Ezrek tüntettek az USA ellen Bagdadban

Vágólapra másolva!
Több ezer ember tüntetett Bagdadban az amerikai megszállás ellen. A pénteki demonstráció a legnagyobb megmozdulás azóta, hogy a szövetségesek elfoglalták az iraki fővárost. A tiltakozók élére egy szunnita vallási vezető állt.
Vágólapra másolva!

Pénteken, a muzulmán vallás szerint a hét szent pihenőnapján, ezrek vonultak Bagdad utcáira, hogy tiltakozzanak az amerikai megszállás ellen. A pénteki ima után kezdődött tüntetésen azt követelték, hogy a külföldi csapatok hagyják el az országot, és a vezetést adják vissza az irakiak kezébe. A tüntetők Amerika-ellenes transzparenseket és a Korán köteteit emelték a magasba.

A tüntetés vezetője egy szunnita vallási vezető, Ahmed al-Kubajszi. A szunniták kisebbségben élnek Irakban, de a Szaddám Huszein-féle rezsim elsősorban rájuk támaszkodott a síita többséggel szemben. Al-Kubajszi reggeli prédikációjában arról beszélt, hogy az amerikai megszállás valójában Izrael érdekeit szolgálja.

A pénteki tüntetésnek kora délutánig nem voltak erőszakos eseményei, bár egy ízben majdnem elszabadultak az indulatok. Egy amerikai járőrkocsi ugyanis egy mecset kertjébe nyomult, ahol a hívők éppen imádkoztak. A felháborodott emberek kis híján rátámadtak az amerikai katonákra, de a járőrök parancsnoka még időben visszafordította az autót. Amerikai közlés szerint a katonai jármű humanitárius segélyt szállított a templomba, azonban az imádság alatt felfüggesztették a segélyek osztását.

Korábban is voltak kisebb megmozdulások Bagdadban, de akkor az áram- és a vízszolgáltatás helyreállításáért vonultak fel az emberek. A mostani felvonuláson is követelték az alapellátás biztosítását. Tommy Franks tábornok, az amerikai haderő parancsnoka ezzel kapcsolatban Bagdadban azt mondta, hogy az amerikaiak már dolgoznak az ostrom alatt megrongálódott közművek helyreállításán, de még hetekig tarthat, mire mindenütt lesz folyóvíz és áram a városban.

A BBC tudósítója szerint a fosztogatások sem szűntek meg Bagdadban, bár néhány nappal ezelőtt a szövetségesek ígéretet tettek, hogy biztosítják a rendet a megszállt területeken.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről