Amerikai-brit vita a háború utáni Irakról

Vágólapra másolva!
A brit külügyminiszter szerint a háború utáni Irakban nem szabadna külföldieknek kormányozniuk az országot, valamint a rendezésben az ENSZ-nek központi szerepet kellene kapnia. Lapinformációk szerint az amerikaiak ezt másképp képzelik: 23 minisztériumot állítanának fel és valamennyi élén amerikai lenne.
Vágólapra másolva!

A brit külügyminiszter szerint Irak felszabadításának nem az a célja, hogy utána külföldiek kormányozzák az országot. Az Irakkal kapcsolatos amerikai politikáról számtalan találgatás kering, London azonban megállapodott az Egyesült Államokkal abban, hogy a háború utáni rendezésnek az ENSZ keretein belül kell folynia - mondta Jack Straw, aki hozzátette: Nagy-Britannia azt szeretné, ha már az átmeneti iraki kormány is irakiakból állna. Szerinte külföldi tanácsadók dolgozhatnak az új iraki kormány mellett, de magát a kormányt nem irányíthatnák külföldiek.

Friss hírek és háttér az iraki eseményekről/irak/index.htmlTérkép a stratégiai pontokról/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html

A The Guardian előző nap közölt értesülése szerint az amerikaiak ezt éppen fordítva tervezik. A vezető baloldali brit napilap értesülése szerint a titkos amerikai tervek - amelyek egyelőre nézeteltérésekre adnak okot az amerikai kormány felső szintjein is - szerint 23 minisztérium lesz Szaddám Huszein iraki elnök eltávolítása után, és mindegyik minisztérium élén amerikaiak állnának. Az egész struktúra fő irányítója Jay Garner nyugalmazott amerikai tábornok lenne. Az amerikai miniszterek mindegyikét négy iraki tanácsadó segítené; őket is az amerikaiak neveznék ki. Az ideiglenes kormány hatalmát városról városra terjesztenék ki. A Tommy Franks amerikai főparancsnok által felszabadítottnak minősített területek irányítását átadnák a Garner felügyelete alatt működő kormányzatnak - áll a The Guardian értesülésében. A lap szerint az amerikaiak által eltervezett ideiglenes iraki kormány kijelölt tagjai már folyamatosan érkeznek Kuvaitba.

Várhatóan az iraki háború utáni rendezéssel kapcsolatos kérdésekről tárgyal Colin Powell amerikai külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben a NATO és az EU különböző vezetőivel. A vitás kérdések közé tartozik az ENSZ tervezett központi szerepe a háború utáni Irakban, az EU ugyanis kulcsszerepet adna a rendezésben. Az amerikai külügyminiszternek ez lesz az első útja Európába a háború kitörése óta.

Straw szerdán cáfolta azokat a vélekedéseket, amelyek szerint Irak után esetleg Szíria vagy Irán következne. Szavai szerint London jó viszonyban van Szíriával, és reméli, hogy Szírián keresztül nem jutnak fegyverek Irakba. A minap az amerikai védelmi miniszter azzal vádolta Damaszkuszt, hogy katonai felszereléseket ad át Iraknak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!