Franks: figyelemreméltó hadisikerek a szövetségeseknél

Vágólapra másolva!
Tommy Franks tábornok, az iraki hadműveleteket irányító amerikai középső parancsnokság főnöke vasárnap kijelentette, hogy a tervek szerint alakul az Irak elleni katonai művelet és "figyelemreméltó hadisikereket" érnek el a koalíciós erők. A katari főparancsnokságon tartott sajtótájékoztatón Franks kijelentette, hogy nincs semmiféle szünet a hadműveletekben és tagadta azt is, hogy nézetkülönbségek lennének közte és a Pentagon legfelső vezetése között a háború lefolytatásához szükséges haderő nagysága ügyében. Tagadta, hogy a hadművelet megkezdése előtt nagyobb létszámú csapatkontingenshez ragaszkodott volna.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakTérkép a stratégiai pontokrólhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620)Térkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Tommy Franks, az Irakban harcoló szövetségesek parancsnoka szerint a hadműveletek rendben zajlanak. Franks vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a hadműveleteket vezető parancsnokság és Pentagon között nincsenek nézeteltérések, sem a katonák szükséges létszámát, sem a hadműveletek lefolytatását illetően. Az iraki hadműveletek főnöke azokra a sajtójelentésekre reagált, amelyek szerint a tábornokok több szárazföldi csapat kivezénylésére vonatkozó kérését Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter ismételten elutasította.

Franks nem zárta ki, hogy a Szaddám Huszein iraki elnök rendszerének megdöntését célzó hadművelet a nyárig eltart. "Sohasem lehet tudni, hogy meddig tart egy háború" - mondta. Tagadta, hogy katonai kérdésekben Rumsfeld védelmi miniszter mondaná ki az utolsó szót, olykor figyelmen kívül hagyva a hadműveleti főnök véleményét is. "A katonai döntéseket én hozom", mondta, hozzátéve, hogy "csalódni fog, aki éket próbál verni a döntéshozatalban résztvevő vezetők között".

Forrás: ORIGO
Franks tábornok

Franks cáfolta, hogy bármiféle szünet lenne a hadműveletekben. A tábornok azt is kijelentette, hogy a szívós iraki ellenállás és a gerillaháború sem képes megakadályozni az utánpótlás eljutását Kuvaitból a közép-iraki fronton harcoló csapatokhoz. Közölte, hogy "gonosztevők bandái" fészkelték be magukat olyan városokba, mint Bászra, Násziríja és Nedzsef, és azokból kiindulva rajtaütésekkel próbálják szétzilálni a fronthoz vezető 400 kilométeres utánpótlási útvonalat. Mint mondta, ezek a kísérletek eredménytelenek.

A tábornok katonai sikerek hosszú listáját sorolta fel "egy olyan hadműveletben, amelyhez foghatóra eddig nem volt példa". - A légierő napi 24 órán át hajt végre műveleteket az ország minden négyzetméterén és a (szembenálló) rezsim napról napra veszít harci képességéből - mondta a tábornok az AP jelentése szerint.

Franks kilenc jelentősebb hadisikert sorolta fel, közte azt, hogy a szövetséges erők biztosították a déli olajmezőket, teljes hosszában ellenőrzésük alatt tartják az iraki tengerpartot, megnyitva az utat a segélyszállítmányok előtt, északon pedig az elmúlt 48 órában hatalmukba kerítettek egy óriási terroristakiképző-tábort, megölve az Anszár al-Iszlám szélsőséges szervezet legkevesebb 120 harcosát. Franks azt mondta, hogy Szaddám Huszein rendszerével szembenálló irakiak működnek együtt a szövetségesekkel, például Násziríjában, ahol a kormányzó Baasz Párt tisztségviselőiről szolgáltattak adatokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről