Vágólapra másolva!
Annak a kormányrendeletnek visszaállítását kérik a beregi árvízkárosultak, amely szerint annak, aki nem akarja igénybe venni az Országos Helyreállítási és Újjáépítési Bizottság helyreállítási szolgáltatását, kifizetnék a tényleges kár összegét. A károsultak ettől azt várják, hogy felgyorsuljon az újjáépítés folyamata. Sokan képesek lennének önerőből, vagy helyi mesteremberek segítségével kijavítani a károkat, ha megkapnák a kártalanítást. Az árvízkárosultak csütörtökön küldik el az aláírt íveket Stumpf István kancelláriaminiszternek.
Vágólapra másolva!

Sebestyén Gusztáv az akció szervezője az [origo]-nak elmondta, hogy azért kezdeményezték az aláírásgyűjtést, mert lassan halad előre a felújítás, ugyanakkor sokan vannak a településeken, akik magánerőből is hajlandóak lennének házaik helyreállítását elvégezni, ha megkapnák a kártalanítást.

Jelenleg az Országos Helyreállítási és Újjáépítési Bizottság felügyeli a károk kijavítását. A bizottság korábban megváltoztatta azt a kormányhatározatot, amely szerint, ha a károsult nem veszi igénybe az építési, helyreállítási szolgáltatást, akkor az állam megtéríti számára a tényleges kár összegét. Az aláírásgyűjtők ezt a kormányhatározatot állíttatnák vissza, hogy azok, akik képesek erre, saját maguk állhassanak neki házaik helyreállításának.

Erre azért volna szükség, mert az Újjáépítési Bizottság által vezényelt helyreállítási munkálatok nagyon lassan haladnak. "Három hónapja vonult le az ár. Még van három hónap jó idő, hogy helyreállíthassuk a károkat" - mondja Sebestyén Gusztáv. Gergelyiugornyán majdenm 250 károsult van, sokukkal még meg sem kötötték azt a szerződést, amely alapján megkezdik majd a helyreállítást. A kormányrendelet visszaállításán kívül a szervezők 250 forintos órabért is méltányosnak tartanának azok számára, akik saját erőből állnak neki a károk kijavításának - közölte Sebestyén Gusztáv.

Az aláíróíveket eddig Jándon, Gulácson, Tarpán, Tákoson és Csarodán kezdték el körbehordani. Az összegyűlt aláírásokat csütörtökön adják postára, a címzett Stumpf István kancelláriaminiszter. A szervezők mintegy kétezer aláírásra számítanak. Sebestyén Gusztáv nyomatékosan kijelentette, hogy nem politikai ügyet akarnak csinálni, csak azt szeretnék, ha valaki odafigyelne rájuk.

A főszervező az [origo]-nak elmondta, hogy két héttel korábban már elküldtek egy adag aláírást a Megyei Közigazgatási Hivatal elnökének, aki továbbította azokat Bakondy Györgynek az újjáépítési bizottság vezetőjének. A beregiek akkor is a fent említett rendelet visszaállítását kérték. Választ még nem kaptak.

[origo]

Ajánló:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!