Az ÁNTSZ ideiglenesen bezárta a Nyírő Gyula Kórház I. számú belgyógyászatát <br/>

Vágólapra másolva!
Felfüggesztette a Nyírő Gyula Kórház I. számú belgyógyászati osztályának működését, és vizsgálatot rendelt el az intézményben az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Ezen az osztályon dolgozott az a nővér, aki - állítása szerint - körülbelül negyven beteget segített halálba a betegeknek adott vénás injekcióval. A Nyírő Gyula Kórház vezetősége keddi sajtótájékoztatóján közölte: nem érzik felelősnek magukat az osztályon történtekért. Mikola István egészségügyi miniszter felháborítónak tartja a kórház vezetőinek a nyilatkozatait. Közölte: reméli, hogy a kórház tulajdonosa, az önkormányzat levonja a konzekvenciákat a vezetővel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Az ÁNTSZ kedden felfüggesztte a Nyírő Gyula Kórház I. számú belgyógyászati osztályának működését, és vizsgálatot rendelt el az intézményben. Lun Katalin budapesti tisztifőorvos elmondta: megvizsgálják, hogy az osztály dolgozói betartották-e a munkaköri, gyógyszerkezelési szabályokat. Egyebek között arra is keresik a választ, hogyan történtek a boncolások, hogyan adhattak be a nővérek infúziót, milyen volt a beszámoltatás az éjszakai ügyeletek után. Lun Katalin közölte: a kórház a szigorú ISO minőségbiztosítási rendszert alkalmazza. Lun Katalin elmondta: reményei szerint a vizsgálat egy hétnél nem tart tovább, így az osztályon hamarosan folytatódhat a munka. A vizsgálat idejére a 78 ágyas osztály betegeinek egy részét a Nyírő Gyula kórház másik két belgyógyászati részlegén, valamint a környékbeli kórházakban helyezik el.
Takács Gábor, az intézmény főigazgatója ezzel kapcsolatban azt mondta: megkezdődött a belgyógyászati osztályon kezelt betegek áthelyezésének szervezése.

Szombaton helyezték előzetesbe a Nyírő Gyula Kórház I. számú belgyógyászati osztályának nővérét, a 24 éves F. Tímeát. A nővér - saját elmondása szerint - összesen körülbelül negyven menthetetlen betegnek adott a vénájába morfinnal vagy szeduxennel kevert káliumot. Az ápolónő tettét azzal indokolta, hogy segíteni akart az idős, szenvedő beteg embereken. Kedd délutánig 21 embert sikerült beazonosítani azok közül, akiket az ápolónő segíthetett a halálba.

A Nyírő Gyula Kórház főigazgatója, Takács Gábor kedden elmondta: ha bekerül egy kórházba egy pszichopata, azt a kórházi rendszer nem tudja kivédeni. Takács Gábor megítélése szerint a legjobb működési szabályozások sem menthetik meg az intézményeket az őrültektől. Takács szerint az ehhez hasonló eseteket megszüntetni nem lehet, csak csökkenteni, például azzal, ha az éjszakai ügyeletben több nővér dolgozik egyszerre. Ugyanakkor azt is közölte: imádkozik azért, hogy a Tímeához hasonló nővér legközelebb inkább a szomszéd kórházba jelentkezzen dolgozni.

Balról: az osztály főnővére, az osztály főorvosa, a főigazgató
és az ápolási igazgató (Fotó: HavariaPress)

A szombat óta előzetesben lévő nővérrel kapcsolatban Takács elmondta: február 12-én jelentette az egyik segédápoló az osztályvezető orvosnak, hogy Tímea olyan injekciókat ad be a betegeknek, amiket az orvos nem is rendelt el. Ezt az információt az osztályvezető orvos közölte a főigazgatóval, aki értesítette a rendőrséget. A főigazgató kedden elmondta, hogy Tímea szerződése március 31-én járt volna le, így akár a rendőrség értesítése helyett "elegánsan meg is szabadulhattak volna tőle" március végén. A kórházban a nővérek többségét általában szerződéssel alkalmazzák, hogy meg tudjanak tőlük válni, ha esetleg nem elégedettek a munkájukkal.

Takács Gábor szerint az orvosoknak, ápolóknak is kontrollt jelentene, ha a kórházban meghaltak többségét - jogszabályi követelmény alapján - boncolni kellene. Takács elmondta, hogy 30-40 évvel ezelőtt az volt a ritka, ha a kórházban elhunyt betegeket nem boncolták fel, a ma életben lévő törvények szerint viszont megengedik, hogy kegyeleti okokból az elhunyt hozzátartozója kérésére ne boncolják fel a kórházban elhunytat, így a jelenlegi gyakorlat szerint nagyon ritkán, - csak ha valamilyen rendkívüli eseményre gyanakszanak - boncolnak fel elhunytakat. Ugyanakkor Takács elmondta: a nővér által gyógyszerrel halálba segített embereknél valószínűleg a kórboncnok sem tudta volna kimutatni a közvetlen okot.

Vadnai Mariann, az I. számú belgyógyászati osztály osztályvezető orvosa kedden közölte: senki nem hívta Tímeát "Fekete angyalnak", és nem igaz az, hogy Tímea ügyelési ideje alatt megemelkedett volna a halálozások száma. Az osztályvezető orvos elmondta: nem tudott arról, hogy pletykák keringtek a kórházban Tímeáról, ő annyit tud a nővérről, hogy hiánytalanul ellátta a munkáját. Vadnai közölte: a gyanúsított nővér munkahelyén a betegek számához viszonyított halálozási arány 2000-ben kisebb volt, mint 1999-ben. Takács Gábor és Vadnai Mariann is állítják: nem érzik magukat felelősnek az osztályon történtekért.

Berger Bernadett, a kórház ápolási igazgatója elmondta: az I. számú belosztályon az elmúlt évben 50 százalékos volt a fluktuáció, így elsősorban az újonnan belépőket segítették munkájukban és nem a régebben ott dolgozókat ellenőrizték. Tímea hat éve dolgozott az osztályon.

Deák Zsolt, a kórház jogásza közölte: az elhunytak hozzátartozói kártérítési pert a büntetőeljárás lezárta után indíthatnak, de nehéz lesz bizonyítani, hogy valóban a nővér segítette a betegeket a halálba őket és nem természetes módon hunytak el.

Mikola István egészségügyi miniszter felajánlotta, hogy a tárca átveszi a Nyírő Gyula Kórházat, ha a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat nem tudja az intézményben megszervezni az egészségügyi ellátást.

A miniszter közölte: reméli, hogy a tulajdonos önkormányzat levonja a konzekvenciát alkalmazottja, a Nyírő Gyula Kórház vezetőjének nyilatkozatai kapcsán.

- A főigazgató egyfolytában arra hivatkozik, hogy nincs felelőssége, mert az éjszakás nővér élet-halál ura, és nincs pénz meg ápoló - mondta Mikola István. A miniszter szerint a történtekre nem jelenthet
magyarázatot az anyagiak és a személyzet hiánya. Mikola István felháborítónak nevezte, hogy egy bajba került vezető azzal védekezzen: hasonló eset más intézményben is előfordulhat.

Mikola szerint a Nyírő Gyula Kórház éjszakás nővére életellenes bűncselekményeket követett el, amelyek nem kapcsolhatók össze az eutanáziával.

Tiefenthaler Eszter

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről