A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Tömeges brit csapatkivonás Irak térségéből

Vágólapra másolva!
Csak nyolc Tornado harci gépet, és a Sivatagi Patkányok nevű páncélosalakulatot hagyja Irakban a brit kormány. A vadászgépek és bombázók kivonását már megkezdték, a három brit szárazföldi alakulatból kettőt hívnak vissza a közeljövőben - közölték csütörtökön brit napilapok.
Vágólapra másolva!
Brit Tornádó bevetésen
Brit Tornado

Megkezdődött a brit királyi légierő repülőgépeinek tömeges kivonása az Irakkal szomszédos országokból, miután a háború végeztével a repüléstilalmi övezetek 12 évig tartó légi ellenőrzése is megszűnt. Csütörtöki londoni sajtóértesülés szerint megszületett a döntés a térségbe vezényelt brit szárazföldi haderő kétharmadának visszahívásáról is.

A londoni The Times által idézett brit védelmi minisztériumi forrás szerint a brit kormány a következő két-három hétben húsz harci repülőgépet tart a térségben, de azt követően a királyi légierő jelenlétét csupán nyolc Tornado GR4-es vadászbombázóra és egy Vickers 10-es légi üzemanyag-utántöltőre csökkentik. Ezek a gépek Kuvaitban állomásoznak majd. A kivonással egyúttal véget ér a brit harci gépek 1992-ben kezdődött állandó jellegű állomásoztatása Szaúd-Arábiában.

A háborúban 100 brit gép vett részt

Az [origo] Irak oldalahttp://origo.hu/irak/

Nagy-Britannia a második öbölháborúban száz harci repülőgéppel vett részt, ezek a gépek már folyamatosan térnek vissza hazai támaszpontjaikra. Szerda este 12 Tornado GR4-es repült vissza Kuvaitból; ez volt eddig a legnagyobb, egyszerre hazatérő kontingens a háború vége óta.

A háború előtt 25 brit harci gép vett részt az Irak északi és déli vidékei felett kijelölt repüléstilalmi övezetek ellenőrzésében. Az Irak elleni felvonulás idején a brit kormány ezt százra egészítette ki.

A királyi légierő leghosszabb folymatos bevetése

A szövetségesek az első öbölháború után északon a kurdok, délen - egy évvel később - a síita lakosság védelmére hozták létre a védett övezeteket, amelyek légterében azóta gyakorlatilag mindennap járőröztek a brit és az amerikai harci gépek. Ez volt a királyi légierő történetében a leghosszabb folyamatos bevetés. Kezdetben Franciaország is részt vett ebben a műveletben, de később kivonták a gépeket.

A csütörtöki The Times értesülése szerint a brit gépeket a járőrözés 12 éve alatt több mint 2 ezer alkalommal lőtte vagy fogta be az iraki légvédelem, jóllehet egyet sem lőttek le közülük.

Csak a Sivatagi Patkányok maradnak

A csütörtöki The Daily Telegraphnak egy magas rangú brit katonai illetékes azt mondta, hogy az Irakban állomásozó brit szárazföldi erők létszámát hamarosan a jelenlegi három dandárról egyre csökkentik. A következő néhány hónapban a 3. kommandós dandárt és a 16. légi szállítású dandárt visszahívják, és csak a 7. páncélos dandár egységei - a hírhedt Sivatagi Patkányok - maradnak Irakban - írta a vezető londoni konzervatív napilap.

A brit szárazföldi kontingensnek a 7. páncélos dandár volt a gerince; az alakulat 8 ezer fővel, 120 Challenger 2-es nehéz harckocsival, valamint jelentős könnyűpáncélos kísérettel és tüzérséggel vonult fel. A dandár vezette a dél-iraki Bászra nagyváros elfoglalására indított brit hadműveletet.

A brit haditengerészeti kontingens zöme már távozott a Perzsa-öbölből.

Nagy-Britannia összesen 45 ezer fős hadsereget vezényelt ki az öböl térségébe a háborús felvonulás idején. A háború alatt 32 brit katona halt meg; zömük balesetben vagy saját oldalról érkező tűzben vesztette életét. Legutóbb éppen szerda este halt meg egy brit katona, aki egy korábbi balesetben sérült meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!