Autómentes napot tart Pécs<br/>

Vágólapra másolva!
Április 25-én, szerdán autózás helyett gyaloglásra vagy ingyenes buszozásra buzdítja Pécs lakóit egy napra a Városban - autó nélkül elnevezésű program. Az autómentes napon ingyenesen parkolhatnak a gépjárművek a belváros déli peremén, futóversenyt rendeznek és a biciklizés népszerűsítésére felvonulást tartanak a túrakerékpárosok.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzat és több társasága által is támogatott kezdeményezésről Papp Béla alpolgármester elmondta: az ország egyik legszennyezettebb levegőjű nagyvárosában már az is hasznos, ha - mint ahogyan tavaly szeptember 22-én az európai autómentes napon történt - tíz százalékkal csökken a gépjárműforgalom és ezzel a környezetszennyezés.

"A Dunántúl legnagyobb városában csak idő kérdése, hogy mikor vezetnek be további forgalomkorlátozást a belvárosban, ahol az autók időnként nemcsak a levegő szennyezettségét, hanem a közlekedést is elviselhetetlenné teszik" - tette hozzá a főszervező, Kukai András, az önkormányzat kommunális bizottságának elnöke.

Az autómentes napon ingyenesen parkolhatnak a gépjárművek a belváros déli peremén, a Nagy Lajos király útján. "A belvárosi járókelőket pedig háromezer tő erkélyre vagy kiskertbe kiültethető egynyári virággal is meglepi a Pécsi Erőmű Rt." - jelentette be Halmos Gábor, a társaság szóvivője.

A mecsekaljai városban egy évtizede még a hőerőmű kéndioxid- és porkibocsátása okozta a legnagyobb légszennyezést. "Az ott végrehajtott környezetvédelmi beruházások nyomán mindkettő a töredékére csökkent, és a korszerű üzemanyagok bevezetése óta határérték alatti az ólomszennyezettség is" - mondta dr. Thúróczy Eszter, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megyei intézetének szakorvosa. A doktornő hozzátette: a kipufogógázokból a nitrogéndioxid vagy a napsugárzás hatására keletkező ózon mennyisége azonban folyamatosan nőtt, és a benzol, a toulol, a xilol koncentrációja a dél-magyarországi városok közül Pécsett a legmagasabb. A légúti megbetegedésekre visszavezethető halálozások aránya Pécsett harminc százalékkal haladja meg az országos átlagot.

A pécsi autómentes napon a Környezetünkért Alapítvány szervezésében délelőtti futóversenyt rendeznek a belvárosban, kiosztják a környezetvédelmi gyermekrajz pályázat díjait. A biciklizés népszerűsítésére felvonulást tartanak a túrakerékpárosok, és szakmai tapasztalatcserét rendeznek a környezeti neveléssel foglalkozó pedagógusok is.

(MTI)

Ajánló:

A légszennyezés fogalma, a levegő összetétele, a szennyező anyagok és hatásai

Korábban:

(2000. január 17.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről