Újabb iraki vezetők őrizetben

Vágólapra másolva!
Az amerikai katonai hatóságok kezében van Szaadun Hammadi, aki Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor rendszerében a parlament elnökének tisztségét töltötte be.
Vágólapra másolva!

Az előző iraki rendszer e magas rangú tisztségviselőjének elfogásáról a volt parlamenti elnök szűkebb környezetéhez tartozó, névtelenül nyilatkozó iraki személyekre hivatkozva adott hírt kedden a francia AFP hírügynökség. Az őrizetbe vétel még május 29-én történt. A névtelen nyilatkozók szerint Hammadit meglepetésként érte őrizetbe vétele, hiszen az általa viselt tisztség merőben formális, tiszteletbeli megbízatás volt, tényleges politikai szerepet már csak megromlott egészsége miatt sem viselhetett 1991 óta Szaddám Huszein rendszerében.

Az amerikai védelmi minisztérium egy illetékesének keddi közlése szerint amerikai őrizetbe került Latif Nuszaijif el-Dzsazim el-Dulaimi, a Forradalmi Parancsnokság Tanácsának tagja, az uralkodó Baasz Párt magas rangú funkcionáriusa is. A tizennyolcadik helyen volt az előző iraki rendszer vezetői ellen kiadott amerikai körözési listán. Ugyancsak amerikai kézbe került Huszein el-Avadi, az iraki haderő volt dandártábornoka, aki az 53. volt az amerikaiak körözési listáján.

Az amerikai hatóságok reményei szerint tőle esetleg értékes információkat nyerhetnek Irak állítólagos vegyi és biológiai fegyvereiről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről