A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Valószínűleg elhúzódik az M3-as autópálya építése<br/>

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Autópálya Rt. mégis megváltoztatta az épülő M3-as autópálya tervezett nyomvonalát. Az Rt. igazgatója, Kosik Attila elismerte, hogy emiatt elhúzódhat az építkezés. A módosítás szerint az út Pródnál válik ketté Nyíregyháza és Debrecen felé. Az útépítő cég képviselője tagadja, hogy politikai okból döntöttek az egyébként fideszes vezetésű Debrecenhez közelebbi út mellett. A végső döntést a közlekedési miniszter hozza meg.
Vágólapra másolva!

A nemzeti Autópálya Rt. kapcsolati igazgatója, Bakonyi István az [origo]-nak elmondta, hogy a korábbi B nyomvonaltól eltérően a DC2B, (közismerten D) megnevezésű nyomvonal Görbeháza helyett Pród után ágazna el Nyíregyháza, illetve Debrecen felé. Pród a két nagyvárostól körülbelül egyforma távolságra helyezkedik el, Görbeházától - a korábbi elválási ponttól - alig 8 kilométerre dél-keletre.

Közös sajtótájékoztatóján Kosik Attila, az NA Rt. vezetője és Mádi László, a fidesz országgyűlési képviselője a D változat mellett sorakoztatta fel érveit. Mádi László telefonon közölte az [origo]-val, hogy egyelőre csak mérlegelik a különböző alternatívák nyújtotta előnyöket, de biztos benne, hogy sikerül kompromisszumot kötni. A sajtótájékoztató után jó hangulatú megbeszélést folytattak a témáról a nyíregyházi polgármesterrel, a debreceni alpolgármesterrel és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnökével - közölte a politikus. A nyomvonalról szóló végső döntés a közlekedési minisztérium kezében van.

Szerdán, szintén Nyíregyházán, egy másik sajtótájékoztatón Kovács Kálmán, az előző kormány közlekedési minisztériumi államtitkára a D változattal szemben érvelt. Szerinte a D változat miatti hosszabb út megnöveli a környékbeliek benzinköltségét, és az engedélyeztetési procedúra elodázhatja az autópálya befejezését. Ez utóbbit Kosik Attila sem tagadta.

Az M3-as autópálya Polgár utáni nyomvonala heves politikai viták tárgyát képezte az elmúlt hetekben. Nyíregyháza szocialista polgármestere vitatta a D nyomvonal alátámasztására a NA Rt. és a Debreceni polgármester által felhozott szakmai érveket. A gazdasági miniszter nyilatkozatában azt állította, hogy nem adtak utasítást a nyomvonal megváltoztatására.

[origo]

Ajánló:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!