A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Gyurcsány türelme és pornófilmes a Nemzetiben - parlamenti ülés percről percre

Események

parlament, országgyűlés, plenáris ülés, ülésterem
Vágólapra másolva!
Az új alkotmány előkészítése és a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazása miatt is bírálták a kormányt a parlament hétfői ülésén. A Jobbik szerint az új, "pártpolitikai alkotmány" már ott is van Orbán Viktor miniszterelnök fiókjában, de azt is kifogásolták, hogy múlt heti botránya után miért nem rúgják ki azonnal Alföldi Róbertet, a Nemzeti Színház igazgatóját. Az MSZP továbbra is a magánnyugdíjpénztárakért aggódott, a folyosón pedig bundáskenyeret ettek a képviselők. A képviselők várhatóan éjszakába nyúlóan tárgyalják a költségvetést.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
13:56
november 22, 2010
Vágólapra másolva!

Több zárószavazást is tartanak

A napirend szerint hétfőn több javaslat zárószavazását is tartják. Ilyen a jogalkotásról, a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló - ezek elfogadásához kétharmados szavazattöbbségre van szükség -, valamint a migrációs törvényjavaslatok záróvitája, majd zárószavazása. Utóbbi az uniós joggal való harmonizációt szolgálja.

Ha nincs módosító indítvány, akkor az általános vita lefolytatása után akár szavazhat is az országgyűlés a fideszes Balla Mihály kezdeményezéséről, mely szerint a jövőben olyan kormánytisztviselő is kinevezhető lesz külképviseleti vezetőnek, aki betöltötte a hetvenedik évét. A Népszabadság csütörtöki számában azt írta, hogy Szapáry György kinevezése érdekében módosítanák a kormánytisztviselőkről szóló törvényt, így lehetővé válna, hogy a miniszterelnök gazdasági főtanácsadóját kinevezzék washingtoni nagykövetnek.

A képviselők hétfőn választják meg a MÁV 2002 és 2010 közötti tevékenységét, így a szerkezetátalakítást és a leánytársaságok privatizációját vizsgáló bizottság tagjait. A Fidesz később közli jelöltjei nevét, az MSZP Göndör Istvánt, a Jobbik Korondi Miklóst, a KDNP Spaller Endrét, az LMP Jávor Benedeket javasolja a testületbe.

14:11
november 22, 2010
Vágólapra másolva!

A szociális államtitkár az iszapkatasztrófáról beszélt

A szociális államtitkár, Soltész Miklós napirend előtti felszólalásában a 2010-es évben Magyarországot ért természeti csapásokról beszélt, főleg a vörösiszap-katasztrófáról. A kereszténydemokrata politikus több példát is felsorolt, ahol megnyílvánult az összefogás a katasztrófa után, és szerinte továbbra is szükség van segítő kezekre.

14:16
november 22, 2010
Vágólapra másolva!

Balczó bírálja a kormány nemzetpolitikáját

A székely autonómia szükségességéről beszél Balczó András, a Jobbik országgyűlési képviselője. Balczó kritizálta Semjén Zsoltot és a kormánypártot a szerinte erélytelen nemzetpolitika miatt.

14:30
november 22, 2010
Vágólapra másolva!

LMP: Nincs kidolgozva a nők 40 év munka utáni nyugdíjazása

Az LMP-s Ertsey Katalin felszólalásában kifogásolta, hogy a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazási lehetősége nincs megfelelően kidolgozva. A képviselő szerint több veszélye is van a javaslatnak, így az, hogy a nyugdíj közelében lévő nőket akkor is elküldhetik, ha anyagi okokból nem szeretnének előbb visszavonulni. Azt is kifogásolta, hogy nem kedvez a tervezet azoknak, akik több gyermeket neveltek, illetve, hogy nem számít be a tanulmányokkal töltött idő, például a szakmunkások gyakorlati ideje. Végül azt kérte, hogy a terv részleteit dolgozzák ki jobban.

A kormány részéről szociális államtitkár, Soltész Miklós szociális államtitkár válaszolt, aki felszólalásában védte a "több tízezer ember életét érintő" javaslatot, amely szerinte már pár hét múlva a parlament elé fog kerülni.

14:40
november 22, 2010
Vágólapra másolva!

A világkiállításon való részvétel számlázási ügyeit firtatta egy fideszes

Napirend előtti felszólalásában a fideszes Balla Mihály arról beszélt, hogy súlyos elszámolási hiányosságok merülnek fel a Shanghai Világkiállításon való magyar részvétellel kapcsolatban. Szerinte a korábbi szocialista kormányok nem jártak el elég körültekintően, "off-shore hátterű" cégekre bízták a világkiállításon való részvétel megszervezését. Gyanús számlázások is felmerülnek a fideszes képviselő szerint, aki példaként többek közt azt hozta: 13 ezer forintért rendeltek izzókat, miközben annak fogyasztói ára 800 forint körül van.

14:50
november 22, 2010
Vágólapra másolva!

A kultúra BKV-ját emlegette Pállfy

A kulturális sokszínűség megvalósításáról beszélt felszólalásában a KDNP-s Pálffy István. Szerinte a kormány elkezdte az előkészületeket a kulturális sokszínűség érdekében, de az érintett intézmények oldaláról ezt nem látja. Példaként a Nemzeti Színházat, és az Operaházat hozta fel, mint mondta, tekintettel főleg arra, hogy az eddigi vizsgálatok szerint esetükben "a kultúra BKV-járól van szó".

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

14:52
november 22, 2010
Vágólapra másolva!

Sportújságot olvas a jobbikos Lenhardt

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Sportújság és a Barikád című lap a jobbikos Lenhardt Balázs asztalán

15:05
november 22, 2010
Vágólapra másolva!

A magánnyugdíjpénztárak jövőjéért aggódik az MSZP

Mi lesz a magánnyugdíjrendszerrel? - tette fel a kérdést a parlament előtt az MSZP-s Gúr Nándor. Mint mondta, már elfogadták a törvényt, amely alapján a magányugdíj tagok 14 havi járulékát "nyúlja le a kormány". Szerinte ezzel a "folyó fizetéseinek lefedése" érdekében a kormány hosszú távon ellehetetleníti a pénztárakat. "Holnap a magánszámlákat, az ingóságokat fogják elvenni? Mi van a magántulajdon szentségével?" - mondta Gúr.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Gúr Nándor felszólal

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára erre válaszában elmondta: kiugróan magasak a magánnyugdíj-pénztárak költségei, miközben a hozam nagyon alacsony. Az államnál és a piacnál drágább a jelenlegi vegyes nyugdíjrendszer - állította az államtitkár. A kormány megnyitotta a lehetőséget az emberek számára, hogy részt vesznek-e nyugdíjrendszer reformjában - tette hozzá. Cséfalvay válaszát Gúr Nándor nem, a parlament viszont elfogadta.

15:20
november 22, 2010
Vágólapra másolva!

Kövér kioktatta a szerine túl zajos MSZP-t

Kis létszáma ellenére túl nagy zajt csap az MSZP - intette rendre a szerinte hangos szocialista frakciót Kövér László házelnök. "Az interpelláció egyéni műfaj, kórusban nem gyakorolható" - jelentette ki szigorúan Kövér.

15:30
november 22, 2010
Vágólapra másolva!

KDNP: Az emberekkel is egyeztetni kell az új oktatási törvényekről

Milyen intézkedéseket tervez a kormány annak érdekében, hogy az oktatási törvényekről széles körben konzultáció folyhasson? - kérdezte Michl József, a KDNP képviselője. Emlékeztetett arra, hogy a kampányban azt ígérték, mindenről társadalmi egyeztetést fognak lefolytatni, az oktatás esetében ez szerinte különösen fontos, hiszen rengeteg embert érint, ráadásul az oktatásnak "nemzetépítő" jelentősége van.

Válaszában Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára hosszan sorolta, hogyan vonják be az embereket az oktatási tervezet véleményezésébe, szerinte eddig nem látott, széles körű egyeztetés folyik. Bízunk benne, hogy új, jó, hasznos felsőoktatási törvényünk lesz - tette hozzá. Válaszát a KDNP-s képviselő elfogadta.

15:40
november 22, 2010
Vágólapra másolva!

Az MSZP szerint a bankok áthárítják a különadót

A szocialista Tóbiás József szerint semmit nem tett a kormány annak érdekében, hogy a bankok a rájuk kivetett különadókat ne hárítsák tovább. Hiába egyeztetett a bankokkal a kormány, átterhelik az adót az ügyfeleikre - mondta Tóbiás, aki szerint akár a különadó 60 százalékát is a lakossággal fizettethetik meg.

15:54
november 22, 2010
Vágólapra másolva!

Az államtitkár a versenyben bízik

Cséfalvay Zoltán gazdasági államtitkár azzal érvelt, hogy sok más országban is vezettek be bankadót, és ott sem hárították át a költségeket az ügyfelekre. Azt mondta, hogy bíznak a versenyben és a felügyelet erejében. Tóbiás József azt közölte, hogy nem fogadja el a választ, a parlamenti többség azonban megszavazta a válasz elfogadását.

15:57
november 22, 2010
Vágólapra másolva!

A kvótakereskedelemről kérdez egy MSZP-s

Az MSZP-s Szabó Imre, korábbi környezetvédelmi miniszter a szén-dioxid kvótakereskedelméből származó bevételekről kérdez. Szerinte az elmúlt fél évben nem történt kvótaértékesítés, pedig ebből a pénzből lehetne fejleszteni például a felsőzsolcai árvízkárosultak házait is.

16:00
november 22, 2010
Vágólapra másolva!

Az államtitkár szerint a szocialisták elszúrták a kvótabizniszt

Erre is Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára válaszol. Szerinte ellehetetlenült a kvótakereskedelem, mert az előző kormány több szabálytalanságot is elkövetett. Emiatt bizalomvesztés sújtja Magyarországot a nemzetközi kvótapiacon.

16:02
november 22, 2010
Vágólapra másolva!

Bundáskenyér a Parlament folyosóján

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:04
november 22, 2010
Vágólapra másolva!

Kikéri magának a kívótás vádakat az MSZP-s

Szabó szerint nem igaz, hogy Magyarország szabálytalanságokat követett volna el. Az érdeklődők és vásárlók a kormányváltásnál is sorban álltak a képviselő szerint, aki közölte, hogy nem fogadja el a választ. A parlament kormánypárti többsége ugyanakkor a válasz elfogadása mellett szavazott.

16:08
november 22, 2010
Vágólapra másolva!

Gyurcsány még vár egy hetet Orbánra

Gyurcsány Ferenc már orábban kérdést tett fel Orbán Viktornak Miért fél, miniszterelnök úr? címmel, ő azonban nincs jelen, és mást jelölt ki a válaszadásra. Gyurcsány ezt nem fogadta el, és azt mondta: "Vonzó az ajánlata, de a türelem erényét gyakorolnám még egy hétig."

16:11
november 22, 2010
Vágólapra másolva!

Pörzse gyalázatnak nevezte Alföldi Róbertet

Mikor távolítják el ezt a gyalázatot a Nemzeti Színház éléről? - kérdezte a jobbikos Pörzse Sándor a parlamentben. Pörzse szerint nem méltó az intézmény élére Alföldi, és ennek igazolására felemlegetett különböző darabokat, amelyekben például egy katolikus pap nemi erőszakot követ el.

 

16:14
november 22, 2010
Vágólapra másolva!

Türelemre inti Pörzsét az államtitkár

Halász János válaszában felidézte, hogy Alföldi visszavonta azt az ígéretét, hogy a román kulturális intézet a Nemzeti Színházban tarthassa december elsejei nemzeti ünnepét, amikor Erdély visszacsatolására is emlékeznek. Pörzse erre jelezte, hogy nem tartja elfogadhatónak a választ, és megismételte a kérdést, mikor váltják le Alföldit. Higgye el, mindennek eljön az ideje - válaszolta Halász, és utalt arra, hogy több korábbi kulturális tisztség esetében is megszűnt a korábbi kinevezettek megbízatása.

Forrás: MTI/Beliczay László
Pörzse Sándor

16:32
november 22, 2010
Vágólapra másolva!

Fideszes kérdez fideszest

Koszorús László fideszes képviselő kérdezi a kormányt az európai uniós telekommunikációs joganyag átültetéséről kérdez, amelynek májusban van a határideje. Milyen fázisban van a keretszabályozás, hol tartanak most, "milyen örökséget kaptak az előző garnitúrától"? Nyitray Zsolt államtitkár válaszol, aki szerint ez egy fontos probléma, egyrészt mert a szektor nagyon gyorsan változik, másrészt uniós tagként kötelesség az EU joganyagát alkalmaznia. Nyitray szerint az előző kormány nem csinált semmit az ügyben.

16:49
november 22, 2010
Vágólapra másolva!

A Jobbik szerint már Orbán fiókjában van az új alkotmány

A jobbikos Novák Előd azonnali kérdést intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, akinek halaszthatatlan távolléte miatt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes válaszolt. Novák azt kifogásolta, hogy szerinte vita nélkül lesöpörték az új alkotmányhoz tett javaslataikat az ennek előkészítésével megbízott bizottságban. Ezzel szerinte a Fidesz szembemegy saját nemzeti együttműködést hirdető politikájával, ráadásul "pártpolitikai alkotmányt" készít, amely már ott van Orbán Viktor fiókjában.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Válaszában Navracsics Tibor azt mondta, nem a kormánynak kell az új alkotmányt elkészítenie. Szerinte a bizottság teszi le az új alkotmányt a parlament elé, amely dönteni fog az új alaptörvényről.

Novák átadta az új alkotmány kifüggeszthető verzióját Navracsicsnak, amelyben az áll: "a Fidesznek mindig igaza van". Navracsics azzal vette át, hogy elteszi emlékbe.

16:58
november 22, 2010
Vágólapra másolva!

Két idegen nyelvet oktatnának az általános iskolákban

Az LMP szerint két idegen nyelvet kellene tanítani általános iskolákban, Osztolykán Ágnes képviselő kérdésében külön kiemelte az angol nyelv fontosságát, amely szerinte ma a "világnyelv. Válaszában Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár azt mondta, tervezik a két idegen nyelv tanítását. Egyrészt korábban kezdődne a nyelvoktatás, és hetediktől lépne be egy további nyelv. Érzékeljük, hogy Magyarország nyelvi elszigeteltségben él, ezt meg kell törni - mondta. Hozzátette, a két nyelv közül az egyik ugyan az angol lenne, de Hoffmann szerint nem feltétlenül ez lenne az első számú idegen nyelv.

17:05
november 22, 2010
Vágólapra másolva!

A Jobbik szerint már csak Kovi hiányzik a Nemzeti Színházból

A jobbikos Szávay István ismét felhozta Alföldi Róbert ügyét, mire Halász János államtitkár azt mondta, dolgoznak a személyi kérdéseken is, de számos más kulturális feladat is van, amellyel törődni kell.

Mi kell még ahhoz, hogy lépjen a kormány, "legközelebb Kovi fog családi programot rendezni a Nemzetiben?" - reagált erre Szávay, aki szerint elég volt a "kultúrarombolásból", más ügyekkel szemben előbb ebben kellene lépni. (Szávay István a Koviként ismert Kovács Istvánra utalt, aki pornófilmek rendezője és producere.)

17:35
november 22, 2010
Vágólapra másolva!

Szünetet rendeltek el, kiürült az ülésterem

Az azonnali kérdések végére értek, így szünetet tart a parlament. Az ülésteremben csak pár képviselő maradt.

18:13
november 22, 2010
Vágólapra másolva!

A Jobbik kizárná a közéletből a pártállammal együttműködőket

A Jobbik még nyár végén nyújtott be egy alkotmánymódosítási javaslatot, amely szerint az alkotmányban rögzítenék, hogy sem politikai, sem közigazgatási, sem állami tisztséget nem vállalhatnának január 1-je után azok, akik a rendszerváltás előtt bármilyen állami, párt- vagy rendvédelmi szervezetben vezető tisztséget töltöttek be (a javaslatról bővebben ebben a cikkünkben olvashat). A parlament most arról tárgyal, hogy tárgysorozatba vegyék-e ezt a javaslatot.

18:18
november 22, 2010
Vágólapra másolva!

Simán lesöpörték az átvilágítási törvényt

A kormánypárti képviselők nem szóltak hozzá a Jobbik javaslatához. Az országgyűlés 65 igen, 283 nem és 5 tartózkodás mellett leszavazta a javaslatot, azaz még tárgyalni sem fognak róla.

18:23
november 22, 2010
Vágólapra másolva!

Szerdán egyeztethetnek a frakcióvezetők Schmitt Pállal a legfőbb ügyészről

Az MTI több frakciótól is úgy tudja, hogy várhatóan szerdán egyeztet mind az öt parlamenti párt frakcióvezetőjével a legfőbb ügyész személyéről Schmitt Pál köztársasági elnök. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn azt mondta: azt javasolja Schmitt Pálnak, hogy minél hamarabb, legkésőbb november végéig nevezze meg jelöltjét a legfőbb ügyész személyére.

Forrás: MTI

A frakciók képviselői októberben már jártak ezügyen a köztársasági elnöknél. Az egyeztetés után az ellenzéki pártok azt mondták, nem volt konkrét javaslatuk a legfőbb ügyész személyére.

19:00
november 22, 2010
Vágólapra másolva!

A költségvetés lesz a téma

Az országgyűlés több nemzetközi szerződésről is szavazott. A határozathozatalok után a képviselők várhatóan éjszakába nyúlóan vitáznak a költségvetésről. Percről percre tudósításunk ezzel véget ért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!