Irak: az IPI eltűnt újságírók keresését sürgeti

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) kedden az Egyesült Államok és Nagy-Britannia védelmi minisztereihez intézet nyílt levélben követelte az Irakban eltűnt Frederic Nerac francia operatőr és Husszein Orman libanoni tolmács sorsának felderítését.
Vágólapra másolva!

A két férfi a brit ITN televíziós adó forgatócsoportjával volt úton, és március 22-én Bászra közelében, az amerikai és iraki csapatok közötti összecsapásban került tűz alá. A golyózáporban Terry Lloyd, az ITN riportere életét vesztette, egy további francia operatőr megsebesült.

A világ vezető sajtóorgánumainak főszerkesztőit, kiadóit és vezető munkatársait tömörítő IPI felszólította Donald Rumsfeld amerikai és Geoffrey Hoon brit védelmi minisztert, hogy tegyenek lépéseket a nyomozás gyorsítása érdekében és hozzák nyilvánosságra az eredményt. Az IPI azt veti a szövetséges katonai erők szemére, hogy elodázzák a nyomozást, és leplezni igyekeznek a történteket.

Az IPI azt is hangsúlyozza: a két férfi hozzátartozóit többek között Colin Powell amerikai külügyminiszter biztosította afelől, hogy tisztázzák a két eltűnt sorsát. A vizsgálatok során ugyan mutatkozott előrelépés - így mindkettőjük sajtóigazolványát megtalálták a Baath párt egyik közeli helyi szervezetének irodájában -, de a vizsgálatot olyan lassúság és nehézkesség jellemzi, ami nem veszi figyelembe, hogy a két férfi esetleg még életben lehet - hangsúlyozták a bécsi székhelyű szervezet nyílt levelében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről