Iráni mártírok maradványai vannak a szombaton talált dobozokban

Vágólapra másolva!
Iráni háborús mártírok összegyűjtött földi maradványai találhatók teheráni közlés szerint azokban a tömegsíroknak és haláltáboroknak vélt létesítményekben, amelyeket a brit inváziós erők fedeztek fel a dél-iraki Bászra körzetében szombaton. Iráni részről hivatalosan is kérik a Nemzetközi Vöröskeresztet, hogy találjon lehetőséget az iráni katonák földi maradványainak hazajuttatására.  
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlTérkép a stratégiai pontokrólhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620) Térkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

Mir-Fejszál Bakrzade tábornok, az 1980-1988 közötti iraki-iráni háború iráni halottjainak felkutatására létrehozott bizottság elnöke vasárnap a teheráni rádiónak nyilatkozva kijelentette, hogy a csaknem 200, emberi maradványokat tartalmazó doboz és zsák, amelyek most az egyik bászrai kórházban találhatóak, elesett iráni katonáké. Bejelentése szerint az iraki féllel együttműködve folyt a háborús áldozatok maradványainak kutatása az elmúlt hónapokban, de a hősi halottak hazaszállítása többször is halasztást szenvedett, majd az amerikai-brit támadás megakadályozta azt.

Az iráni tábornok hivatalosan is kérte a Nemzetközi Vöröskereszt Bizottságát, hogy találjon lehetőséget az iraki-iráni háborúban elesett iráni katonák földi maradványainak hazajuttatására.

Brit csapatok egy rögtönzött halott-tárolót találtak Dél-Irakban szombaton. Az épületben több száz fehér faláda volt, melyekben holttestek hevertek. A szomszéd épületben fekete-fehér arcképekkel teli dossziékat találtak. Iraki részről az al-Dzsazíra arab hírtelevízióval már korábban közölték: ezek az 1980-1988-as háborúban elesett iráni katonák összegyűjtött földi maradványait tartalmazzák.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről