Kizárták Székely Zoltánt a kisgazda frakcióból<br/>

Vágólapra másolva!
Székely Zoltán a kisgazda frakció rendkívüli ülésén tagadta, hogy kenőpénzt fogadott volna el. A politikus azt állítja: csapdába csalták és le akarják járatni. A frakció ennek ellenére kizárta soraiból, mivel a vezetőség szerint nem lehet a frakció tagja olyan ember, aki erkölcsileg nem feddhetetlen. Székely nem volt tagja a kisgazdapártnak. A parlament mentelmi bizottsága hétfőn dönt a Székely-ügyről.
Vágólapra másolva!

Székely Zoltán

Péntek délelőtt a kisgazda frakció kizárta soraiból Székely Zoltánt. A politikus a pártnak nem volt tagja. Torgyán József kisgazda pártelnök azt mondta: a vállalkozói tagozat elnöke, Molnár László ajánlotta be Székelyt, mint Oxfordban tanult, anyanyelvi szinten angolul beszélő közgazdászt. "Mivel a pártban senki sem tanult Oxfordban, felvettük" - tette hozzá Torgyán.

Az ülés után Székely az újságírókkal közölte, úgy tudja, hogy kizárásával egyidejűleg minden bizottsági tisztsége megszűnik. A csütörtöki rendőrségi akciót jól szervezett provokációnak nevezte a politikus. Beszámolt arról: csütörtökön találkozót kért tőle egy csatornázással foglalkozó cég vezetője azzal az indokkal, hogy dokumentumokat szeretne neki átadni egy vizsgálathoz kapcsolódóan. "Visszautasította, hogy egy ügyvédi irodában találkozzunk" - indokolta a politikus, hogy a férfi beült az autójába.

Székely azt mondta: a férfi egy táskát tett le az ülésre, majd amikor ezt kinyitotta, dokumentumok helyett pénz volt benne. A cégvezető ezután kiszállt autójából, de "abban a pillanatban ott volt az ügyészség". "Feljelentést tettem a férfi ellen. Majd a nyomozás ki fogja deríteni, ki mit követett el, de az igazam mellett kiállok" - közölte.

A politikus úgy véli: bosszúból csalták tőrbe. "A férfi, akivel találkoztam, egy olyan cég vezetője, amely ellen jogorvoslati eljárást kezdeményeztem, miután megnyert egy közbeszerzési pályázatot, és emiatt 800 millió forintos üzlettől esett el" - mondta a képviselő. Székely szerint a szervezett bűnözés egy része áttelepedett a csatorna-beruházásokra, így ezeknek a csoportoknak is érdekükben állhatott őt félreállítani.

Székely szerint tettenérésével összefüggésbe hozható az is, hogy másfél hónappal ezelőtt életveszélyesen megfenyegették, és emiatt feljelentést is tett. "Tudtam, hogy figyelik a környezetemet" - mondta Székely, hozzátéve: nem követett volna így el olyan "marhaságot", mint a kenőpénz elfogadása.

Székely független képviselőként kíván tovább politizálni. Torgyán József ezzel kapcsolatban azt mondta: erkölcsi kérdés, hogy Székely ezek után lemond-e mandátumáról, és mindenki maga ítélje meg a helyzetet, ha ezt nem teszi meg. Bánk Attila, a kisgazdapárt frakcióvezetője hozzátette: ha be is bizonyosodik Székely ártatlansága, nem fogadják vissza a frakcióba.

"Fennálltak a törvényi feltételek ahhoz, hogy a vesztegetés közben tetten ért képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérjem az Országgyűléstől" - nyilatkozta Polt Péter legfőbb ügyész pénteken. Azt mondta: a hozzá eljuttatott bizonyítékok alapján már csütörtökön sürgős indítvánnyal élt a törvényhozás felé. Hozzátette: arra a kérdésre, hogy az alapos gyanú fennáll-e az ügyben, a parlament döntését követő nyomozás fog majd választ adni. Arra a felvetésre, hogy titkosszolgálati eszközöket is igénybe vettek-e az eset kapcsán, a legfőbb ügyész azt válaszolta: minden a lehető legszabályosabb és legtörvényesebb módon zajlott.

Isépy Tamás, a parlament mentelmi bizottságának fideszes elnöke hétfőre összehívta a testület ülését Székely vesztegetési ügyében. A parlament kedden szavaz a politikus mentelmi jogának felfüggesztéséről.

[origo]

Ajánló:

Korábban:

(2000. október 13.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről