Bagdadi országutak amerikai ellenőrzés alatt

Vágólapra másolva!
Amerikai források szerint a szövetségesek ellenőrzése alatt van több Bagdadból kivezető országút és a főváros északnyugati része is. Közben újabb légicsapások érték a fővárost, amelynek utcáin a Fidáíjín Szaddám milícia tagjai és fiatal katonák járőröznek.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlTérkép a stratégiai pontokrólhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620) Térkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

Újabb légicsapásokat mértek a szövetségesek Bagdadra közép-európai idő szerint dél körül. Robbanások voltak Bagdad főként déli részeiben, miközben a külvárosokban tüzérségi lövegek és aknavetők tüzét lehetett hallani. Ezalatt Bagdad utcáin a Szaddám Huszein iraki elnökhöz hű Fidáíjín Szaddám milícia tagjai és fiatal katonák járőröztek, a Köztársasági Gárda egységei pedig új védvonalakba ásták be magukat az iraki főváros déli kerületeiben.

Az iraki tévé jelentése szerint az amerikai páncélosok harcfelderítése közben a főváros védőinek sikerült kilőniük egy M1-a1 típusú amerikai tankot a délre kivezető főúton, s iraki katonai források szerint a harcjárműben ülő négy katona életét vesztette.

A Reuters brit hírügynökség által idézett amerikai katonai forrás szerint a szövetségesek ellenőrzik már a Bagdadból északnyugatnak és nyugatnak kivezető országutakat, és a főváros északnyugati csücske is a kezükben van. A 3. lövészhadosztály erői Bagdad északnyugati külvárosainak peremén foglaltak el stratégiai állásokat. Előzőleg egy ide tartó amerikai konvojt ért támadást, és a merész rajtaütésben az irakiak egy amerikai katonát megöltek, egy másikat pedig megsebesítettek.

Amerikai egységek közép-európai idő szerint vasárnap reggel, huszonnégy órán belül már másodszor hatoltak be Bagdadba. A CNN hírtelevízió szerint az amerikai egységek megközelítették az iraki főváros központját. A tévé katonai forrásokra hivatkozva azt is jelentette, hogy a szövetséges erők egyelőre nem tervezik az ötmilliós város tartós megszállását. Jelenleg csupán - mint a források fogalmaztak - harcfelderítésről van szó. Egyidejűleg pedig a cél egyfajta erődemonstráció a Szaddám-rezsimmel szemben.

A BBC vasárnap reggel arról számolt be, hogy jelentős amerikai katonai erők nyomulnak az ország déli része felől a főváros irányába. A BBC egyik tudósítója mintegy 2000 harci járműről, köztük számos páncélosról tett említést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről