A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Orbán: Egy évünk van - október 23. percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Szenvedélyes beszédet mondott a Kossuth téren Orbán Viktor miniszterelnök október 23-án. Orbán 1956-éhoz hasonlította 2010 jelentőségét és azt mondta, egy éve van Magyarországnak a teljes megújulásra. A Jobbik ázsiai turisták fényképezőgépeinek kereszttüzében kezdte el megemlékezését az Erzsébet téren. Október 23. percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül37 bejegyzés
11:00
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Útlezárások és parkolási tilalmak

Forgalomkorlátozások és parkolási tilalmak léptek életbe Budapest fontos csomópontjain az október 23-ai rendezvények miatt. Lezárják a Kossuth teret, a Nemzeti Múzeum környékét és még több tucatnyi utcát, az itt felejtett kocsikat pedig a rendőrség elszállítja. A korlátozások egy része már csütörtökön elkezdődött, néhány területet azonban csak szombaton zárnak le. Az útlezárásokról és parkolási tilalmakról ebben a cikkben talál részletes információkat.

11:10
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Fekete-fehér képek sorakoznak az új köztemetőben

Forrás: MTI
Emlékezők az új köztemetőben

11:15
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

A parlamentet is megnyitják az érdeklődőknek

Egész napos családi programok, parlamenti séta, koncertek és filmvetítés is lesz az október 23-i rendezvényeken Budapesten. A nemzeti lobogó reggeli felvonása után a gyerekeket 10 órától a szabadság, a bátorság és a hősiesség témáiban rajzverseny, 11 órától Kolompos koncert, délután fél 3-tól pedig Alma koncert szórakoztatja a Kossuth téren. Azok a Pesti srácok címmel interaktív játék indul, 10 és délután 2 óra között pedig az 1956-os forradalomról szóló filmeket vetítenek a Film-sátorban.

A Parlamentet is megnyitják az érdeklődők előtt, akik este 6 óráig sétálhatnak az Országház folyosóin. Délután negyed ötkor a Kossuth téren Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédet mond, majd a Nádor utca és Kossuth tér torkolatánál a Csík Zenekar, Ferenczy György és a Rackajam, a Duna Táncegyüttes, Uzgin Uver és a Belmondo együttesek szórakoztatják a publikumot.

Délelőtt 10 órakor a Jászai Mari térről Szabadság-futam indul a Széchenyi fürdőig, a táv körülbelül 3 kilométer. A jótékonysági futamba bárki benevezhet szimbolikusan 1956 forinttal, a bevételt a vörösiszap-katasztrófában károsult települések megsegítéséhez ajánlják fel.

11:20
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Felvonták a zászlót a Kossuth téren

Katonai tiszteletadás mellett, a Himnusz hangjaira vonták fel a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtti Kossuth Lajos téren szombaton, az 1956-os forradalom és szabadságharc 54., illetve a Magyar Köztársaság kikiáltásának 21. évfordulóján. Az ünnepélyes zászlófelvonáson ott volt Schmitt Pál államfő, Orbán Viktor kormányfő és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

11:30
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Rogán koszorúzott a Fidesz nevében

A Fidesz nevében Rogán Antal, Jakab István és Iván László helyezett el koszorút az új köztemetőben az október 23-i forradalom központi emlékművénél szombat délelőtt. A politikusok Nagy Imre korábbi miniszterelnök és a névtelen áldozatok sírját is megkoszorúzták.

11:45
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Lovas huszárok tisztelegnek Orbánék előtt

Forrás: MTI
Huszárok tvonulnak el a Parlament előtt

12:00
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Csak a metrók járnak menetrend szerint Budapesten

Jelentős változásokat vezettek be az október 23-i rendezvények miatt Budapesten a közösségi közlekedésben, több autóbusz, villamos és trolibusz menetrendje is megváltozott - közölte a BKV. A társaság járatai közül csak a metró közlekedik zavartalanul, a felszíni vonalak közül rengeteget érintenek a fővárosi útlezárások. A BKV közleményben kérte utasait, hogy ha közösségi közlekedéssel akarják elérni úticéljukat szombaton, akkor előtte mindenképpen tájékozódjanak a forgalmi változásokról. A változásokról a megállókban kihelyezett menetrendekből, a járműveken elhelyezett tájékoztatókból, a BKV honlapján, valamint az [origo] részletes információkat tartalmazó cikkében, itt lehet tájékozódni.

12:30
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Október 23. miatt lazítottak a devecseri útzárakon

A nemzeti ünnepre és a közelgő halottak napjára tekintettel szombaton és vasárnap könnyített belépési feltételekkel lehet bejutni a helyi lakosok látogatóinak a vörösiszap-katasztrófával sújtott Devecserbe, valamint Kolontárra - közölte szombat reggel a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság. Az Ajka és Kolontár közötti útszakaszt továbbra is csak a kármentesítésben résztvevő gépjárművek, illetve előre egyeztetett időszakban a menetrendszerinti autóbuszjáratok használhatják - így Kolontárt csak Devecseren keresztül lehet megközelíteni. A Sümeg és Tapolca felé irányuló átmenő forgalom haladása továbbra sem megengedet a városon keresztül - áll a közleményükben.

13:00
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Bejátszásokkal emlékeztetnek 1956-ra a Combino-villamosok

A 4-es és 6-os villamos vonalán a BKV idézetekkel és bejátszásokkal idézi fel az 1956. október 23-ai eseményeket. A megállókban fotókat és installációkat helyeztek el, ezek egészen november 4-ig láthatók.

13:20
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Magyar tankokról nosztalgiázott Réthelyi Keszthelyen

"Összetartozás, hazaszeretet, boldog reménység és tettvágy" jellemezte 1956-ban Magyarországot - jelentette ki Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter egy Keszthelyen tartott megemlékezésen. A miniszter arról beszélt, hogy 1956 októberének követeléseit 1989 változásai valósították meg, "a következő lényeges fordulat hazánk életében pedig az idei esztendő".

A miniszter saját 1956-os élményeiről is beszélt, a mivel a forradalom idején negyedikes gimnazista volt: felidézte, hogy két nappal a forradalom kitörése után magyar katonák vezette tankok jelentek meg Keszthely központjában, a tömeg pedig ledöntötte a Vörös Hadsereg emlékművet, és a Balatoni Múzeumból kihozott Festetics-szobrot állították a helyére. Réthelyi beszédét több száz ünneplő hallgatta a keszthelyi Fő téren, ahol cserkészek sorfala és lovas huszárok tiszteletadása mellett tartották meg a megemlékezést.

13:27
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Nemzeti zászló lobog a Parlamenten

Forrás: MTI
Az ünnepélyes zászlóvelvonás után lyukas közepű lobogó leng a Parlamenten

13:30
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

A magyar forradalmat méltatta az Európai Parlament elnöke

A magyarok 1956-ban a szabadságot választották Európa minden polgára nevében - mondta Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke szombaton újságíróknak, miután a Parlamentben találkozott Kövér László házelnökkel. A lengyel politikus felidézte: lengyelek ezrei akartak segíteni a magyaroknak, "úgy tekintettünk önökre, mint a legfontosabb barátainkra Európában".

Buzek egy napra érkezett Budapestre; mint Kövér Lászlóval közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, látogatásának legfőbb célja az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának megünneplése. Kövér László a Parlamentben folytatott tárgyalások végén 1956-os Emlékérmet nyújtott át a vendégnek, aki az Országgyűlés vendégkönyvébe írt üzenetében minden magyart köszöntött az 56-os forradalom 54. évfordulója alkalmából.

13:48
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

A magyar zászlót fogdossa az EP lengyel elnöke

Forrás: MTI
Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke Schmitt Pál államfővel is találkozott

14:10
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Beszéd nélkül, de közösen emlékeztek a pártok Miskolcon

Közösen ünnepelték október 23-át a politikai pártok és a különböző szervezetek Miskolcon, amire 2007 óta nem volt példa a borsodi megyeszékhelyen. A szombati megemlékezésen ünnepi beszéd nem hangzott el.

 

Az ünnepségen megjelent Kriza Ákos, Miskolc október 3-án megválasztott Fidesz-KDNP-s polgármestere, és koszorút helyezett el Káli Sándor, az MSZP országgyűlési képviselője, a város volt polgármestere is. A politikai pártok - Fidesz, KDNP, MSZP, Jobbik, MDF, FKGP - képviselői virágot helyeztek el azoknak az áldozatoknak az emléktáblájánál, akik 1956. október 26-án haltak meg, miután a hatóságok a rendőrség ablakából a forradalmat éltető tömegbe lőttek.

14:30
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Az erkölcs forradalmáról beszélt Tarlós

Erkölcsről és hazugságról beszélt a forradalom budapesti megemlékezésén Tarlós István főpolgármester, aki a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületénél mondott beszédet. Tarlós közölte: 1956 az erkölcs forradalma volt, amely nem tűrte az elnyomást, a hazugságot, az emberek megnyomorítását és lelki lerombolását.

"Az erkölcs lehet felkiáltó jelként magasra tartott zászló és piros vér a pesti utcán, de lehet építő, óvó, hazát és várost teremtő is" - fogalmazott Tarlós mintegy 500 fős hallgatóság előtt. A politikus párhuzamot vont az 54 évvel ezelőtti forradalom és a mai célok között, és azt hangoztatta: egybetartozik 1956 öröksége és a jelen szorító és kényelmetlen feladatainak sokasága, ám, mint mondta, tudni és vállalni kell a dolgunkat ebben.

14:35
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Erdélyben kopjafát avattak a forradalom évfordulóján

Előadásokkal, fáklyás felvonulással, kopjafa-avatással emlékeznek Erdély-szerte szombaton az 1956-os forradalomra. Csíkszeredában tárlat nyílt "Forradalom és szabadságharc" címmel, a Kovászna megyei Baróton pedig kopjafát állítanak a volt politikai foglyok tiszteletére. Csíkszeredában szombaton Balogh György konzul a Magyar Köztársaság tiszti keresztjével tünteti ki Lászlófy Pált, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnökét. Az 1956-os megemlékezések alatt több erdélyi személyiség is állami kitüntetéseket vehet át.

14:45
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Az "álságos demokráciaféltést" és 2006-ot emlegette Tarlós

Tarlós István beszédében arról is beszélt, hogy szerinte egyesek ma "álságos demokráciaféltésből elfeledkeznének a 2006-os szemkilövésekről", és kitörölnék a közvélemény emlékezetéből azt is, hogy az előző kormány 2010 áprilisában "20 ezer milliárdnyi államadóssággal hagyta itt az országot". A politikus beszédében többször is kitért a 2006-os őszén történtekre. Mint mondta, "úgy tűnik, úgy tűnt", akkor politikai hatalmi körökből provokálták a budapestieket, és az ismert brutalitások mellett még "az 50-es évekre emlékeztető módszerekkel szervezett álrendőrök is rongálták a rendőrségbe vetett közbizalmat".
14:55
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Fekete kabátban szónokol Tarlós

Forrás: MTI
Tarlós István a pódiumon

15:00
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Kitüntetéseket osztott Navracsics az akadémián

"Sokszínű a kitüntetettek csoportja, egy azonban közös ezekben az emberekben: az átlag feletti tehetség és az átlag feletti életút" - mondta szombaton a Magyar Tudományos Akadémián Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, aki  a Magyar Köztársasági Érdemrend és az Érdemkereszt fokozatait adta át az idei kitüntetetteknek. Navracsics közölte: Magyarország minden egyes kitüntetettel gazdagabb lesz.

A kitüntetéseket a kormányfő javaslatára Schmitt Pál köztársasági elnök október 23-a alkalmából adományozta, és Navracsics Tibor adta át. A kitüntetéseket kiemelkedő bírók, egyetemi oktatók, művészek, egyházi vezetők és más neves közéleti személyiségek kapták. A díjazottak névsorát itt olvashatja el részletesen. 

15:50
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Százak futottak Budapesten a vörösiszap károsultjaiért

Több száz ember vett részt azokon a szombati futóversenyeken, amelyek egy részében a vörösiszap-károsultaknak gyűjtöttek adományt. A Budakeszi-Budapest félmaratonhoz Budapesten, a Jászai Mari téren csatlakoztak a kormány által szervezett Szabadság futam résztvevői, valamint azok a sportolók, akik az előző napokban lefutották a Bécs-Sopron-Budapest szupermaratont. Utóbbi sportolók 3,5 millió forintot gyűjtöttek össze útjuk során, a Szabadság futamon pedig körülbelül 400 ezer forint folyt be a nevezési díjakból. Budakesziről több mint 400-an indultak a fővárosba tartó félmaratonon, a Szabadság Futamon pedig körülbelül 200-an vettek részt, ők szimbolikusan 1956 forintos nevezési díjat fizettek, ezt az összeget az iszapkatasztrófa károsultjai kapják.

16:20
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Díjátadóval egybekötve koszorúztak az írók

Hornyik Miklós író és Szörényi László irodalomtörténész vette át szombaton délben az Arany János-díjat a Magyar Írószövetség székházában. A díjátadó előtt az épület előkertjében megkoszorúzták Gérecz Attila költő és sportoló, 1956 hősi halottjának emléktábláját.

A Magyar Írószövetség Bajza utcai székházánál lévő emléktábla alatt koszorút helyeztek el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium képviselői, a terézvárosi polgármester, a Magyar Művészeti Akadémia tagjai, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete irodalmi tagozata, a Magyar Írók Egyesülete, és a Magyar P.E.N. Klub képviselői. Koszorúzott az Írók Szakszervezete, a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesülete, a Fiatal Írók Szövetsége, valamint a József Attila Kör is, valamint a Magyar Írók szövetsége nevében Vasy Géza elnök.

16:45
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Ázsiai turisták fényképezik a jobbikosokat az Erzsébet téren

Folyamatosan gyülekeznek az emberek az Erzsébet téren, ahol a program szerint 3 órától a Jobbik tart megemlékezést - jelentette a helyszínről az [origo] tudósítója. A téren néhány száz ember gyűlt össze eddig, a szimpatizánsok közül sokan jobbikos és árpádsávos zászlókkal jelentek meg, de egyelőre csak lézengenek a színpad előtt.

A rendezvényen a Kárpátia zenekar számai szólnak egy kihangosítóból, az ünneplőket néhány ázsiai turista fényképezi. Nem sokkal fél 3 után néhány résztvevő egy platós katonai teherautóval gördült be a helyszínre, őket a többi ünneplő is fényképezni kezdte. Sok rendőr is van a környéken, de a sövény mögött, az ünneplőktől viszonylag távol és kevéssé látványos helyen. Néhány perccel a kezdés előtt egy résztvevő azt tudakolta egy másiktól, hogyhogy ilyen kevesen vannak - jelentette tudósítónk.

17:10
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Gárdista próbababa a Jobbik színpadán

A Jobbik Erzsébet téri rendezvényén 10 perccel kezdés után kezd megtelni a színpad előtti tér. A hangszórókból Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének hip-hopposított változatát játsszák, a színpadra egy gárdaegyenruhás próbababát állítottak.

17:15
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Egyenpólóban kocognak a résztvevők a Szabadság-futamon

Forrás: MTI
A kormány által szervezett futóverseny résztvevői a Hősök terénél járnak

17:20
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Kórházba vittek a Parlamentből egy idős férfit

Egy idős ember rosszul lett az október 23-ai programokhoz tartozó parlamenti tartott séta során - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, amely szerint a férfit azonnal kórházba vitték. Ezen az incidensen kívül a nemzeti ünnep alkalmából tartott állami rendezvényeken semmilyen rendkívüli esemény nem történt - áll kora délutáni közleményükben. A minisztérium szerint a programok népszerűek, a Jászai Mari térről délelőtt startoló Szabadság-futamon több százan, a Nyitott Parlament rendezvényen eddig körülbelül 4 ezren vettek részt.

17:30
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Sértő a Fidesz forradalmas retorikája a Jobbik szerint

Megkezdődtek a beszédek a Jobbik nagygyűlésén, ahol a szónokok főleg a Fideszt bírálják. Az [origo] helyszíni tudósítója szerint az egyik szónok arról beszélt, hogy sértő az igazi forradalmárokkal és szabadságharcosokkal szemben, amikor a Fidesz forradalomnak nevezi a tavaszi országgyűlési választások eredményét. A közönség a beszédeket viszonylag csendben hallgatja, egy-egy bekiabálás hangzik csak el: a legnagyobb éljenzést az kapta, amikor az egyik szónok köszöntötte a betiltott Magyar Gárda tagjait, akik most egyenruha helyett civilben jöttek el a rendezvényre.

17:50
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Családosokkal telt meg a Kossuth tér

Tele van a Kossuth tér az október 23-ai programok résztvevőivel, sok család gyerekkel együtt látogatott ki, mások biciklivel érkeztek - jelentette a helyszínről tudósítónk. A tér egyik sarkában filmvetítés, máshol családi programok folynak. A Parlament ingyenes látogatására csak egy meglehetősen hosszú sor kiállása után lehet bejutni.

18:05
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Kordon nélküli ünnepről beszélt Gyürk András

"Kordonok nélkül ünneplünk" - mondta Gyürk András fideszes EP-képviselő, aki Kosstuh téri bevezetőjében az 1956-os poznani események budapesti hatásait említette és lengyel-magyar lelki közösségről beszélve konferálta fel Jerzy Buzeket, a Európai Parlament lengyel elnökét. Orbán Viktor miniszterelnök fél öt körül szólal majd fel.

18:20
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Bibót idézett Buzek

Jerzy Buzek szerint 1956-ban minden európai polgár érdekében harcoltak a magyarok, és a harcért Lengyelország óriási szolidaritást érzett. Az EP elnöke szerint az 1956-os események indították el azt a folyamatot, amelynek végén egyesült Európa keleti és nyugati fele. Buzek beszélt a jövő év eleji soros EU-elnökségről, majd Bibó Istvánt idézett, akinek Buzek szerit most vált valóra álma. Végül a legjobbakat kívánta az országnak és EU-nak.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

18:26
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Vastaps fogadta Orbán Viktort

Vastaps fogadta Orbán Viktort a Kossuth téren. Orbán szerint 1956-ban a magyar nemzet nem csak újjászületett, "de még inkább, újra született". Orbán most beszél először nagy nyilvánosság előtt egy csomó fontos intézkedést - második gazdasági csomag, válságadó... stb. - követően, érdemes figyelemmel kísérni.

18:29
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

A magyarok szabadságsóhajáról beszélt Orbán

A magyarok szabadságsóhaja kiütötte az első téglát a kommunista világrend falából, és ezen a résen később "az egész világrendet kivitte a huzat" - mondta Orbán.

18:35
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán: 1956 ez évig befejezetlen volt

1956 a magyarok befejezetlen története volt az idei esztendőig. "A kétharmados forradalom megszabadított bennünket, hogy a forradalom napján úgy érezzük, mégis csak újra kell vívni ezt a harcot" - mondta Orbán a tavaszi választás eredményére utalva.

18:39
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Új, igazságos évszázad

Nem meghalni akarunk az igazságért, hanem élni és szeretni benne. Megkaptuk a lehetőséget, hogy megnyissuk a magyarok új, igazságos évszázadát - mondta Orbán.

18:41
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Elmaradt egyes tabuk ledöntése

"Voltak tabuk, amelyeket nem döntöttünk porba" a rendszerváltáskor, "ez nagy hiba, sok időt vesztettünk". Nem azért győztünk tavasszal, hogy mindent hagyjunk a régiben, nem azért volt 1956, 1989, sem, hogy most megtorpanjunk Orbán szerint.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

18:47
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

A sikeres magyar élet alapjai

Orbán olyan új századról beszél, ahol többek között garantáltak a nyugdíjak, ahol a külföldi vállalatok ugyanúgy adóznak, ahogy a magyarok, ahol érdemes gyereket vállalni, ahol érdemes adózni. "Egy évünk van arra, hogy megteremtsük a sikeres magyar élet alapjait" - mondta Orbán szenvedélyesen, időnként rekedtségbe fúló hanggal..

18:51
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

A legnagyobb tapsot a tavaszi győzelem kapta

Orbán a legnagyobb tapsot a tavaszi választási győzelemre utaló szavai után kapta, a tömeg amúgy nyugodtan hallgatta a szónokokat. A nézők között csak elvétve lehetett látni egy-két embert "Szabadságot Budaházynak" táblával. A biztonsági emberek egy kopasz férfit kísértek a rendezvénytől távolabbra - jelentette az [origo] tudósítója a helyszínről. A rendezvény koncertekkel folytatódik, Orbán beszéde után sokan hazaindultak a Kossuth térről.

18:59
október 23, 2010
Vágólapra másolva!

Az iszapömlés helyszínén nem ünnepelnek

Nem tartottak 1956-os ünnepséget a vörösiszap sújtotta katasztrófa térségében. Kolontáron és Devecserben egész nap a kármentesítésen, valamint az adományok elosztásán dolgoztak a szakemberek és az önkéntesek. Az ünnepséget senki nem hiányolta, "kisebb gondjuk is nagyobb most ennél" - mondták az MTI-nek helyiek. Tili Károly, Kolontár polgármestere szerint még halottaikra sem tudtak emlékezni, és van olyan áldozat is, akit még nem tudtak végső nyugalomra helyezni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!