Mecsetekből és kórházakból lőnek az irakiak

Vágólapra másolva!
A szövetségesek szerint az iraki hadsereg gyakran intéz támadásokat az amerikai-brit egységek ellen kórházakból és mecsetekből. Jim Wilkinson amerikai katonai szóvivő szerint a szövetséges csapatoknak pontos információik vannak arról, hogy mely mecsetekből és kórházakból indulnak ilyen akciók. A szóvivő azt állítja, hogy a polgári épületeket ennek ellenére sem tekintik a légi támadások célpontjának.
Vágólapra másolva!

Az iraki hadsereg bagdadi mecseteket és kórházakat is kiindulópontul használ a szövetséges erők elleni támadásaihoz - állította vasárnap Jim Wilkinson amerikai katonai szóvivő. Wilkinson szerint a szövetségesek pontos információik vannak arról, hogy Bagdadban mely mecsetekből és kórházakból indulnak támadások.

Irak-oldalhttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

A szóvivő vasárnapi közleményében név szerint is megemlítette a bagdadi Szaddám Kórházat, ugyanakkor hozzátette, hogy a szóban forgó épületek szerepelnek azoknak az objektumonak a listáján, amelyeket nem bombázza a szövetséges légierő.

Amerikai katonai tisztségviselők már többször vádolták az iraki hadsereget azzal, hogy élő pajzsot alkalmaznak, azaz polgári személyeket telepítenek a lehetséges katonai célpontok köré. A szövetséges hadvezetés szerint emellett az irakiak gyakran folyamodnak olyan taktikához, amellyel polgári személyek életét sodorják veszélybe.

A Bagdadtól délre fekvő Nedzsef városába történt szerdai behatolásuk során a szövetséges katonákra egy síita mecsetből adtak le lövéseket. A szövetségesek - amerikai jelentések szerint - nem válaszoltak a támadásra. Mohamed Szaed al-Sahaf iraki tájékoztatási miniszter viszont azzal vádolta az amerikai-brit erőket, hogy szándékosan intéztek támadást nedzsefi és kerbelai mecsetek ellen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről