Orbán kérésére szeptember helyett már most vizsgálja az ÁSZ az Országimázs Központot<br/>

Vágólapra másolva!
Január óta vizsgálatot folytat az Állami Számvevőszék a Miniszterelnöki Hivatalon belül működő Országimázs Központban. A központot mindenképpen vizsgálta volna az ÁSZ, de csak szeptemberben. A miniszterelnök kérésére azonban már most vizsgálódnak a központban, valószínűleg augusztus véfére végeznek.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kormányfő tavaly decemberben levélben kérte Kovács Árpádot, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökét - tekintettel az Országimázs Központot (OK) ért ellenzéki és sajtókritikákra -, hogy a zárszámadás keretében történő - körülbelül 70 szervezet vizsgálatából - az OK vizsgálatát hozzák előre. A vizsgálat januárban el is kezdődött és valószínűleg augusztus végéig tart.

Az Országimázs Központ (OK) vizsgálata eredetileg is szerepelt a számvevőszék idei tervei között, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) gazdálkodásának ellenőrzésekor, vagyis a tavalyi költségvetési törvény végrehajtásával kapcsolatban. Az OK ugyanis a Miniszterelnöki Hivatalon belül önálló fejezeti kezelésű szervezeti egységként működik. Eredetileg a MeH vizsgálatát szeptember és május közöttre tervezték. Orbán kérésére azonban az OK-t kiemelték, és megkezdték a vizsgálatot a központban. A szeptemberi MeH-vizsgálatban az OK már nem fog szerepelni.

Orbán levelének tartalmáról az ÁSZ-on belül is ellentmondóan nyilatkoztak az [origo]-nak. Az ÁSZ elnökének titkárságán úgy tudják: Orbán levelében csak az állt, hogy az OK semmiképpen se maradjon ki a rendes vizsgálatból. A sajtóosztályon azonban azt a verziót erősítették meg, hogy a miniszterelnök a vizsgálatok előrehozását kérte.

Idén kétszer fordult elő, hogy Orbán előrehozott ÁSZ-vizsgálatot kért, az ÁPV Rt. és az OK esetében.

[origo]

Ajánló:

Korábban:

(2001. március 28.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!