Egyre több dologra emlékszik az utolsó magyar hadifogoly<br/>

Vágólapra másolva!
A Tamás Andrásként ismertté vált utolsó magyar hadifogoly más nevet említett sajátjaként, amelyet addig nem hoznak nyilvánosságra, amíg minden kétséget kizáróan be nem bizonyosodik, hogy a férfit így hívják. A hírt a férfival naponta beszélgető Vujity Tvrtko televíziós riporter jelentette be pénteken. Az idős ember gondnoka Bárándy György ügyvéd lett, aki hétfőn számlát nyit az esetleges adományok számára.
Vágólapra másolva!

Vujity Tvrtko az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) főigazgatójának instrukciói alapján az intézményben elhelyezett férfival naponta beszélget. Beszámolt arról, hogy találkozásaik alkalmával az idős ember csak gyermekkori, háborús és a hazatérése óta eltelt időszak emlékeiről hajlandó beszélni.

A 75 éves férfi gyerekkorát felidézve megnevezett két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kistelepülést, és megmondta az egykori kovács, motorgépész és szőlősgazda nevét is. Az említett neveket ellenőrizték, a személyek valóban léteztek.

A nevét firtató kérdésekre a férfi azt válaszolja, hogy nem ismeri Tamás Andrást, és Nemes Bálintot sem. Utóbbi név a sajtóban vetődött fel, miután egy család hozzátartozójaként vélte felismerni az idős embert. Vujity Tvrtko elmondása szerint a férfi olyan nevet emleget, amelyben sok a susogó mássalhangzó. A riporter közölte: utánajártak, hogy az idős ember által említett családnév létezik Magyarországon.

Veér András, az OPNI főigazgatója hangsúlyozta: egyelőre minden hivatalos iraton a Tamás András név szerepel. A televíziós személyiség Veér Andrással egyébként hamarosan az említett kelet-magyarországi falvakba látogat.

Az idős férfi jó kedélyű, viccelődik, emlegette a pálinkát is. Ügyel a tisztaságra, szeret fürdeni. Hamarosan kap televíziót is a volt hadifogoly, aki egyelőre rádiót hallgat. Kedvenc újságja egy honvédelmi lap, amelyben régi egyenruhákat ábrázoló képek is vannak. Az idős ember több, a képeken látható uniformist megnevezett, többször is lapozgatta az újságot.

A főigazgató bejelentette, hogy Bárándy György ügyvéd lesz az idős ember gondnoka. Az ügyvéd megemlítette, hogy mindazok, akik segíteni szeretnének az idős emberen, készpénzt adományozzanak. Tamás András névre hétfőn nyit számlát a képviselő.

Veér András a héten elvégzett orvosi vizsgálatok eredményeit összegezve kijelentette: a 75 éves férfi korához képest jó egészségi állapotnak örvend. A komputertomográfos vizsgálat szerint nem szenvedett olyan agykárosodást, amely gátolná, hogy emlékezete visszatérjen és beszámoljon mindarról, ami az elmúlt 53 évben történt vele. A férfival történt beszélgetéseket videóra rögzítik, és amint elérkezett az ideje, a nyilvánosság előtt is bemutatják.

Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter pénteken meglátogatta a nemrégiben hazatért, utolsó magyar hadifogolyként emlegetett férfit. A miniszter tárcája nevében 100 ezer forintnyi kötvényt ajándékozott az idős embernek.

Veér András és a miniszter találkozásakor szóba került, hogy megpróbálnak felkutatni, illetve ennek eredményessége esetén hazahozni hasonló sorsú magyarokat.

(MTI)

Korábban:

(2000.08.14.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről