A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2

Minden összefogás kevés volt Rapcsák András ellen <br/>

Vágólapra másolva!
Rapcsák András lesz negyedszerre is Hódmezővásárhely polgármestere. Hiába fogott össze a sok botrányt megélt jelölt ellen a Fideszen kívül az összes párt, Rapcsák András továbbra is a Hódmezővásárhelyiek kedvence. A 14 egyéni képviselőtestületi helyből 13-at a Rapcsákot támogató Fidesz-MKDSZ-Hódmezővásárhelyért Egyesület jelöltjei szereztek meg. Rapcsák Andrásnak december 5-én, kedden, 12 órától tehet fel kérdéseket az [*****] Vendégszobájában.
Vágólapra másolva!

Olvassa el Rapcsák és a Mucsi programját!

Csak a Fidesz támogatja Rapcsákot

Az időközi önkormányzati választásra Hódmezővásárhelyen azért volt szükség, mert az újraválasztott polgármestert a később önmagát is feloszlató képvisleőtestület felfüggesztette. Így polgármester és képviselőtestület nélkül maradt a város.

Győzelme után Rapcsák azt mondta: "a rendszerváltozás előtti és az új rendszer harcában győzött az új". Rapcsák választási ígéretének megfelelően kilátásba helyezte, hogy az általa puccsistának nevezett előző képviselőtestület gazdasági döntései átvizsgálásával kezdi működését.

A kampány Hódmezővásárhelyen országos eseménnyé vált. Rapcsák mellett kampányolt a helyszínen Orbán Viktor miniszterelnök, Mucsit pedig a kisgazda főtitkár Turi-Kovács Béla, és az MSZP elnök Kovács László ajánlotta a helyiek figyelmébe.

Évek óta tartó botránysorozat, perek tucatjai, felfüggesztett polgármester, önmagát feloszlató képviselőtestület: az utóbbi években ezek jellemezték a hódmezővásárhelyi önkormányzat működését. Az újraválasztott polgármester azóta ismét botrányba keveredett: a választási bizottság elnöke szerint megsértette a kampánycsendet, amikor Hódmezővásárhelyi Kurír című újságját szombaton is árulták. Az ügy nem befolyásolhathja a választás végeredményét.

Rapcsák győzelmének értékét tovább erősíti, hogy a képviselőtestület ezúttal várhatóan hűségesebb lesz hozzá. A 14 egyéni jelölt közül 13 - köztük maga Rapcsák - a Fidesz-MKDSZ-Egységes Hódmezővásárhelyért közös jelöltje lett. Egy egyéni mandátumot az MDF jelöltje tudott megszerezni. Két éve a Polgári Szövetség Hódmezővásárhelyért (PSZH) szerezte a legtöbb mandátumot a képviselőtestületben. Ez a szervezet kezdetben Rapcsákot támogatta, de vezetői később elfordultak a polgármestertől, és a PSZH feloszlott.

Rapcsák 1990 óta áll a város élén, és eddig minden ciklusban összeveszett a város képviselőtestületével. Az állandó botrányok csúcspontjukat idén nyáron érték el: Rapcsákot hosszú pereskedés után a képviselők jogerősen felfüggesztették, majd a kormány nyomására a testület feloszlatta magát. Rapcsák fő kihívója Mucsi Imre volt. Mucsi független jelöltként indult, de legközelebb a kisgazdákhoz áll, jelenleg a Torgyán József vezette Fölművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban államtitkár-helyettes. Mucsit az FKgP-n kívül az MDF, az Munkáspárt és az MSZP is támogatta, több civil szervezetnek is jelöltje volt, és bár hivatalosan nem támogatta, de elfogadta jelölését az SZDSZ és a MIÉP is. 1998 őszén szintén széles koalíció (MSZP-SZDSZ-Munkáspárt-MIÉP) állt fel Rapcsák ellen, de a most is győzni tudó polgármester meggyőzően, 63%-kal győzött. Rapcsák a város országgyűlési képviselője is, az MKDSZ tagja, és a Fidesz frakcióhoz tartozik.

Rapcsák Andrást 1990-ben választották először Hódmezővásárhely polgármesterévé. Ekkoriban még nem volt közvetlen polgármester választás Magyarországon, Rapcsákot meghívta a képviselőtestület a tisztségre. Először 1993-ban került komolyabb összetűzésbe a helyi képviselőtestülettel. 1994-ben már közvetlenül, a Polgári Szövetség Hódmezővásárhelyért (PSZH) jelöltként újraválasztotta a város polgármesternek, és így történt 1998-ban is, ekkor az MKDSZ, a Fidesz, az MDF és PSZH jelölt volt. 1994-ben a KDNP, 1998-ban pedig a Fidesz jelöltjeként lett országgyűlési képviselő. 1994-98 között is voltak problémái a képviselőtestületével, többek között azzal vádolták, hogy egyik fia egyetemi tandíját közpénzekből fizette. Rapcsák akkor a bíróság előtt bizonyította, nem megalapozottak a vádak.


A mostani viszály a képviselőtestülettel 1999. elején kezdődött, Rapcsák Andrást ekkor függesztette fel polgármesteri működésében a képviselő testület. Akkor azzal vádolták, hogy közpénzből, 250.000 Ft-ért szervezett magának születésnapi bulit. Később újabb vádak fogalmazódtak meg a polgármester ellen: többek között telekspekulációval vádolták. A vádak szerint megvett egy ingatlant az önkormányzattól, amit később nagy haszonnal továbbadott a Billa kereskedőhálózatnak. Megpróbálta a képviselőtestület feljelenteni Rapcsákot közpénzekből fizetett családfa-kutatás miatt is, de az országgyűlés mentelmi bizottsága nem függesztette fel Rapcsák mentelmi jogát, így ez az ügy nem került bíróság elé.

Különböző bírósági ügyek az önkormányzat és Rapcsák között másfél éve tartanak, több tucat ügyben jelentették fel egymást az érintettek. Amikor Rapcsákot felfüggesztették, kiderült, ezt csak 30 napra tehették volna, aztán kiderült, hogy egy megváltoztatott jogszabály hibás átszámozása miatt mégsincs ilyen korlát. Rapcsák András feltörte a szerinte jogtalanul lezárt irodáját, ezért a képviselőtestület ismét feljelentette. Rapcsák végleges felfüggesztését megerősítő bírósági végzés csak hónapok alatt születhetett meg, mert a polgármester elfogultsági eljárást indított szinte az összes csongrádi bíróság ellen.

A Rapcsák-ellenes képviselők egyik vezetője Túri József alpolgármester, aki '98-ban Rapcsák kampányfőnöke volt, és az azóta megszűnt PSZH-t is vezette. Az önkormányzatban a PSZH-é volt a legnagyobb frakció. Rapcsák ellen fordult a helyi Fidesz csoport is, de a párt országos vezetése mindvégig kiállt Rapcsák mellett. Kis András, a helyi Fidesz csoport vezetője a Magyar Narancsnak azt mondta, nekik megígérte Várhegyi Attila, a Fidesz országos választmányának elnöke, hogy ha nem emelik fel a szavukat Rapcsák ellen, akkor a Fidesz nem jelöli újra a polgármestert. Kisék állítják, csak ők tartották be a megegyezést. A mostani választásokon Kisék már nem indultak a Fidesz jelöltjeiként. Indult viszont közvetlenül Rapcsák ellen az egyéni képviselői posztért Novák Imre, aki az utóbbi másfél évben Rapcsákot helyettesítette. Vasárnap ezt a versengést is Rapcsák nyerte meg.

A Fidesz vezetői többször nyíltan is kiálltak Rapcsák mellett, és a képviselőtestületet hibáztatták a kialakult helyzetért. Ennek értelmében a már több mint egy éve polgármester nélkül működő képviselőtestület feloszlatását javasolta a Belügyminisztérium. Az előterjesztést azonban az MDF-es Dávid Ibolya igazságügyi miniszter nem támogatta. Az MDF a mostani választásokkor Rapcsák ellenfelét, Mucsi Imrét támogatta. Az ügy a parlament elé került, ahol nem szavazták meg a testület feloszlatását, a Fidesz egyedül maradt javaslatával. Augusztusban végül magát oszlatta fel a képviselőtestület. A Rapcsák ellenes képviselők szerint ez azért volt jobb, mintha az állam oszlatja fel őket, mert így a kormány nem nevezhetett ki a város élére köztársasági megbízottat. A megbízott a képviselők szerint Rapcsák lobbi-munkájának köszönhetően Rapcsák kabinetfőnöke lett volna. A testület önfeloszlatása, és a polgármester jogerős felfüggesztése miatt írták ki a vasárnapi választást.

A vesztes Mucsi Imre a Fölművelődésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára. Mucsi október 20. óta fizetés nélküli szabadságon van, hogy csak a kampányra tudjon koncentrálni. Rapcsák a választás előtt az [*****]-nak "bukott államtitkár"-nak nevezte Mucsit, mert szerinte inog a széke a minisztériumban. Mucsi nem kívánt reagálni Rapcsák egyetlen vádjára sem, mint mondta, csak a programjára kíván figyelni, de elmondta az [*****]-nak, hogyha elvesztené a választást, visszatérne az FVM-be. Ennek megfelelően nyilatkozott a választási végeredmény tudatában is: "vesztettem egy várost, de nyertem egy országot", vagyis a minisztériumban országos ügyekkel kíván a továbbiakban foglalkozni.

Rapcsák a választások előtt az [*****]-nak arról panaszkodott, hogy Mucsi hónapokig együttműködött az őt - ideiglenesen - megbuktató képviselőkkel, és az önkormányzat csalásokkal nehezítették helyzetét. Szerinte például nem használhatta az önkormányzati hírdetőtáblákat, és ellene hangolt a városi TV is. Mucsi viszont a választás előtt hivatalos panaszt nyújtott be, mert szerinte Rapcsák megsértette a kampánycsendet. A választási bizottság szerint valóban így történt, mert árulták Rapcsák Hódmezővásárhelyi Kurír című lapját. Rapcsák szerint politikai provokáció történt, és panaszt emelt a bizottság döntése ellen. Akármi is lesz a végső döntés, nem befolyásolja a végeredményt.

A kampány személyeskedő, és sokszor durva volt. Rapcsák báránybőrbe bújt farkasnak, az MSZP és puccsisták emberének nevezte Mucsit, aki szerinte hisztérikusan őrjöngve támadta őt. Mucsi szerint Rapcsák parancsuralmi rendszert vezetett be a városban.

Magyari Péter

Rapcsák András december 5-én, kedden 12 órától az [*****] vendége lesz.

Belépés a Vendégszobába!


Ajánló:

Rapcsák és Mucsi programjaOlvassa el a két jelölt programjának összefoglalóját!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!