Biztonsági tanács (BT) határozatot fogadna el Irak politikai jövőjéről, aminek azonban a világszervezettel szembeni washingtoni ellenérzések miatt csekély a valószínűsége.

Colin Powell amerikai külügyminiszter szerdán, nem sokkal Blair érkezése előtt képviselőházi meghallgatásán úgy nyilatkozott, hogy a bagdadi rezsim megdöntése után Washington nem engedi át a világszervezetnek az ellenőrzést Irak fölött, a főszerepet Amerika és az általa vezetett koalíció fogja játszani.

A brit kormányfő cáfolta, hogy ellentétek lennének London és Washington között az ENSZ feladatát illetően. A repülőgépen újságíróknak nyilatkozva úgy vélte, hogy erről a kérdésről még korai lenne vitatkozni. Elutazása előtt a brit parlamentben azt mondta, nem kell majd győzködnie az amerikai elnököt arról, hogy a világszervezetet be kell vonni Irak újjáépítésébe.

Diplomáciai források azonban nem ilyen derűlátók, s emlékeztetnek arra, hogy az amerikaiak neheztelnek a világszervezetre a második iraki BT-határozatért folytatott diplomáciai küzdelmük kudarca miatt.

A Washington melletti Andrews katonai repülőtérhez közeledve mintegy 3000 méter magasságban villám csapott a brit kormányfőt szállító repülőgépbe. Senki sem sérült meg, a gép gond nélkül leszállt. A brit kormányfő légi bázisról helikopteren tovább repült a Camp David-i elnöki üdülőhelyre, ahol munkavacsorán vesz rész George Bush amerikai elnökkel. A két vezető csütörtök délelőtt újabb tanácskozást tart.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről