Januári ajánlatát ismétli meg a Fidesz az MDF-nek <br/>

Vágólapra másolva!
A Fidesz csak a januári, húsz közös jelöltre tett ajánlatát hajlandó megismételni az MDF-nek. A vezető kormánypárt kedd éjjeli elnökségi ülésén mintegy kétórás vita folyt a párt választási szövetségi stratégiájáról. Az elnökség tagjai elképzelhetőnek tartják, hogy az egykori kisgazdák közül a Fidesz a Turi-Kovács Béla vezette 8-10 képviselővel köt megállapodást. Dávid Ibolya, az MDF elnöke ismét aggódott a tárgyalások elhúzódása miatt.
Vágólapra másolva!

Az esetleges közös választási listán maximum 20 helyre számíthat az MDF. Ez derült ki a Fidesz elnökségének kedd éjjeli ülése után. A vezető kormánypárt csak januári ajánlatát hajlandó megismételni. Ezzel az MDF végleg búcsút mondhat a 44 közös képviselő álmának, ugyanis 16 jelenlegi képviselőjén kívül még 28 egyéni körzetben szeretett volna közös jelölteket állítani.

A vezető kormánypárt irányítói a kisgazdákkal kötendő szövetségről is tárgyaltak. Elképzelhetőnek tartották, hogy a Turi-Kovács Béla vezette 8-10 egykori kisgazdát - az MKDSZ-képviselőkhöz hasonlóan - befogadják maguk közé. A lap információi szerint azonban a Fideszen belül megoszlanak a vélemények e választási együttműködéssel kapcsolatban. Ez a csoport, illetve Turi-Kovács Béla személye ugyanis abban a pillanatban leértékelődik a Fidesznél, ha kiderül, hogy a kisgazda képviselő támadható, márpedig erre mind a Torgyán József vezette, mind a Lányi Zsolt vezette csoport oldaláról számítani lehet.

Turi-Kovács Béla miniszter elmondta, nem hallott a Fidesz együttműködési szándékáról. Azt viszont leszögezte: a koalíció számára egy demokratikus FKGP jelent értéket, de ha ennek megteremtése sikertelennek bizonyul, akkor a kisgazda szavazóbázist kell megtartani.

A kedd éjjeli elnökségi ülésen nem határozták meg az MDF-fel kötendő választási szövetség aláírásának időpontját sem. Többen úgy vélték, nem a Fideszt sürgeti az idő, hanem az MDF-et. A Fidesznek az is megfelel, ha a rosszabbul szereplő jelölt csak a második fordulóban lép vissza az erősebb javára. A Népszava információi szerint a Fidesz elnöksége arról sem határozott, hogy kikkel nem hajlandó együttműködni a jelenlegi MDF-es képviselők közül. Herényi Károly és Csapody Miklós körzetét már korábban felajánlották az MKDSZ-nek.

A korábban 44 közös jelöltre javaslatot tevő MDF elnöke szeretné, ha a párt július 20-i országos választmányi ülésén már a Fidesszel folytatott tárgyalások várható kimeneteléről, érdemi eredményekről számolhatna be. Dávid Ibolya pártja elnökségének tegnapi ülése után elmondta, sokallja azt az időt, amelyet a Fidesz az MDF-es javaslat elfogadására, illetve elutasítására szán. Az MDF vezetői úgy döntöttek, hogy ha nem a Fidesszel alakítanak ki választási szövetséget, akkor külön is hajlandóak indulni és mindenkivel szövetségre lépnek, akik az MDF értékrendjét magukévá vallják. Ide tartozik többek között a Békejobb Demokratikus Unió és a megújult KDNP is.

(Népszava)

Korábban:

(2001. június 18.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről