Vágólapra másolva!
Szőgyényi József, a Nyírő Gyula Kórház ápolónőjének ügyvédje hétfőn az [origo]-nak elmondta: F. Tímea kedden, a következő kihallgatásán visszavonja vallomását. Az ügyvéd elmondta, hogy az ápolónő azzal indokolja vallomása visszavonását, hogy korábban - a nehéz helyzetben - félreértette a rendőrök kérdéseit, és ezért vállalta magára a gyilkosságokat. Dézsi Mihály, az ORFK szóvivője az [origo]-nak elmondta: folytatják a vizsgálatot az ügyben.
Vágólapra másolva!

Szőgyényi József, a Nyírő Gyula Kórház nővérének ügyvédje hétfőn közölte: F. Tímea visszavonja vallomását. A Nyírő Gyula Kórház ápolónője korábbi vallomásában azt állította, hogy körülbelül negyven beteget segített halálba a betegeknek adott vénás injekcióval. Később azonban módosította vallomását, és azt állította: ő nem akarta megölni az embereket, csak fájdalmukat enyhítette.

Szőgyényi József hétfőn az [origo]-val közölte: Tímea kedden, a következő kihallgatásán visszavonja vallomását. Az ügyvéd elmondta, hogy az ápolónő azzal indokolja vallomása visszavonását, hogy - a nehéz helyzetben - félreértette a rendőrök kérdéseit. Állítása szerint, amikor először kihallgatták és hazugságvizsgálatnak is alávetették, azt kérdezték tőle a rendőrök, hogy igaz-e, hogy közreműködött 30-50 beteg halálában, mire ő átgondolta, hogy tulajdonképpen elképzelhető, hogy az általa beadott injekciók is hozzájárultak a betegek halálához, lelkiismeret furdalása lett, és magára vállalta a haláleseteket.

Dézsi Mihály, az ORFK szóvivője elmondta, hogy a vallomás visszavonásának nincs hatása a nyomozásra, a rendőrség tovább folytatja az eljárást. Dézsi Mihály arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a rendőrségnek van-e bizonyítéka a gyilkosságokra most, hogy Tímea visszavonja vallomását. A rendőrségi vizsgálat lezárásához még szakértői vélemények hiányoznak, többek között az orvos szakértő és a toxikológus vizsgálata. Nem fejeződött be még az elmeszakértői vizsgálat sem. A rendőrségi vizsgálat befejezése után a rendőrség az ügyészségnek küldi el a vizsgálati anyagot, majd ha az ügyészség kellően bizonyítottnak találja a bűncselekményt, továbbküldi a bíróságra, ahol a bírónak kell eldöntenie, hogy Tímea első vallomását figyelembe veszi-e.

Február 12-én tett bejelentést, és kért vizsgálatot a rendőrségen a Nyírő Gyula Kórház főigazgatója, Takács Gábor az ápolónő ügyében. Pár nappal később a rendőrség sajtótájékoztatón jelentette be: F. Tímea, a Nyírő Gyula Kórház ápolőnője bevallotta a rendőrségen, hogy körülbelül 40 menthetetlen, szenvedő idős beteget segített halálba. Az ápolónő azt állította, hogy morfinnal vagy seduxennel kevert káliumot nyomott a betegek vénájába a Nyírő Gyula Kórház I. számú belgyógyászati osztályán. A rendőrök közölték: Tímeát "Fekete Angyalnak" hívták az osztályon, mert amikor ő volt az éjszakai ügyeletes, feltűnően megnőtt a halálozások száma, és több olyan megnyilvánulása is volt, ami utalhatott a gyilkosságokra. Tímeáról többen állították, hogy nehezen tudott beilleszkedi, és többször hazugságon kapták kollégái.

Február 20-án az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat ideiglenesen bezárta a Nyírő Gyula Kórház I. számú belgyógyászatát, és vizsgálatot rendelt el az intézményben. Mindez azután történt, hogy Mikola István egészségügyi miniszter éles hangon bírálta a kórház vezetését, mert azt mondták, hogy ilyen eset máshol is előfordulhat. Mikola azt közölte: reméli, hogy a kórház tulajdonosa, az önkormányzat levonja a konzekvenciákat a kórház vezetőjével kapcsolatban. Az egyhetes ÁNTSZ-vizsgálat végül nem állapított meg komoly rendellenességet, így február 28-án újra kinyithatott az osztály. Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes szerint az egészségügy miniszter fölöslegesen záratta be az osztályt. A vizsgálat lezárta után az egészségügy miniszter nem nyilatkozott az ügyről.

Újra megnyitott a Nyírő kórház belosztálya

Balról: az osztály főnővére, az osztály főorvosa, a főigazgató
és az ápolási igazgató (Fotó: HavariaPress)

F. Tímea főnöke bizonyíthatatlannak tartja, hogy a nővér megölt valakit - az [origo] intejúja

Az első rendőrségi kihallgatások után a rendőrség azt állította, hogy Tímea "sorban" azonosítja az általa halálba segített betegeket, később azonban Szőgyényi József, Tímea ügyvédje azt mondta, hogy Tímea összevissza vállalta magára az eseteket, magától egy nevet sem említett, csak a kórlapok alapján mutatott rá egy-egy elhunytra. Az eddigi elképzelés, hogy Tímea halálba segítette a betegeket, ekkor ingott meg igazán. A kórház dolgozóinak demonstrációján Funk Sándor addiktológus azt mondta, hogy Tímea három betegségben is szenvedhet: kóros hazudozó, kóros magamutogató, vagy paranoiás. A kórház pedig több korábbi értesülést is megcáfolt, például kiderült, hogy nem nőtt a halálozások száma, amikor Tímea volt az éjszakai ügyeletes.

F. Tímea állítja: nem ölni akart, csak a betegek fájdalmát enyhíteni

Az első rendőrségi tájékoztatáson az hangzott el, hogy Tímea öt alkalommal tanú előtt adta be a halálba segítő injekciókat, így elképzelhető, hogy ez az egy tanú bizonyíthatja csak, hogy Tímea valóban halálba segített betegeket. Az elhunytakat ugyanis már mind eltemették, és az esetleges exhumálással sem tudnák már kimutatni az elhunytak szervezetében a Tímea által beadott gyógyszereket.


Tiefenthaler Eszter

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről