A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az ellenzék aggályosnak tartja az iraki missziót

Vágólapra másolva!
Víztisztítás, konvojbiztosítás, objektumőrzés lenne a magyar katonák feladata Észak-Irakban. A Honvédelmi Minisztérium a korábbi informális amerikai-brit felkérés alapján kész akár 300 katonát is küldeni az arab országba. Az akció 2-4 milliárd forintba kerülne. Az ellenzék még nem döntötte el, hogy támogatja-e a kormány javasaltát.
Vágólapra másolva!

Műszaki, őrző-védő vagy katonai rendész alakulatot küldhetne Irakba a magyar honvédség. A nemhivatalos amerikai-brit felkérést a múlt héten juttatták el a magyar kormányhoz. A kiküldetéshez kétharmados parlamenti támogatás kell, ráadásul a kormány már a házszabálytól eltérve a hétfői parlamenti ülésen napirendre venné a kérdést, és ehhez a képviselők négyötödének egyetértése szükséges.

A szerdai négypárti egyeztetés után az ellenzéki pártok képviselői (Herényi Károly az MDF és Balla Mihály a Fidesz részéről) még nem döntöttek arról, hogy támogatják-e az amerikai kérést teljesítését és a házszabálytól való eltérést. Herényi Károly már most aggályosnak tartotta, hogy úgy kell dönteni, hogy nem is érkezett hivatalos felkérés, valamint azt is kifogásolta, hogy nem nemzetközi szervezet, hanem az USA és Nagy-Britannia szervezi az akciót. A felkérés megszavazásáról később dönt a két frakció. Az SZDSZ frakcióvezetője, Kuncze Gábor támogatja a kérést és a házszabálytól való eltérérést, és ezt javasolja a frakciójának is. Várhatóan az MSZP frakciója is támogatja a javaslatot.

A kormány egy olyan határozatot terjeszt a parlament elé, amelyben maximum 300 fős csapat kiküldésére kérne felhatalmazást - mondta Kovács László külügyminiszter, aki megjegyezte, hogy számos környező ország felajánlott már békefenntartókat az amerikaiak kérésére. Az USA május végére állítja össze az összesen 50 ezer fős Irakban szolgáló békecsapatot. A Magyar Honvédségnek a döntés után 30 napra van szüksége, hogy felkészítse a kontingens tagjait a küldetésre. A gyors döntést sürgeti az is, hogy a segélyszállítmányok minél hamarabb elindulhassanak és biztonságban eljussanak Irak különböző pontjaira.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter azt valószínűsítette, hogy őrző-védő feladatokat fognak ellátni Észak-Irakban a magyar csapatok, közvetlen amerikai vagy brit parancsnokság alatt. Ezek mellett az is elképzelhető, hogy katonai rendészeket vagy műszaki alakulatokat küldünk. A tervezett kontingens kiküldése 2-4 milliárd forintba kerülne, ebben benne van a hathónapos kinntartózkodás is. A honvédelmi tárca költségvetésében nem szerepel olyan tétel, amelyből finanszírozni lehetne a csapatok kiküldését, ezért az ehhez szükséges anyagi hátteret központi tartalék terhére kell majd előteremteni.

A tárca tervei szerint ha műszaki alakulatok is mennek, akkor a víztisztításban vállalhatnának vezető szerepet. Iváncsik Imre politikai államtitkár közölte, a Magyar Honvédségnek vannak jól felkészült, erre kiképzett emberei és felszerelései, akik akár egy pocsolyából is tudnak ivóvizet csinálni. Az előzetes tervekben felmerült még katonai rendészek küldése, akik különböző ellenőrző-áteresztő pontokat felügyelnének, vagy konvojokat kísérnének a magyar katonák, illetve közreműködhetnének a terrorista cselekmények megelőzésében is.

A budapesti amerikai nagykövetségen az [origo] megkeresésére egyelőre nem kívántak válaszolni békefenntartókkal kapcsolatos kérdésekre, csak annyit közöltek, hogy a hivatalos amerikai felkérés után ismertetik az amerikai kormány álláspontját az üggyel kapcsolatban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!