Bagdad védelmére készül a Köztársasági Gárda

Vágólapra másolva!
Amerikai katonai információk szerint az iraki Köztársasági Gárda elit egységét Bagdadból a főváros déli elővárosába helyezték át, azzal a céllal, hogy megállítsák a mind közelebb nyomuló szövetséges erőket.
Vágólapra másolva!
Irak-oldalhttp://www.origo.hu/irakTérkép a stratégiai pontokrólhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620)Térkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

A Köztársasági Gárda csapatmozgását amerikai felderítő repülők észlelték. Az iraki elit egységek megerősítették állásaikat a bagdadi repülőtér környékén. A szövetséges csapatok heves támadásoktól kísérve harminc kilométerre közelítették meg az iraki fővárost.

Amerikai információk szerint az előrenyomuló csapatok megsemmisítették a gárda két hadosztályát, így ötvenezer ember helyett már csak harmincezret számlál a Köztársasági Gárda. Mindennek ellenére Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter óva intett a túlzott optimizmustól, szerinte még nehéz napok várnak a szövetséges csapatokra Bagdad előtt.

A csütörtökre virradó ismételt légitámadás újfent a Köztársasági Gárda támaszpontjai ellen irányult, az amerikaiak negyven műholdas irányítású bombával jelentős katonai fegyver- és lőszerraktárakat semmisítettek meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!