Toma Andrásnak hívják az utolsó magyar hadifoglyot<br/>

Vágólapra másolva!
Veér András és kutatócsoportja szinte biztos abban, hogy az Oroszországból egy hónapja hazatért volt magyar hadifogoly neve nem Tamás András, hanem Toma András, és a szabolcsi Sulyánbokorról származik.
Vágólapra másolva!

A tv2 Napló című műsorának vasárnapi műsorában az derült ki, hogy a férfit felismerte két testvére, illetve, hogy a volt hadifogoly 21 konkrét kérdésre tudott választ adni, ami azt igazolja, hogy nagy helyismerete van a Nyíregyháza melletti községben. Veér András pszichiáter úgy döntött, hogy DNS-vizsgálatokat végeztet.

Az egykori magyar hadifogoly augusztus 11-én indult haza Oroszországból, ahol egy elmegyógyintézetben ápolták. A férfi 1945 januárjában került fogságba, onnan 1947-ben szállították a Moszkvától 700 kilométerre található kotyelnyicsi pszichiátriai kórházba.

Magyarország moszkvai nagykövetsége 1998 őszén értesült arról, hogy egy magyar beteget ápolnak az intézetben. A konzul 2000 februárjában személyesen is felkereste a férfit. Az idős férfi kezelését az Országos Pszichiátriai és Neurológia Intézet vállalta.

(MTI)

Ajánló:

A tv2 műsorának honlapja.

Korábban:

(2000.09.16.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről