A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A Fidesz szerint a gyerekek utáni szavazat kikerül az alkotmánytervezetből

Események

Vágólapra másolva!
Pénteken tartották a parlamentben az alkotmánytervezet általános vitájának utolsó napját. Az első órában a jobbikosok a gazdasági alkotmányozást kritizálták, Rogán Antal pedig a jelenleg hatályos alkotmány hibáira mutatott rá. Délután a fideszes Pelczné Gáll Ildikó visszautasította, hogy a fideszesek üres szólamokat mondanának, szerinte ő nagymamaként is büszke lesz az alkotmányozásra. A fideszes Gulyás Gergely az általános vita zárásaként arról beszélt, hogy minden ellenzéki javaslatot nem fognak politikai alapon elutasítani, a gyerekek után járó szavazati jog azonban valószínűleg ki fog kerülni a tervezetből.  
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül39 bejegyzés
10:00
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

Kezdődik a pénteki vitanap

Elkezdődött az alkotmányozás parlamenti általános vitájának utolsó napja. A vitában továbbra is csak a Fidesz, a KDNP és a Jobbik képviselői vesznek részt. A csütörtöki vitanap tudósítását itt érheti el.

10:40
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

Felszámolná az MNB függetlenségét egy jobbikos

A parlament kezébe helyezné a jegybank felügyeletét Hegedűs Tamás Jobbikos képviselő.

10:44
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

Rogán az 1949. évi XX. törvényt kritizálta

Rogán Antal fideszes képviselő az 1949. XX. törvényt, azaz a hatályos alkotmány számát sűrűn emlegetve szólalt fel, s kritizálta azt. Szerinte ez a törvény teremtett alapot a kollektivizáláshoz, vagyonelkobzáshoz, a személyes szabadság korlátozásához és vezetett el az 1956-os forradalomhoz. Az elmúlt húsz év történetéről szólva Rogán azt mondta: ahogy az 1950-es években az alkotmány nem védte meg a magánvagyont, úgy 1990 után nem védte meg a közvagyont.

10:49
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

A következő generációkat védené Rogán

Az új alkotmány nem engedi a következő kormányoknak, hogy a következő generációk rovására költekezzen - mondta Rogán az alkotmányterv pénzügyi részére vonatkozó adósságkorlát mellett érvelve.

10:55
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

A jobbikos Nyikos László a fogalmakat tisztázná

Nyikos László, a Jobbik gazdaságpolitikusa, a parlament költségvetési bizottság elnöke szerint nem jól sikerült a közpénzügyi fejezet. "Ez rossz. Rossz lett" - foglalta össze röviden Nyikos. Szerinte "szinte kiherélte az első bekezdés" a fejezet egyébként jó célját. A jobbikos képviselő a gazdasági ellenőrzés fogalmát szamárságnak nevezte, mivel szerinte ez így nem ismert a világ törvényalkotásában, szerinte pénzügyi ellenőrzésnek kéne nevezni.

10:58
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

A közvagyon nem egyenlő a nemzeti vagyonnal

"A nemzeti vagyon fogalma foglalt. A nemzeti vagyonban benne van mindannyiunk vagyona" és minden magántulajdonban lévő vállalkozás vagyona - folytatta érvelését Nyikos. Szerinte ezért nem szabad a közvagyon fogalmát összekeverni a nemzeti vagyonnal, mert például az Állami Számvevőszéknek nincs köze az emberek vagyonához, de a közvagyont igenis ellenőriznie kell.

11:00
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

Nyikos szerint nem kell a költségvetési tanács az alkotmányba

A költségvetési tanácsnak nincs helye az alkotmányban - mondta véleményét Nyikos.

11:15
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

A KDNP szerint nem a szexuális beállítottságot szabályozza a törvényterv

Nem a szexuális beállítottságot szabályozza, hanem a család természet adta rendjét állítja helyre az alkotmányterv - vélte Lukács Tamás kereszténydemokrata képviselő, aki a magzat- és gyermekvédelemre vonatkozó paragrafust is védte. "Mely országban nem szabályozzák a magzatvédelmet?" - tette fel a kérdést a képviselőknek Lukács. Szerinte a tervből "nem következik az a riogatás (...) hogy bárki abortusztörvényt akarna létrehozni".

11:19
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

Intelligens államot akar Szabó Erika

Szabó Erika kormánypárti képviselő szerint intelligens államra van szükség túlterjeszkedő, korrupt állam helyett.

11:34
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

"Tudom, hogy nem lesz népszerű, amit mondok"

Balsai István fideszes képviselő szerint az első szabadon választott országgyűlésben sok képviselő nem hivatásos politikus volt, s az első ciklusban "feladták" civil hivatásukat a köz szolgálata érdekében. Később azonban "visszatértek az eke szarvához", s maradtak a főállású politikusok. Balsai az alkotmányterv képviselőkre vonatkozó paragrafusait védte, miszerint az önkormányzati képviselők ne lehessenek országgyűlési politikusok. "Tudom, hogy nem lesz népszerű, amit mondok" - folytatta Balsai, aki szerint a 200 főre csökkenő országgyűlés mellett nem megengedhető, hogy valaki párhuzamosan töltsön be két vezető közhivatalt.

11:41
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

Erősen foghíjas sorok

A parlament honlapján elérhető televíziós közvetítés felvételei szerint erősen foghíjas az ülésterem. A szocialista és LMP-s képviselők nem vesznek részt az alkotmányozásban, de a kormánypárti sorokban is alig ülnek.

11:46
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

"Indiánok leszünk egy Magyarországnak nevezett rezervátumban"

Ne csak védje a természeti kincseket, de vállaljon szerepet a helyreállításban is az állam - vélte Magyar Zoltán jobbikos képviselő. Beszédében azt is mondta "indiánok leszünk egy Magyarországnak nevezett rezervátumban", amennyiben nem maradnak nemzeti tulajdonban a földek.

11:56
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

Latorcai "kipróbált és stabil" értékekkel frissítené fel az országot

Latorcai János KDNP-s képviselő szerint az ország felfrissítése nem elképzelhető a "kipróbált és stabil" értékek nélkül. Ilyenekként nevezve meg a kereszténységet és a magzat védelmét. Szerinte az alaptörvénybe szánt sorok erkölcsi minimumot jelentenek, nem pedig a többség akaratának ráerőltetését a többiekre.

12:01
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

A gyerekek után járó szavazatok elvét támadta egy KDNP-s

Latorcai szerint "nem biztos, hogy a legkedvezőbb megoldás" a gyerekek után járó szavazati jog, mert például kérdéseket vet fel, hogy ki gyakorolja az állami gondozottak után járó jogokat. Szerinte az elképzelés ütközik az egyenlő szavazatok elvével.

12:07
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

A "Való Világ-szerű mocsoktól" védené a gyerekeket a Jobbik

"A liberális, Való Világ-szerű mocsoktól" védené Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselő a gyermekeket, aki szerint jó, hogy a gyermekvédelem szerepel a tervben, de nem helyeselte, hogy nem szerepelnek benne részletesebb elvek.

12:14
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

"Használhatatlan dokumentum"

Z. Kárpát Dániel szerint ez az alkotmány a térség legalacsonyabb támogatottságú alaptörvénye lesz, "használhatatlan dokumentumnak" nevezve azt. Szerinte ezt mutatja, hogy milyen kevesen küldték vissza a lakossági kérdőívet.

12:16
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

"A köztársaságnak nincs alternatívája"

"A köztársaságnak nincs alternatívája Magyarországon" - mondta Kalmár Ferenc András kereszténydemokrata képviselő.

12:24
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

40-67 kormánypárti a teremben

Ujhelyi István, aki a vitanap levezető alelnökeként vesz részt az ülésen, ismertette, hogy változóan 40-67 kormánypárti képviselő van jelen a vitán. Ezzel a kormánypárti kritikára reagált, miszerint az MSZP nem vesz részt a vitában (az LMP-hez hasonlóan).

12:40
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

Koman Vlagyimir is befért az alkotmányvitába

"A sport nem csak játék, szemléletformáló szerepe is van" - mondta Hoffman Pál KDNP-s képviselő, aki szerint a határontúli kapcsolatokban is komoly szerepe van a sportnak, s itt többek közt Koman Vlagyimirt említette példaként.

12:48
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

Az ügyvédeket is alkotmányba foglalná egy képviselő

Több képviselő módosító indítványt fog benyújtani, hogy az ügyvéd szó valamilyen formában szerepeljen az alaptörvényben, mert az ötlet kitervelői szerint az ügyvédek is az igazságszolgáltatás szerves részei - derült ki egy kormánypárti képviselő felszólalásában.

13:10
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

Képviselő ingre húzott pólóban - kép

Bödecs Barna jobbikos képviselő hosszú ujjú ingre húzott pólóban szólalt fel az alkotmányvitában.

Forrás: MTI/Kovács Attila

13:25
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

Szájer szerint magát korlátozza az Orbán-kormány

Szájer József, aki a Fidesz uniós parlamenti képviselőjeként szólalt fel, azt mondta a vitában, hogy azokat a támadásokat, amelyek Orbán Viktor túlhatalma miatt aggódnak, éppen az alkotmányterv cáfolja meg. Ennek alátámasztására az államadósság korlátját nevezte meg.

13:40
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

Balczó: A 261 kormánypárti képviselő nem adhat be módosítást

Balczó Zoltán Szájer felszólalása után kritizálta a kormánypártokat azzal, hogy szerinte a Fidesz-KDNP saját háza táján sem tudott megállapodni az elvekről. Balczó felhívta a figyelmet, hogy "a házszabály értelmében önöknek nincs jogunk módosító indítványt benyújtani". Az alkotmánytervet a fideszes és kereszténydemokrata képviselők terjesztették elő, azonban felhívta a figyelmet, hogy a két párt frakcióvezetője (Lázár János és Harrach Péter) nincs a beterjesztők közt, így ők élhetnek a módosító indítványokkal. A Fidesztől 225, a KDNP-ből 36 képviselő írta alá az alkotmánytervet.

14:16
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

Deákot idézett egy fideszes honatya

Az összefogásra buzdított Gyutai Csaba fideszes képviselő, s ehhez Deák Ferenc 1861-es felirati javaslati beszédéből idézett sorokat, amelyekkel Deák Magyarország végromlásának elkerülésére hívta fel képviselőtársai figyelmét.

14:39
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

Hálálkodnak a fideszesek

Több fideszes képviselő kezdte beszédét úgy, hogy háláját fejezte ki az alkotmányozás lehetőségéért. Boldog István például a Mindenhatónak köszönte meg a lehetőséget, majd belekezdett a szocialista "falurombolás" kritizálásába.

14:52
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

A jobbikos Gyüre Csaba a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat hiányolta

Gyüre Csaba jobbikos képviselő a kormányzat alkotmányozási gyakorlatát kritizálva azt is a kormánypártok szemére vetette, hogy nem engedték részt venni a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom civil szervezetet, pedig az Magyarországon nincs betiltva, és az alkotmány-előkészítő bizottságba a pártok elvileg delegálhattak civil szervezeteket.

14:59
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

Jobbikos kritika az MSZP-nek és LMP-nek

Gyüre Csaba a szocialistákat kritizálta, de megjegyezte, hogy valójában neki nem hiányoznak. Utána az LMP üres székeihez fordult, és szóvá tette, hogy ők sem vesznek részt az alkotmányozásban.

15:04
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

Papcsák szerint nincs szükség a szocialistákra

Papcsák Ferenc fideszes képviselő is elmondta, hogy neki nem hiányozik a szocialista frakció, mint mondta: "nincs szükségünk rá".

15:28
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

Egy fideszes képviselő szerint volt társadalmi egyeztetés

Székyné dr. Sztrémi Melinda szerint nem igaz, hogy nem volt társadalmi egyeztetés. Mint mondta, a pedagógus szakszervezet nyílt levele valótlanul állítja, hogy nem hallgatták meg a társadalom igényeit, ő például - állítása szerint - több civil szervezettel, és sok választóval beszélt az alkotmány-előkészítő bizottság tagjaként.

15:35
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

Nyikos húszig bírta számolni a sarkalatos törvényeket

"Túl sok sarkalatos törvényt tartalmaz az alaptörvény, húsz körül hagytam abba a számolásukat" - mondta Nyikos László jobbikos képviselő. Elmondta, hogy emiatt az elkövetkező kormányok keze gúzsba lesz kötve, szerinte csökkenteni kéne a kétharmados többséget igénylő törvények számát.

15:40
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

Könyvet kapott a levezető elnök

Beszéde végén a "Békés megye krónikája" című könyvet ajándékozta egy fideszes képviselő az elnöklő Balczó Zoltánnak.

16:00
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

Az elmúlt húsz évben sikeresek voltak az önkormányzatok

Simon Miklós fideszes képviselő az önkormányzatiságról beszél. Szerinte az önkormányzatok az elmúlt két évtizedben jól és sikeresen működtek, az új tervezetben a feladat- és hatáskörök nem változnak. Simon szerint fontos a kistelepülések életképességenek megőrizése. Az új alkotmány elfogadásával erősödnek az önkormányzataink - zárta felszólalását.

16:00
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

Ivády: Diszkrimició a képviselői összeférhetetlenség

Ivády Gábor független képviselő szerint Szili Katalin tervezete jobb, mint a Fideszé, többek között az olyan felvetések miatt, mint a közvetlen elnökválasztás, illetve a kétkamarás parlament. Kifogásolja, hogy az ombudsmani intézményt leépítené a Fidesz tervezete. Nem ért egyet azzal, hogy polgármesterség legyen összeférhetetlen a képviselőséggel, szerinte ez diszkriminatív javaslat. Ivády szerint az lenne logikus, hogy a képviselőség mellett semmilyen más kereső tevékenységet ne folytathassanak a parlamenti képviselők. Javasolja, hogy az alaptörvény végére kerüljön oda, hogy melyik képviselő szavazott arra igennel, illetve nemmel.

16:10
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

Jobbik: az új alkotmánnyal szűkül a demokrácia

Gyüre Csaba jobbikos képviselő a tervezet Alkotmánybíróságra (Ab) vonatkozó részeiről beszél. Szerinte a tervezet szűkíti a demokráciát, többek között azért, mert a Jobbik frakciója sem rendelkezik annyi képviselővel, hogy önállóan az Ab-hoz tudjon fordulni. Hozzátette: a Fidesz nem lesz mindig ekkora többségben.

16:15
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

Minden nemzedéknek szüksége lenne egy kis forradalomra

Tilki Attila, fideszes képviselő idézi Thomas Jeffersont, miszerint minden nemzedéknek szüksége lenne egy kis forradalomra. Szerinte a nemzetközi és európai kapcsolatokhoz szükséges alkotmányos struktúra jelen van az alaptörvényben. Felszólalása végén azt mondta: Szatmárcsekén írta Kölcsey a Hímnuszt, szabolcsi képviselőként így büszke arra, hogy az új alaptörvény a Hímnusz soraival kezdődik.

16:50
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

A Jobbik szerint nem lehet méltó vitát folytatni

Varga Géza jobbikos képviselő szerint nem lehet méltó vitát folytatni, ha a Fidesz képviselői felolvasott panekkel reagálnak, szerinte ez nem vita.

17:05
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

Pelczné nagymamaként is büszke akar lenni az alaptörvényre

Pelczné Gáll Idikó a Fidesz részéről visszautasítja Varga Géza kijelentését, miszerint üres szólamokkal reagálnak a Fidesz képviselői. Pelczné szerint a szívükből beszéltek, mivel részesei akarnak lenni az alaptörvényről szóló felemelő vitának. Még nagymama korában is bűszkén fogja mesélni, hogy hozzászólt az alaptörvény vitájához - mondta Pelczné.

17:20
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

A Fidesz nem utasítja el az összes ellenzéki javaslatot

Gulyás Gergely fideszes képviselő azt mondta: a most lezáruló vita csak az általánosságról szóló vitát zárja le, ezután lehet majd konkrét vitákat folytatni az egyes részletekről. De aki nem vesz részt a jelenlegi vitában, az a kritika jogát is elveszti - mondta az MSZP és az LMP frakciójára utalva. Gulyás szerint a módosító javaslatokat meg fogják fontolni, nem fogják politikai alapon elutasítani. A gyerekek utáni szavazati jogról azt mondja, hogy ez egy módosító indítvánnyal valószínűleg ki fog kerülni a tervezetből. Az ombudsmani rendszerről azt mondta: ha a zöld ombudsman helyettesként látja el a jelenlegi feladatát, akkor nem kell attól félni, hogy ez az intézményrendszer gyengülni fog. Az állampolgárság a választójoggal együtt jár, hogy milyen formában, azt nem biztos, hogy az alkotmányban kell szabályozni - mondta Gulyás. Szerinte nem baj, hogy a kormánypárti képviselők között is vannak viták, például a gyerekek után járó szavazatról.

17:35
március 25, 2011
Vágólapra másolva!

Lezárták a pénteki vitát

Balczó Zoltán az ülést vezető elnök azt mondta: Orbán Viktor kormányfő hétfőn napirend előtti felszólalásában tájékoztatja majd az országgyűlést a nemzeti konzultáció eredményéről. Ezt követően lezárta a vitát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!