Zsákutcába jutott a Seuso-kincsek utáni nyomozás <br/>

Vágólapra másolva!
Minden korábbinál nagyobb, százmillió forintos nyomravezetői jutalom lehetőségének kitűzését fontolgatják belügyi körökben a Seuso-kincsek hazánkban fellelhető darabjainak felkutatása érdekében - értesült a Magyar Hírlap megbízható forrásokból. A rendőrség adatai szerint a felbecsülhetetlen értékű lelet két évtizede rejtegetett egyes darabjai az elmúlt két évben felbukkantak hazánkban. Ezek segítségével bizonyíthatná Magyarország, hogy a jelenleg egy külföldi gyűjtő birtokában lévő - s eredménytelenül perelt - készlet hazánkból származik.
Vágólapra másolva!

A Seuso-kincsek utáni nyomozás szakértői úgy vélik, segíthet a római kori lelet Magyarországon lévő darabjainak megkerülésében, ha minden korábbinál magasabb nyomravezetői díjat tűzne ki az állam. A Magyar Hírlap információi szerint több tízmilliós, esetleg százmilliós tétel is szóba került belügyi és rendőrségi körökben.

A Seuso-kincsek néven híressé vált ezüstedények eredete máig nem bizonyított. Számos adat utal arra, hogy csaknem három évtizede egy a Balaton környékén földmunkák során véletlenül bukkantak a páratlan leletre. A lelet titkos birtokosának gondolt Sümegh Józsefet 1980-ban meggyilkolták, a cselekményt öngyilkosságnak álcázták. A tettest máig nem találták meg a rendőrök. 1990-ben egy New York-i árverésen bukkant fel a 15 darabos lelet, amelyek egy angol gyűjtőhöz kerültek. Magyarország perben próbálta meg bizonyítani, hogy a tárgyak itt kerültek felszínre, s jogellenesen juttatták ki külföldre. Ám a bíróság úgy ítélte meg, hogy nem bizonyított a kincsek Fejér megyei eredete, s elutasította a keresetet.

Az elmúlt három évben ismételten felerősödött a kutatási láz hazánkban. Az eddig ismert adatok szerint ugyanis a kincseknek csak egy része került külföldre. Egyes darabokat Magyarországon rejtegetik. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) tavaly a legnagyobb titokban ásatásokat kezdeményezett egy vélt rejtekhely felkutatása érdekében, s a rendőrség is nyomozást rendelt el a 30 évvel ezelőtti gyilkosság elkövetője, a kincsek elrablója, illetve jelenlegi rejtegetője után. Miután mindez nem vezetett eredményre, egy merőben új megoldást szeretnének előkészíteni a szakemberek. A jogszabályok adta lehetőségen belül a legmagasabb nyomravezetői jutalom kitűzését kezdeményezték. A Magyar Hírlap úgy tudja, a Belügyminisztérium vezetése dönt majd az összeg nagyságáról. Az eddigi rekordot, tízmillió forintot, a Parlament és a Mátyás-templom elleni robbantásos merénylettel kapcsolatban tűzte ki a rendőrség, s ugyanennyit tűzött ki korábban a kincsekre az NKÖM is. Információink szerint a most javasolt összeg ennek többszöröse, akár százmillió forint is lehet.

(Magyar Hirlap)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!