Bagdad vízellátását fenyegetik a bombázások

Vágólapra másolva!
Kedden rakétatalálat ért egy bagdadi vízművet, ami komoly gondokat okozhat egyes városrészek vízellátásában. Délután a szövetségesek folytatták a légitámadásokat. A bombázásra nem válaszolt az iraki légvédelem.
Vágólapra másolva!
Irak-oldalhttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Keddre virradóra az iraki főváros északi részén találat ért egy vízművet is. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (CICR) szóvivője szerint a vízmű lerombolása egy 1,2 milliós - főként síiták lakta - városrész ivóvíz-ellátásában okozhat problémákat.

Amerikai harci repülőgépek közel négyórás szünet után kedd délután ismét bombázták Bagdad belvárosát, valamint déli és délkeleti külvárosait. A támadás mintegy húsz percen át tartott. Az AFP francia és a dpa német hírügynökség helyszíni tudósítói szerint sem az iraki légvédelem, sem a gyalogság nem nyitott tüzet a bombákat a belváros felett mélyrepülésben kioldó repülőgépekre. A légitámadás egyik célpontja a legfontosabb bagdadi elnöki palotaegyüttes közelében lévő Köztársaság híd bejáratát védő iraki harcálláspont volt.

A CNN szerint a szövetséges légierő a kormányzó Baath Párt, valamint a Köztársasági Gárda elithadsereg főhadiszállásait bombázta. Az amerikai katonai körökre hivatkozó tudósítás szerint a Bagdad térségében állomásozó, eredetileg 800 iraki harckocsiból már csak 19 maradt épen. A CNN-nek nyilatkozó katonai forrás szerint a legnagyobb veszélyt most a Szaddámhoz különösen hű fedájínok jelentik, akik kedden az amerikai különleges egységek hat katonáját sebesítették meg a fővárosban.

Szemtanúk beszámolói szerint hétfőn halottak és sebesültek százait szállították be a főváros Al-Kindi kórházába. A harcok miatt Bagdad lakói már nem tudnak elmenekülni a városból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!