Szövetséges készülődés, kurd előrenyomulás Észak-Irakban

Vágólapra másolva!
Miközben a kurdok 20 kilométerre megközelítették Kirkutot, az észak-iraki olajközpontot, az amerikaiak folyamatosan szállítják a harci eszközöket a szerdán elfoglalt észak-iraki repülőtérre. Csütörtök éjjel újabb 200 ejtőernyős ért földet a reptérnél, és folyamatosan érkeznek a katonai felszereléseket szállító C-130-as repülőgépek is.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Forrás: EPA

Csütörtökön folytatódtak az amerikai előkészületek az északi front megnyitására. Este újabb kétszáz amerikai ejtőernyős landolt az előző éjjel ezer társuk által birtokba vett reptéren, ahol szállítógépek is leszálltak. A késő este érkező C-130-asok által szállított katonai felszereléseket rögtönzött bázison helyezték el a deszantosok. A 173. amerikai légi szállítású dandár katonái - akik szerda éjjel értek földet és elfoglalták az Erbil közelében fekvő Basur repteret - már összeköttetésbe léptek a kurd milicistákkal és a térségben lévő amerikai különleges egységekkel.

Közben a kudok, katonai forrásaik szerint jelentős területet foglatak el, és 20 kilométerre megközelítették keletről a stratégiai fontosságú Kirkuk városát. Mint a Kurdisztáni Hazafias Szövetség pénteken közölte, a szervezet harcosai elérték Karah Andzsir helységet, miután megtisztították a taposó- és harckocsiaknáktól a térséget.

Irak-oldal/irak/index.htmlTérkép a hadműveletekrőljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Térkép a stratégiai pontokróljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Az iraki Kurdisztán egy részét ellenőrzése alatt tartó Kurdisztáni Hazafias Szövetség azt követően kerített hatalmába újabb területet, hogy az iraki katonák visszavonultak a Csamcsamál feletti hegyláncban elfoglalt állásaikból két amerikai légitámadás után. A bagdadi kormány ezt cáfolta.

Kirkuk a kurdisztáni-iraki határon fekszik. A város külső részét a Kurdisztáni Hazafias Unió (PUK), a belvárost az iraki hadsereg ellenőrzi. Az elmúlt tíz évben Szaddám Huszein a város belső részeiből elűzte a kurdokat, és arabokat telepített helyükre. A város környékén fontos olajlelőhelyek vannak. A kurdok szeretnék, ha Szaddám bukása után egy föderatív Irakban megtarthatnák autonómiájukat, és Kirkuk egésze Kurdisztánhoz tartozna.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

Az USA a háború kezdetétől szeretett volna északi frontot is nyitni Irakban. Ezt azonban a török kormány megakadályozta: az ankarai parlament nem engedte meg, hogy az amerikaiak török szárazföldről juttassanak 62 000 amerikai katonát Irakba. Az amerikaiak most légi hídon szállítanak katonákat a kurd területekre, és a kurdok is segítik hadműveleteiket.

Közben Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszterhelyettes kritizálta Törökországot, mert nem engedte meg az amerikaiaknak, hogy Törökország felől szárazföldön juttassanak csapatokat Észak-Irakba. Wolfowitz úgy vélte, hogy Törökország nagy hibát követett el, amikor nem adott erre engedélyt. Ha most lenne egy páncélos hadosztályunk Irak északi részén, akkor kétségkívül sokkal közelebb lennénk a háború végéhez - ismerte el a képviselőház költségvetési bizottsága előtt.

Egy amerikai képviselő Törökország megbüntetését javasolta, amiért a török kormány nem engedélyezte, hogy az amerikai csapatok használhassák a területét Irak megtámadásához. A török gazdaság nehézségekkel küzd, és ez nem áll érdekünkben - mondta a Penagon második embere. Wolfowitz ugyanakkor védelmébe vette a Törökországnak szánt egymilliárd dolláros katonai segélyt, rámutatva, hogy az ankarai parlament hozzájárult a török légtér használatához Irak elleni hadműveletekhez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről